Ν. Κοτζιάς από Ηράκλειο: Το δικό μου στόμα δεν κλείνει - Oύτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι - Karfitsa.gr
Slider Πολιτική

Ν. Κοτζιάς από Ηράκλειο: Το δικό μου στόμα δεν κλείνει – Oύτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι

Την πρώτη του δημόσια παρέμβαση, μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών, έκανε σήμερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης, ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του. Είπε ότι η Δύση βρίσκεται σε τάση παρακμής και ότι η Κίνα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, καθώς σήμερα έχει τα 2/5 της παγκόσμιας παραγωγής.

«Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων υπάρχει αναταραχή, ανασφάλεια και αυτό συμβαίνει και στην περιοχή μας. Χρειάζεται μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Στον κόσμο που αλλάζει, ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αδράνεια» είπε και πρόσθεσε:

«Απαιτείται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Κυπριακό: Η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση. Έχει μπει το θέμα της ασφάλεια και των εγγυήσεων και πλέον η Κύπρος έχει αναβαθμίσει την θέση της».

«Στην ίδια κατεύθυνση δουλεύουμε και για την Αλβανία. Έχουμε κάνει μια συνεννόηση-πακέτο με την Αλβανία και μετά από 77 χρόνια, βρήκαμε τα λείψανα των ηρώων μας και τα ενταφιάσαμε».

Για πρώτη φορά προχωράμε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Μεγαλώνουμε την Ελλάδα, γι’ αυτό σκούζουν. Προσθέτουμε μια έκταση σαν τη Θεσσαλία… Ασκούμε κλιμακωτά τα δικαιώματα μας».

Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ διερωτήθηκε: «Θέλουμε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι – και θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα – ή ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια;».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν κάνουμε καμία υποχώρηση έναντι της Τουρκίας. Για το ονοματολογικό είπε ότι «θέλουμε ο γείτονάς μας να είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας; Θέλουμε διαμελισμό της και να πάει η μισή στην Τουρκία και η άλλη μισή στην Αλβανία; Πρέπει να απομακρύνουμε την τούρκικη δαγκάνα».

Ο κ. Κοτζιάς απέρριψε κατηγορηματικά ότι η Αθήνα παραχωρεί τη γλώσσα και την ταυτότητα στους Σκοπιανούς, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρώτος που έκανε λόγο για Μακεδονική γλώσσα ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ότι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία για τους Σκοπιανούς ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Είπε επίσης ότι πετύχαμε να αλλάξουν το όνομά τους από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία» και κατεβάζουν όλα τα σύμβολα του αλυτρωτισμού και τα βιβλία τους.

«Δεν είναι όλη η Μακεδονία Ελληνική» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και διευκρίνισε: «δεν μπορούμε να αγνοούμε τις διεθνείς συνθήκες. Με τη συνθήκη του 1913, μοιράστηκε ουσιαστικά σε τέσσερα κομμάτια» και τόνισε ότι «απαιτείται η χώρα να επενδύσει στην Παιδεία».

Πολιτική κατευνασμού με την Τουρκία

Για τα ελληνοτουρκικά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι θα μιλήσει εκτενώς στην Κομοτηνή τις επόμενες ημέρες, αλλά έδωσε το περίγραμμα της τακτικής που άσκησε: «Προσπαθούμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία, ώστε να μη βγάλει τα εσωτερικά του επάνω μας, αλλά αυτό να μην εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας».

«Στις αρχές του επόμενου χρόνου σχεδιάζαμε την αιγιαλίτιδα ζώνη για την Κρήτη. Είμαστε σε συνομιλίες με τους Αιγύπτιους για να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ».

Για τη Συνταγματική Αλλαγή είπε ότι «στο ΄΄Πράττω΄΄ είμαστε ενάντια στην ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου».

Το δικό μου στόμα δεν κλείνει

«Το ΄΄Πράττω΄΄ θα απαιτήσει, όπως υπάρχει μια υπηρεσιακή επιτροπή για το ΥΠΕΞ για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων, από την ίδια επιτροπή να περνάνε και τα άλλα υπουργεία» είπε για το επίμαχο θέμα των μυστικών κονδυλίων που οδήγησαν στην παραίτησή του.

«Εμείς στείλαμε 93 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι πήγαν φυλακή. Όταν κάποιοι πουλάνε βίζες στην Κωνσταντινούπολη είναι εγκληματίες» δήλωσε αναφορικά, εμμέσως πλην σαφώς, στον Πάνο Καμμένο και είπε:

«Η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν δεν παλεύεις ενάντια στη διαφθορά. Υπονομεύεται όταν ανοίγεις το στόμα σου για να πουλήσεις ομορφιά και εξυπνάδα. Ο πατριωτισμός όμως απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα και χρειάζεται ένα κίνημα ενάντια στον εκφυλισμό και σε όσους απειλούν και εκβιάζουν…

Εκμαυλίζεται ο δημόσιος βίος με fake news…

Το δικό μου στόμα και το στόμα του ΄΄Πράττω΄΄ δεν κλείνει. Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι Δημοκρατία. Προσωπικά ούτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι.

Θέλουμε ένα πολιτικό σύστημα ενάντια στη διαφθορά και τους εκβιαστές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν κυβέρνηση σωτηρίας, τώρα όμως ήρθε η ώρα για άλλες συμμαχίες».

Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το «εμείς»

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους της παραίτησής του, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε ευθέως στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι υπονόμευσε την εξωτερική πολιτική με τη στάση του.

«Υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια τη δική μου και της κυβέρνησης. Λένε κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κοτζιάς έβαλε πάνω από το εμείς το εγώ. Και τους απαντώ: Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το εμείς. Μόνο σε σταλινικό καθεστώς δεν μετράνε η αξιοπρέπεια και η τιμή».

Εγώ αποποιήθηκα την περιουσία της οικογένειάς μου

«Εγώ αποποιήθηκα την περιουσία της οικογένειάς μου. Στον πατέρα μου δούλευαν ο Χαραλαμπόπουλος, ο Σημίτης και ο Κόκκαλης. Τα αρνήθηκα όλα, γιατί είμαι αριστερός» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«…Είμαι 55 χρόνια στην Αριστερά και είπα στον Τζανακόπουλο ότι αυτά που είπαν μετά το υπουργικό συμβούλιο είναι γραμμιτζίδικα.

Η επιστολή μου βοηθά την κυβέρνηση. Εγώ προσπαθώ να είμαι σοβαρός άνθρωπος, λέω λίγα πράγματα. Όποιος ρίχνει λάσπη, έχει ήδη βρώμικα τα χέρια του. Δεν κάνουν καλά να παίζουν με αυτά τα θέματα. Δεν υπάρχει κράτος που να μην έχει μυστικά κονδύλια.

«Με έφτυναν στο δρόμο…»

Αναφερθείς στην παραίτησή του, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Όταν βλέπω ότι υπονομεύεται η κυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική, κατά τη γνώμη μου, παίρνω τις ευθύνες μου και στέκομαι απέναντι. Όταν έγινε η συγκυβέρνηση της Αριστεράς με τον Μητσοτάκη, με έφτυναν επί μήνες στο δρόμο. Ξέρετε τί έχω περάσει εγώ; Και με λένε και καρεκλάκια. Ο Χαρίλαος Φλωράκης μου είπε “πού πας ρε Νίκο; Σε έχουμε έτοιμο για υπουργό”. Και του είπα ότι εγώ δεν μπήκα στην Αριστερά για να συγκυβερνήσω με τον Μητσοτάκη».

Για την επιστολή παραίτησης

Ως προς την επιστολή παραίτησής του ο Ν. Κοτζιάς τόνισε: «Εγώ δεν θα είχα πει καν ότι υπάρχει επιστολή. Όμως την περασμένη Πέμπτη, βγαίνοντας από την Πολιτική Γραμματεία του ΄΄ΠΡΑΤΤΩ΄΄, μαθαίνω ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η παραίτηση Κοτζιά είναι ακατανόητη, όπως και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης –ένα πολύ έξυπνο παιδί – ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε το ίδιο. Και όταν με ρώτησαν οι δημοσιογράφοι, απάντησα πως αν με προκαλούν δημοσίως ότι δεν έχω λόγο να παραιτηθώ, διαβάστε την επιστολή μου. Στην ουσία τους είπα πως “αφού δεν την έχετε διαβάσει, πώς ξέρετε ότι δεν έχει πολιτική αιτιολόγηση;”».

Ο εκβιασμός γινόταν από τον Γκρούεφσκι

«Αν δεν πέρναγε η συμφωνία, ο Ζάεφ θα πήγαινε σε εκλογές και θα έπαιρνε τα 2/3 του Κοινοβουλίου. Οι πιέσεις δεν ήταν σε βάρος της αντιπολίτευσης. Οι εκβιασμοί γίνονταν από το βαθύ κράτος του Γκρούεφσκι. Αν γινόταν μυστική ψηφοφορία, πολλοί περισσότεροι βουλευτές θα ψήφιζαν την συμφωνία», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Δεν έπρεπε να μπλέξει η Ρωσία

«Όταν έγινα ΥΠΕΞ, με είπαν πράκτορα των Ρώσων… Η Ρωσία σήμερα είναι υπερτεντωμένη. Για τη FYROM δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έμπλεξε ανάμεσα στα δικά μας εθνικά συμφέροντα και στο τι θέλει η ίδια για το ΝΑΤΟ. Εμείς το όνομα ΄΄Βόρεια Μακεδονία΄΄ δεν το δίνουμε για να μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ αλλά για να λυθεί το πρόβλημα» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με την επισήμανση πως έκανε τη διαπραγματεύση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών και δεν ακολούθησε το παράδειγμα με τον Γρυλλάκη.

Πηγή: protothema.gr

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ