Ν. Θεσσαλονίκης: Τα σχέδια των δημάρχων για την επόμενη τετραετία - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Ν. Θεσσαλονίκης: Τα σχέδια των δημάρχων για την επόμενη τετραετία

Και μετά τις εκλογές τι; Οι 14 νέοι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης που αναδείχθηκαν νικητές από την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχουν αρχίσει να καταστρώνουν τα πλάνα τους ενόψει της 1ης Σεπτεμβρίου οπότε και θα αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους. Όσοι δήμαρχοι επανεξελέγησαν και ανανέωσαν τη θητεία τους, βάζουν πλώρη για νέα έργα, ενώ οι καινούργιοι επιθυμούν να αφήσουν το αποτύπωμά τους και να βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Ποιά είναι, όμως, τα σχέδια των δημάρχων ενόψει της επόμενης τετραετίας; Οι περισσότεροι θα ρίξουν το βάρος σε καθαριότητα, ασφάλεια και αναπλάσεις, καθώς αποτελούν προτεραιότητα και τα βασικά παράπονα των πολιτών. Μαζί με αυτά, όμως, αισιοδοξούν πως θα καταφέρουν να εκτελέσουν και μεγάλα έργα που θα δώσουν πνοή και θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα των περιοχών τους.

Δ. Θεσσαλονίκης: Το φιλόδοξο πρόγραμμα του Κ. Ζέρβα

Η καθαριότητα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τους δημότες της Θεσσαλονίκης και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα «παλέψει» με αυτό από την πρώτη κιόλας μέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του. Δηλώνει αισιόδοξος πως οι πολίτες θα αντιληφθούν μία πρώτη αισθητή βελτίωση στην καθαριότητα μέχρι τα Χριστούγεννα του 2019, ενώ αποτελεί προσωπικό του στοίχημα να υπάρχει μία ριζικά διαφορετική εικόνα της πόλης με την ολοκλήρωση της θητείας του.

Όραμα, βέβαια, του κ. Ζέρβα είναι η ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους και η μετατροπή της σε μια πλατεία εφάμιλλη ευρωπαϊκών πρωτευουσών, με ευταξία, καθαριότητα και ασφάλεια, που θα επιτευχθεί μέσω ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού. Στις προτεραιότητές του θα βρίσκονται, επίσης, η συντήρηση της Νέας Παραλίας και το ενιαίο παραλιακό μέτωπο, η ανάπλαση της ΔΕΘ, ενώ όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, το πρόγραμμα του είναι φιλόδοξο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε επί δικής του δημαρχίας η Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών.

Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Συνεχίζει το έργο ο Λ. Κυρίζογλου

Η επέκταση του μετρό δυτικά, το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο, η βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, το ζήτημα στρατοπέδων και οι αστικές αναπλάσεις είναι στις άμεσες προτεραιότητες του δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, για την επόμενη τετραετία.

Ειδικότερα, για τις αναπλάσεις στις οποίες θα προβεί η διοίκηση είναι η αξιοποίηση έξι στρεμμάτων απέναντι από το ξενοδοχείο Grand Hotel για να γίνει το καλλιτεχνικό σχολείο και ο ιερός ναός Αγίου Πολυκάρπου. Παράλληλα, προγραμματίζονται παρεμβάσεις στις οδούς Μ. Αλεξάνδρου και Χαλκίδη με τη διαπλάτυνση και τη μονοδρόμηση των πεζοδρομίων, καθώς και στις οδούς Βενιζέλου και Φιλιππουπόλεως.

Επίσης μέσα στη νέα θητεία αναμένεται να προχωρήσει η κατασκευή κολυμβητηρίου εντός του στρατοπέδου «Μέγας Αλέξανδρος» και τριών γυμναστηρίων, σε Αμπελόκηπους  και στη Μενεμένη.

Δ. Βόλβης: Βάρος στη δημιουργία υποδομών ρίχνει ο Δ. Λιάμας

Βαρύτητα στη δημιουργία υποδομών και έργων θα δώσει τη νέα τετραετία που ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, ο οποίος κατάφερε να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών έχοντας και την πλειοψηφία των συμβούλων.

Στις προτεραιότητές του κ. Λιάμα θα είναι η ανάπτυξη των λιμανιών Σταυρού και Ασπροβάλτας με ισάριθμες μαρίνες, η ανάδειξη της λίμνης Βόλβης σε κορυφαίο οικοτουριστικό πόλο έλξης, η διασύνδεση με τη Θεσσαλονίκη μέσω προαστιακού σιδηρόδρομου και η δημιουργία του μεγαλύτερου, ίσως, παράκτιου ποδηλατόδρομου στην Ελλάδα, μήκους σχεδόν 15 χιλιομέτρων που θα ενώνει τον Σταυρό με την Ασπροβάλτα.

Δ. Δέλτα: Μάχη με την καθημερινότητα για τον Γ. Ιωαννίδη

H βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη είναι τα πρωτεύοντα για τον νέο δήμαρχο Δέλτα, Γιάννη Ιωαννίδη. Στους στόχους του είναι να δοθεί προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική, στην οδοποιία, στην καθαριότητα, δηλαδή σε προβλήματα που έχει χαρακτηρίσει σοβαρά και ουσιαστικά.

Δρόμους χωρίς λακκούβες, επαρκή φωτισμό και καθαριότητα, μηχανισμό αντιμετώπισης άμεσων κοινωνικών αναγκών, άμεση συζήτηση με την ΕΥΑΘ για τη διευθέτηση του χρέους 11 εκατ. ευρώ, σύνταξη μελετών για έργα που μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του δήμου είναι όσα υποσχέθηκε να υλοποιήσει ο κ. Ιωαννίδης. «Ζούμε με πολύ μεγάλη μόλυνση, υπάρχουν ζητήματα που δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής και αλλοιώνουν τη δημόσια εικόνα του δήμου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δ. Θερμαϊκού: Η καθαριότητα πάνω απ’ όλα για τον Γ. Τσαμασλή

Να μετατραπεί ο δήμος Θερμαϊκού στον πιο καθαρό δήμο, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του και αναβαθμίζοντας τις υποδομές καθαριότητας, υποσχέθηκε προεκλογικά ο νέος δήμαρχος, Γιώργος Τσαμασλής, και σ’ αυτό τον τομέα θα ρίξει το βάρος από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Ο κ. Τσαμασλής θα επιχειρήσει επίσης, σύμφωνα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, να αναβαθμίσει τους κοινόχρηστους χώρους, να ασφαλτοστρώσει τους επιβαρυμένους δρόμους, να αναπλάσει τις παραλίες και το παράκτιο μέτωπο του δήμου, δημιουργώντας την αποκαλούμενη «Θερμαϊκή Ριβιέρα» και να προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις.

Δ. Θέρμης: ‘Εργα και αναδιάρθρωση υπηρεσιών του δήμου για τον Θ. Παπαδόπουλο

Η άμεση υλοποίηση όλων των έργων που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα σε όλους τους οικισμούς, είναι στα σχέδια του δημάρχου Θέρμης, Θεόδωρου Παπαδόπουλου. Ταυτόχρονα, στις προτεραιότητες του επανεκλεγέντα δημάρχου είναι η επέκταση του δικτύου των κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να μην έχει πρόσβαση σε αυτές, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μέσα στους στόχους του κ. Παπαδόπουλου για την ερχόμενη τετραετία βρίσκονται επίσης η πλήρης αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δήμου και η ριζική αλλαγή του συστήματος διοίκησης, με στόχο την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση της ζωής των δημοτών μέσω χρήσης της τεχνολογίας.

Δ. Καλαμαριάς: Κόδρα και παραλιακό μέτωπο οι προτεραιότητες Γ. Δαρδαμανέλη

Σηκώνει μανίκια από 1η Σεπτεμβρίου και ο νέος δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, με στόχο, όπως έχει δηλώσει, να βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών και να μπει ο δήμος σε μια δημιουργική περίοδο. Στις προτεραιότητες του είναι το στρατόπεδο Κόδρα, για το οποίο σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή δέκα βήματα που πρέπει να υλοποιηθούν, καθώς και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, για το οποίο εκτιμά ότι πρέπει να ξεκινήσουν να μπαίνουν «λιθαράκια» για την αξιοποίησή του.

Παράλληλα, ο κ. Δαρδαμανέλης επιθυμεί να προσελκύσει τη νεολαία με την πραγματοποίηση δράσεων που σχετίζονται με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό αλλά και με την επιμόρφωση και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και φυσικά να αναβαθμιστούν περιοχές της Καλαμαριάς που θεωρεί πως παραμελήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα ο Φοίνικας,  Νέα Κρήνη και Βότση.

Δ. Κορδελιού – Ευόσμου: Περιβαλλοντικό και σχολική στέγη για τον Κλ. Μανδαλιανό

Έτοιμος να δώσει μάχη μ’ ένα σωρό προβλήματα είναι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, με την ανάληψη των καθηκόντων του. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται η περιβαλλοντική επιβάρυνση, η ευταξία, τα πεζοδρόμια και οι αποχετεύσεις, η σχολική στέγη.

«Είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να πολεμηθούν ταυτόχρονα. Έχουμε μεγάλο αγώνα. Θα τα βάλουμε κάτω και θα τα προχωρήσουμε παράλληλα», διαμηνύει ο κ. Μανδαλιανός. Ο νέος δήμαρχος εξέλαβε το αποτέλεσμα των εκλογών ως μήνυμα των δημοτών, που επιθυμούν να αλλάξουν τα πράγματα και με βάσει αυτό το μήνυμα ξεκαθαρίζει πως θα παλέψει και θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για το καλό του τόπου κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Δ. Λαγκαδά: Νοικοκύρεμα στα οικονομικά θέλει ο Γ. Ταχματζίδης

Η διαχείριση της καθημερινότητας και η βελτίωση των οικονομικών του δήμου είναι στις άμεσες προτεραιότητες για τον νέο δήμαρχο Λαγκαδά, Γιάννη Ταχματζίδη, ο οποίος από την 1η Σεπτεμβρίου θα εγκατασταθεί στο δημαρχείο.

Στα πρώτα του βήματα είναι –μεταξύ άλλων– το νοικοκύρεμα του δήμου και στη συνέχεια η αναπτυξιακή προοπτική του, όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος αναμένεται να εστιάσει τις προσπάθειές του στην δεινή οικονομική κατάσταση του δήμου Λαγκαδά, κάνοντας λόγο για κακοδιαχείριση και για κακοδιοίκηση στη διάρκεια των προηγούμενων ετών.

Δ. Νεάπολης – Συκεών: Συνέχιση έργων για τον Σ. Δανιηλίδη

Η συνέχιση έργων, δράσεων και πολιτικών που διαμορφώνουν μια έξυπνη και ανθρώπινη πόλη και ένα ψηφιακό δήμο είναι οι νέοι στόχοι για την επόμενη τετραετία για τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη. Οι προτεραιότητες επικεντρώνονται περισσότερο στους τομείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στο Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο, όπως επίσης και στη διεύρυνση των άλλων θεσμών της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στον τομέα των υποδομών, θα ρίξει βάρος στην αναβάθμιση, ανάπλαση και προβολή των ιστορικών μνημείων του Επταπυργίου και των Βυζαντινών Τειχών, της «Βαλκανικής Πλατείας» στην περιοχή Στρεμπενιώτη, στην περιοχή των μνημείων και στην περιοχή του Αγ. Παύλου.

Δ. Παύλου Μελά: Ξεκινά το Μητροπολιτικό Πάρκο ο Δ. Δεμουρτζίδης

Στην υλοποίηση των παρεμβάσεων στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, ο επανεκλεγείς δήμαρχος, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, την επόμενη τετραετία. Όπως έχει δηλώσει αναμένεται να ξεκινήσει η μετατροπή του χώρου σε Μητροπολιτικό Πάρκο με  συνολικό κόστος 53 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει το πράσινο, την περίφραξη, το φωτισμό και τα αναψυκτήρια, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα κτήρια.

Επίσης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά σχεδιάζει ένα γενναίο τεχνικό πρόγραμμα, με έργα που θα χρηματοδοτηθούν είτε από τον «Φιλόδημο», είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα. Εντός του τεχνικού προγράμματος θα περιλαμβάνονται αναπλάσεις, όπως το πάρκο στη Νικόπολη 5,5 στρεμμάτων, η  πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στην Ευκαρπία, ένα γήπεδο στην Πολίχνη, παιδικές χαρές και αθλητικοί χώροι.

Δ. Πυλαίας – Χορτιάτη: Μεγάλες παρεμβάσεις θα «τρέξει» ο Ι. Καϊτεζίδης

Πάνω στα προβλήματα της καθημερινότητας θα συνεχίσει να δουλεύει τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο επανεκλεγείς δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, «τρέχοντας» παράλληλα και μεγάλες παρεμβάσεις ώστε να αλλάξει ριζικά η εικόνα του δήμου και να αποτελέσει παράδειγμα. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», δηλώνει ο κ. Καϊτεζίδης, υποστηρίζοντας πως «καλός δήμαρχος, είναι ο νοικοκύρης δήμαρχος».

Εκτός όμως από την καθαριότητα, την ανακύκλωση και τα τεχνικά έργα που θα αποτελέσουν τον «πυλώνα», στον  προγραμματισμό της δημοτικής αρχής είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πυλαίας και η κατασκευή μαρίνας σκαφών. Στα σχέδια του κ. Καϊτετζίδη είναι επίσης η ολοκλήρωση των υποδομών σε σχολικά συγκροτήματα, οι αναπλάσεις στην Πυλαία, η δημιουργία χώρου στάθμευσης στο Πανόραμα, τα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης στον Χορτιάτη.

Δ. Χαλκηδόνας: Ρίχνει βάρος στην καθημερινότητα ο Στ. Αναγνωστόπουλος

Στην καθημερινότητα του πολίτη θα ρίξει το βάρος ο νέος δήμαρχος Χαλκηδόνας, Σταύρος Αναγνωστόπουλος. «Θα φροντίσουμε σε πρώτη φάση, τουλάχιστον να μη λείψει κάτι από την καθημερινότητα σε όλα τα χωριά και σε κάθε γωνιά του δήμου μας. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δούμε τα βασικά έργα υποδομής, όσα είναι σε εξέλιξη να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε και να τα τρέξουμε με πιο γρήγορο ρυθμό και φυσικά να σχεδιάσουμε και ό,τι λείπει από πλευράς υποδομών», αναφέρει.

Το διάστημα έως την 1η Σεπτεμβρίου, ο κ. Αναγνωστόπουλος θα ενημερώνεται για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το δήμο και θα σχεδιάζει τα πρώτα του βήματα της νέας διοίκησης.

Δ. Ωραιοκάστρου: Η ατζέντα του Π. Τσακίρη

Η ύδρευση, η καθαριότητα, οι ανεξέλεγκτες χωματερές, τα αδέσποτα ζώα καθώς και η διοικητική αναδιάρθρωση είναι στις προτεραιότητες του νεοεκλεγέντα δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος προεκλογικά.

Μεταξύ των έργων που θα επικεντρωθεί με την ανάληψη της διοίκησης του δήμου, είναι η μετατροπή του κολυμβητηρίου Ωραιοκάστρου σε κλειστό, προκειμένου να λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο, η ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων, η σωστή λειτουργία των κοιμητηρίων, η δωρεά ύψους 300.000 ευρώ της εταιρείας «ΤΙΤΑΝ» για τη λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου στον Δρυμό. Για το θέμα της καθαριότητας ο κ. Τσακίρης είχε μιλήσει για τη συμμετοχή ιδιωτών σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το κόστος για τους δημότες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ