Ντάισελμπλουμ: Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας υπήρξε από κάθε άποψη ένα δράμα - Karfitsa.gr
Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας υπήρξε από κάθε άποψη ένα δράμα

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν δείχνει να συμμερίζεται τους πανηγυρισμούς των σημερινών επικεφαλής στην ΕΕ για την έξοδο τη Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης. Μετά από τρία μνημόνια και οκτώ περιπετειώδη χρόνια, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «όλη αυτή η υπόθεση υπήρξε από κάθε άποψη ένα δράμα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην De Tijd, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του «Η ευρωπαϊκή κρίση», ο πρώην ισχυρός άνδρας του Eurogroup δίνει τη δική του εκδοχή για την ταραχώδη περίοδο του ελληνικού προβλήματος, επισημαίνοντας πως δεν θεωρεί μεγάλη επιτυχία τη διάσωση της Ελλάδας. Παράλληλα, επιχειρεί και να αποτινάξει τις όποιες ευθύνες τον βαρύνουν προσωπικά για τον χειρισμό της κρίσης.

Μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων που δόθηκαν κατά το πρώτο πρόγραμμα «στήριξης» πήγαν για να σωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, επιμένει ωστόσο ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε τους Έλληνες μόνον ως θύματα», αφού «για πολλά χρόνια έκαναν απίστευτη κακοδιαχείριση».

Παρ’ όλα αυτά όμως, όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα το 2015, όταν ήλθε στην εξουσία η κυβέρνηση Τσίπρα, θα μπορούσε να είχε βγει από το πρόγραμμα στήριξης. Μέσα σε ένα εξάμηνο όμως η οικονομία κατέρρευσε ολοκληρωτικά, υπογραμμίζει επικαλούμενος εκτιμήσεις για τη ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση Τσίπρα που κάνουν λόγο για 200 δισ. ευρώ.

Στην παρατήρηση ότι με τις αποφάσεις των ευρωπαίων πιστωτών για την Ελλάδα καταλύθηκε κάθε έννοια δημοκρατίας, ο Ολλανδός πολιτικός το μόνο που έχει να πει ότι οι 19 τότε υπουργοί Οικονομικών είχαν να λογοδοτήσουν στις χώρες και κανείς δεν μπορεί να περιμένει να τον δανείζουν δισεκατομμύρια χωρίς αυστηρούς όρους.

Πηγή: protagon.gr

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ