Ν. Ταχιάος: Δεν θα πω ψέματα στους Θεσσαλονικείς για να γίνω αρεστός - Karfitsa.gr
Slider Συνεντεύξεις

Ν. Ταχιάος: Δεν θα πω ψέματα στους Θεσσαλονικείς για να γίνω αρεστός

Ευθύς και χωρίς να θέλει να «χαϊδέψει αυτιά» προχωρά προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος. Άλλωστε δηλώνει πως τα ψέματα αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται, οδηγούν σε «κωλοτούμπες» και ο ίδιος δεν μπορεί να γίνει «κωλοτούμπας».

Συνέντευξη στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Ο εκλεκτός της ΝΔ αναφέρει πως η υποψηφιότητα του έχει “μεν πολιτικό χαρακτήρα, όμως δεν είναι κομματική”, προσθέτει πως η Θεσσαλονίκη χρειάζεται πέρα από βελτίωση της καθημερινότητας και μεγάλα έργα ενώ χαρακτηρίζει “κάκιστη” τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κύριε Ταχιάο, νιώθετε μεγαλύτερη ευθύνη ως εκλεκτός της ΝΔ;

Η στήριξη από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι τιμή και ευθύνη. Με αυτό το αίσθημα ευθύνης πήρα την απόφαση να συγκροτήσω μια ομάδα που θα μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στη πόλη. Ο ίδιος είμαι μέλος της Ν.Δ., όμως η υποψηφιότητα μου έχει μεν πολιτικό χαρακτήρα, αλλά δεν είναι κομματική. Ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου θα αποτελείται από ανθρώπους που είναι κοντά σ’ αυτήν την μεγάλη παράταξη, αλλά θα συμπεριλαμβάνει και ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και διαδρομές. Το κοινό μας στοιχείο είναι η αγάπη για την πόλη και η διάθεση για δουλειά με βάση μια έντιμη προγραμματική συμφωνία. Η Θεσσαλονίκη μας χρειάζεται όλους. Ο βασικός στόχος είναι καταθέσω έναν συνδυασμό που θα είναι εξωστρεφής. Θα περιλαμβάνει ανθρώπους, από ευρύτερους χώρους που έχουμε την ίδια άποψη για ανοιχτή και δημοκρατική πόλη, πόλη που πραγματικά θα κοιτάει στο μέλλον. Ανθρώπους καταξιωμένους στη δουλειά τους, αλλά και νέους που θα προσφέρουν με φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά. Αυτό που χρειάζεται η πόλη είναι να συζητήσουμε με υπευθυνότητα και να συμφιλιωθούμε. Nα συμμαχήσουμε όλοι.

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή περισσότερο η Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται και μεγάλα έργα αλλά και φροντίδα για τα απλά, τα καθημερινά. Γι’ αυτό αισθάνθηκα πως δεν δικαιούμαι να είμαι παρατηρητής και πρέπει να βοηθήσω ώστε ν’ αποκτήσει τα αυτονόητα – ασφάλεια, καθαριότητα, ευταξία. Πρέπει να γίνουν πολλά σ’ ότι αφορά έργα υποδομής αλλά και θέματα της καθημερινότητας. Θέλω να δω την πόλη μου σύγχρονη, οργανωμένη, καθαρή, με κατοίκους που θα είναι περήφανοι για την εικόνα της. Η Θεσσαλονίκη αξίζει να κερδίσει μια σοβαρή θέση στον σύγχρονο κόσμο και στο ψηφιακό «οικοσύστημα» ως μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με λαμπρή ιστορία, δυναμικό παρόν και σπουδαίο μέλλον.

Μήπως η Συμφωνία των Πρεσπών κυριαρχήσει στο λόγο κάποιων υποψηφίων και «χάσουμε» τα θέματα που θ’ αφορούν τη Θεσσαλονίκη;

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι εκ των πραγμάτων σοβαρό θέμα που απασχολεί την πολιτική ζωή και τους πολίτες. Πρόκειται για μια κάκιστη συμφωνία που τραυματίζει την ταυτότητα μας ως Μακεδόνων και διχάζει. Σαφώς ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα, δεν μπορεί να λείψει φυσικά από τον δημόσιο διάλογο. Θα ήταν κρίμα όμως να μονοπωλήσει και να κυριαρχήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όσοι ζητάμε την ψήφο των πολιτών για την διοίκηση του δήμου, πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε το όραμα και το σχέδιο μας για την πόλη. Να μην μείνουμε μόνο στο πόσο Μακεδόνες είμαστε, και σας μιλώ με το χέρι στην καρδιά ως ένας άνθρωπος που αισθάνεται 100% Μακεδόνας και που πληγώνεται από αυτήν την κάκιστη συμφωνία. Όμως, πρέπει να μιλήσουμε και για τα ζητήματα της πόλη μας γιατί αυτά θα κρίνουν το μέλλον της.

Πώς θα διοικηθεί η πόλη μετά τις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Αν δεν γίνουν γρήγορα βελτιώσεις στο νομοσχέδιο – όπως άλλωστε έχουν ζητήσει και οι εν ενεργεία δήμαρχοι- τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Στην αυτοδιοίκηση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλίζονται συναινέσεις. Όμως, είναι παράλογο, η συναίνεση να εκβιάζεται με εκλογικά συστήματα που επιβλήθηκαν για να εξυπηρετηθούν πολιτικά πρόσωπα και κομματικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα δικά της μικροπολιτικά συμφέροντα, δεν δίστασε να δυναμιτίσει την λειτουργία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σύνολό της. Άλλαξε το εκλογικό σύστημα, χωρίς να βάλει δικλίδες ασφαλείας, οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν το αυτονόητο. Την «κυβερνησιμότητα» των δήμων. Ο εκλεγμένος δήμαρχος, αν δεν έχει ισχυρή πλειοψηφία θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια να εφαρμόσει το πρόγραμμα του. Το νέο εκλογικό σύστημα «θρέφει» παρασκηνιακές συμμαχίες και ανατροπές με κίνητρο την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι ωφέλιμο ούτε για την πόλη, ούτε για τον πολίτη. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, θα είναι δύσκολο να παρθούν αποφάσεις για να λειτουργήσουν ακόμη και οι βασικοί τομείς που διαχειρίζεται ο δήμος και «ακουμπούν» την καθημερινή ζωή των πολιτών, όπως για παράδειγμα η αποκομιδή των σκουπιδιών, η λειτουργία των παιδικών σταθμών. Οι δημότες όμως, είναι αυτοί που μπορούν δώσουν την λύση στο πρόβλημα. Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές όταν οι Θεσσαλονικείς βρεθούν μπροστά στην κάλπη, μπορούν να δώσουν ισχυρή εντολή. Να δώσουν τη δυνατότητα να διοικηθεί ο δήμος με διαφάνεια, σύνεση, συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Με ποιους θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Θα ξεκινήσω λέγοντας σας με ποιους δεν μπορώ να συνεργαστώ. Δεν θα συνεργαστώ με ακραίους και λαϊκιστές, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν μπαίνουν λογική της συζήτησης. Από εκεί και πέρα μπορώ να συνεργαστώ με όλους όσοι έχουν ξεκάθαρα στόχο την βελτίωση και την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Σε όλη μου την ζωή έχω συνηθίσει να δουλεύω με ομάδες και ξέρω την αξία της σύνθεσης και της συνύπαρξης. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε όλοι. Το οφείλουμε στην πόλη μας. Να πάψει επιτέλους η Θεσσαλονίκη να είναι «φραπεδούπολη» και να πάρει την θέση που της αξίζει.

Σας χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο που λέει ξεκάθαρα την άποψη του και από τις πρώτες δηλώσεις νομίζω πως το έχετε αποδείξει. Δεν φοβάστε ότι θα χάσετε ψήφους;

Όχι δεν το φοβάμαι, γιατί είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες εκτιμούν την ειλικρίνεια. Μπορεί να μην συμφωνούν όλοι με την άποψή μου, αλλά είμαι βέβαιος ότι εγκρίνουν το γεγονός πως ό,τι έχω να πω, το λέω ευθέως. Είμαι σίγουρος ότι οι συμπολίτες μου βαρέθηκαν τα ψέματα, τα υποκριτικά «χαϊδέματα» και τα «στρογγυλέματα» για να μην ενοχληθεί κανείς. Δεν θα πω ψέματα για να γίνω αρεστός. Τα ψέματα είναι γνωστό ότι αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν και τότε οδηγούν σε «κωλοτούμπες» και όπως μπορείτε να καταλάβετε ούτε η άποψη μου, ούτε η σωματοδομή μου επιτρέπουν να γίνω «κωλοτούμπας». Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να έρθουν οι άνθρωποι που θα μ’ εμπιστευθούν με την ψήφο τους και να μου πουν : «δήμαρχε άλλα έλεγες και άλλα κάνεις». Όχι, σ’ ότι μ’ αφορά αυτό δεν θα το επιτρέψω. Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι για να πάει η πόλη μπροστά χρειάζεται σχέδιο, αλλά κυρίως χρειάζεται να συνεννοηθούμε. Η συνομιλία και η συναίνεση χωρίς την προϋπόθεση του ειλικρινούς διαλόγου, είναι καταδικασμένες να ναυαγήσουν. Είναι καιρός πια πολίτες και δημοτική αρχή να χτίσουμε μια σχέση που βασίζεται στην ειλικρίνεια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ