Νοσοκομεία αναφοράς: Θα αντέξουν το αυξημένο «κύμα» περιστατικών; - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Νοσοκομεία αναφοράς: Θα αντέξουν το αυξημένο «κύμα» περιστατικών;

Τις αντοχές που ήδη βρίσκονται σε οριακό σημείο ετοιμάζονται να τεστάρουν τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών και μαζί του έρχονται όλες οι λοιμώξεις που κάθε χρόνο τον συνοδεύουν. Φέτος, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Νεοχωρίτης

Ειδικά στα τέσσερα νοσοκομεία αναφοράς για κορονοϊό που έχουν οριστεί στη πόλη (Γ.Ν ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και Γ.Ν.  ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ) η πίεση που θα δεχτούν θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς κάθε φθινόπωρο και χειμώνα τα εμπύρετα περιστατικά αυτά με δέκατα αυξάνονται και καθώς πυρετός και δέκατα είναι ενδείξεις για πιθανό θετικό κρούσμα στον ιο SARS-CoV-2, η διαχείριση τους θα πρέπει να είναι προσεκτική, ενώ θα πρέπει να διεξάγονται και τα απαραίτητα τεστ που θα επιβεβαιώνουν ή όχι εάν κάποιος ασθενείς είναι μολυσμένος από κορονοϊό. Όλα τα παραπάνω χρειάζονται ειδικά μηχανήματα, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, χώρους εργαστηρίων και βάρδιες σε αυτά ικανά να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες που δεδομένα θα υπάρχουν και πάνω από όλα προσωπικό εξειδικευμένο που θα στηρίξει την προσπάθεια που θα γίνει στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, από πλευράς κρουσμάτων κορωνοϊού όπως περιγράφουν όλοι οι ειδικοί συν την εποχική γρίπη και τις υπόλοιπες λοιμώξεις ειδικά του αναπνευστικού. Κοινή συνισταμένη σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς αποτελεί το γεγονός πως κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας είχε μειωθεί κατά 40% ο όγκος περιστατικών στις γενικές εφημερίες, καθώς ο κόσμος τα απέφευγε με τον φόβο ότι μπορεί στους χώρους τους να κολλήσει κορονοϊό. Η κατάσταση από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για τον βαθμό ετοιμότητας ώστε να υποδεχτούν τον αυξημένο χειμωνιάτικο όγκο επισκεπτών διαφέρει, στην πλειονότητα τους όμως υπάρχει η ανησυχία πως χωρίς ουσιαστική ενίσχυση και εάν τα κρούσματα έχουν αυξητική πορεία, δύσκολα θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν.

Γ.Ν ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Το «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στα Βαλκάνια.  Στις εφημερίες προ κορονοϊού εξυπηρετούσε 1.200 με 1.500 περιστατικά, ενώ αυτή την περίοδο δέχεται περίπου 800 άτομα, με αυξητική όμως πορεία. Οι ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 35%, ενώ μόνο στη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχουν 300 κενά. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 35 κλίνες για περιστατικά Covid με δυνατότητα να φτάσουν τις  50. Όσον αφορά κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ειδικά για Covid δεν υπάρχουν. Λειτουργούν 10 κλίνες ΜΕΘ και με δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου θα γίνουν 30 στο σύνολο συν 8 κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Για την στελέχωση μόνο αυτών των 30 κλινών ΜΕΘ χρειάζονται 120 άτομα προσωπικό εξειδικευμένο. Το εργαστήριο που διεξάγει τεστ για κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο, λειτουργεί με μια μόνο βάρδια λόγω έλλειψης προσωπικού. Όπως δήλωσε στην karfitsa ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιπποκρατείου Χρήστος Τζελέπης, όσον αφορά την υπάρχουσα κατάσταση  στο νοσοκομείο, «το Ιπποκράτειο δεχόταν πίεση προ κορονοϊού και δέχεται πιέσεις ειδικά στις εφημερίες. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού το οποίο είναι κουρασμένο, εξαντλημένο, αυξάνοντας επικίνδυνα τις πιθανότητες ενός λάθους που μπορεί να έχει άσχημο αντίκτυπο σε κάποιον ασθενή. Παρά το γεγονός ότι ήρθε επικουρικό προσωπικό, χρειάζεται εκπαίδευση, άρα δεν μπορούν άμεσα να καλύψουν τα κενά.
Στο ερώτημα εάν  το νοσοκομείο θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του χειμώνα ο κ. Τζελέπης, τόνισε «τώρα που είναι καλή η κατάσταση από πλευράς κορωνοϊού τα πράγματα είναι οριακά ήδη. Αν δοκιμαστεί το σύστημα δεν ξέρω αν μπορεί να αντέξει»

Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου επίσης ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το οποίο προ κορονοϊού σε γενικές εφημερίες μπορούσε να δεχτεί περισσότερα από χίλια περιστατικά. Αυτή τη στιγμή τα νούμερα έχουν πέσει από τον φόβο του κόσμου καθώς είναι νοσοκομείο αναφοράς και αυτή την περίοδο  εξυπηρετεί 700 με 800 άτομα. Και στην περίπτωση του «Παπαγεωργίου» υπάρχει αυξητική τάση στα περιστατικά που δέχεται.  Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο τα εργαστήρια που επεξεργάζονται τεστ Covid λειτουργούν με δυο οκτάωρες βάρδιες καθημερινά και διαχειρίζονται στις εφημερίες 350 με 400 τεστ, ενώ τις καθημερινές ο αριθμός τους φτάνει τα 200. Υπάρχει μόνο ένα μηχάνημα PSR με 2 βιολόγους και τρεις παρασκευαστές. Το Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή έχει 330 κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 230 καλύπτονται με προσωπικό που υπηρετεί με ελαστικές μορφές εργασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Παναγιώτη Τουχτίδη για τις παρούσες συνθήκες «αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Δεν υπάρχει μεγάλη πληρότητα ούτε στη κλινική για περιστατικά κορονοϊού, ούτε στη ΜΕΘ». Ο κ. Τουχτίδης εκφράζει όμως στην karfitsa ιδιαίτερη ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος όσο χειμωνιάζει. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «μπαίνοντας πιο βαθιά στο χειμώνα θα υπάρχουν περισσότερες αιτίες αναπνευστικών  λοιμώξεων οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ύποπτες για Covid αρχικά, μέχρι να γίνει το τεστ. Την πίεση όμως που θα δεχτεί το σύστημα όσον αφορά τα τεστ, δεν ξέρω εάν  τα εργαστήρια μπορούν να την αντέξουν, δεδομένου ότι έχουν κάποια όρια λειτουργίας και σαν χρόνο και σαν δυνατότητες των μηχανημάτων. Επίσης, η αυξημένη ζήτηση για τεστ πέρα από τη διαθεσιμότητα δημιουργεί και φόβους ότι το προσωπικό θα εξαντληθεί καθώς τα άτομα είναι λίγα». Ο κύριος Τουχτίδης φοβάται για ένα «ντόμινο» καθυστερήσεων στη διαχείριση περιστατικών, το οποίο θα δημιουργήσει αυτόματα την ανάγκη χρήσης μέσων ατομικής προστασίας και άρα ελλείψεις στα μέσα αυτά. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει «όλο αυτό είναι αλυσίδα καθυστερήσεων και επιβάρυνσης του συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση».

Γ.Ν ΑΧΕΠΑ

Λίγο διαφορετική προς το καλύτερο είναι η κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ καθώς το νοσοκομείο διαθέτει τρία μηχανήματα διεξαγωγής τεστ για τον κορωνοϊό, με δυνατότητα διεκπεραίωσης άνω των 400 ημερησίως. Στις γενικές εφημερίες τα εργαστήρια λειτουργούν όλο το 24ωρο και τις υπόλοιπες καθημερινές με δυο οκτάωρες βάρδιες. Ωστόσο και στο συγκεκριμένο νοσοκομειακό ίδρυμα και ενώ τα πράγματα από πλευράς υλικών, μηχανημάτων και υποδομών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, η μεγάλη έλλειψη προσωπικού είναι αυτή που προβληματίζει. Αυτή τη στιγμή στη νοσηλευτική υπηρεσία οι ελλείψεις είναι περίπου στο 35%, στην τεχνική πάνω από 70%, στο παραϊατρικό προσωπικό 30%, στις διοικητικές υπηρεσίες άνω του 50% και στην ιατρική υπηρεσία 40%. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ Χαράλαμπος Κοροξενός κρούει το κώδωνα του κινδύνου ανησυχώντας για τις περιπτώσεις ατυχήματος που όπως λέει «πάντα υπάρχουν λόγω κούρασης στους εργαζόμενους. Μάλιστα χαρακτηρίζει απάνθρωπα τα ωράρια χωρίς ρεπό για εβδομάδες που είναι αναγκασμένοι να εργαστούν.
Ο κύριος Κοροξενός σχολιάζοντας στην karfitsa τον επερχόμενο αυξημένο όγκο περιστατικών που πρόκειται να προστρέξει στο νοσοκομείο δήλωσε «έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι το πρώτο κύμα πανδημίας και τώρα καλούνται για το δεύτερο. Δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Δύσκολα, πολύ δύσκολα».

Γ.Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στην αντίθετη κατεύθυνση η κατάσταση στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», με 1.600 άτομα προσωπικό,από αυτά τα 300 δεν είναι μόνιμο και με 400 κενές οργανικές θέσεις. Το νοσοκομείο καλείτε να καλύψει τις ανάγκες 800 με 1.000 ατόμων στις εφημερίες του. Σε αυτό λειτουργεί κλινική Covid με 35 κλίνες αυτή τη στιγμή, με δυνατότητα να αυξηθούν. Επίσης, υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για βαριά περιστατικά κορωνοϊού με 18 κλίνες. Το εργαστήριο που επεξεργάζεται και πραγματοποιεί τα τεστ λειτουργεί σε δυο βάρδιες και έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη επιχειρηματία, ο οποίος το έχει εξοπλίσει με τα κατάλληλα μηχανήματα. Οι δυνατότητες του είναι για διεξαγωγή 400 τεστ ημερησίως και  πραγματοποιούνται 170 με 200. Ωστόσο, ο χώρος και οι συνθήκες που λειτουργεί το εργαστήριο χαρακτηρίζονται από την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Ελένη Σιώτου απαράδεκτες και όπως γνωστοποίησε στην karfitsa το Σωματείο έχει καλέσει την υγειονομική υπηρεσία για έλεγχο. Στην ερώτηση εάν το νοσοκομείο «Παπανικολάου» θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην αύξηση επισκεπτών που αναμένεται το χειμώνα, η απάντηση της  κυρίας  Σιώτου ήταν ξεκάθαρη και λακωνική «όχι», για να προσθέσει πως δεν έχει γίνει απολύτως καμία προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για τις αυξημένες ανάγκες που πρόκειται να εμφανιστούν.

Κοινή έκκληση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία προς την κυβέρνηση είναι να σταματήσουν οι λεκτικές ευχαριστίες και να δουν εμπράκτως την εκτίμηση προς το πρόσωπο τους, η ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να δοθούνε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ