Ν. Χαρδαλιάς: Δίνουμε βαρύτητα στην Μακεδονία μας και στην Θράκη - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Ν. Χαρδαλιάς: Δίνουμε βαρύτητα στην Μακεδονία μας και στην Θράκη

Για έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας δεσμεύεται μέσα από τη συνέντευξη του στην Karfitsa o γενικός Γραμματέας Πολίτικης Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος έχει δημιουργήσει ήδη νέο μοντέλο  24ώρης λειτουργίας με πυρήνα τους 13 περιφερειακούς διοικητές της χώρας.

Συνέντευξη στη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Πως διαμορφώνεται η νέα δομή της Πολιτικής Προστασίας με το νέο Θεσμικό πλαίσιο και ποιες  οι προτεραιότητες της νεοσυσταθείσας  υπηρεσίας; 

Έχουμε πράγματι προχωρήσει και μάλιστα άμεσα μετά τις εκλογές, στη διαμόρφωση μίας νέας δομής Πολιτικής Προστασίας για τη χώρα. Με το νέο νόμο 4623/19 και τα άρθρα 91 έως 94, δείχνουμε ξεκάθαρα τον στόχο που θέλουμε να επιτευχθεί. Συστήνουμε ένα συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας με 13 Περιφερειακούς Διοικητές.  Αυτοί είναι οι άνθρωποι που σε συνεργασία με την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν τον πυρήνα της νέας δομής που θα λειτουργεί πάντα 24 ώρες το 24ωρο. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα δημιουργίας μιας νέας κάθετης δομής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, επεξεργαζόμαστε το ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση αμέσως μετά τη λήξη της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ψηφιστεί.  Όσον αφορά στις προτεραιότητες που με ρωτήσατε, στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η πρόληψη.

Ποιες είναι οι αλλαγές  που απαιτούνται και προβλέπονται  στο σχεδιασμό της νεοσυσταθείσας υπηρεσίας

Η αναδιάρθρωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης. Το σημαντικότερο στοιχείο για μια αποτελεσματική Πολιτική Προστασία είναι ο συντονισμός και αυτή είναι η κεντρική μας λογική ήδη. Έχουμε ήδη ξεκάθαρη άποψη για τη νέα μορφή που θα έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Υπηρεσίας, ώστε να αποτελέσει μια πραγματική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων. Μιλάμε για μια κάθετη δομή, η οποία θα περιλαμβάνει και τις τέσσερεις φάσεις διαχείρισης εκτάκτων αναγκών: Πρόληψη, Ετοιμότητα, Αντιμετώπιση και βραχεία Αποκατάσταση. Επιπλέον, προωθούμε άμεσα τον εξορθολογισμό λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Με νομοθετική ρύθμιση που ήρθε ήδη στη Βουλή, η λειτουργία της υπηρεσίας γίνεται πια σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει σχετικές οδηγίες για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας σε προσωπικό και μέσα, ώστε να μπορεί να επιτελέσει πλήρως το καθήκον της. Προχωρούμε επίσης με γοργούς ρυθμούς στην κτιριακή ενοποίηση της Γενικής Γραμματείας με το Συντονιστικό Κέντρο, ώστε να λάβει τέλος ο παραλογισμός που ίσχυε ως σήμερα, αλλού να βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας, αλλού οι στρατηγοί και αλλού το σημείο διαχείρισης σε περίπτωση κρίσης.

Που θα κατατάσσατε την Ελληνική Πολιτική Προστασία σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκών χωρών; 

Θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε αυτή την διαδικασία. Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι διαθέτουμε πολύ αξιόμαχο προσωπικό και έχουμε επίσης ως χώρα μια μακρόχρονη εμπειρία στη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Από εκεί και πέρα η Πολιτική Προστασία δεν αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά στις ελληνικές παθογένειες. Βασικό μου μέλημα είναι να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα των διαδικασιών. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στο ερώτημα σας, δεν είναι ζήτημα κάποιου άτυπου διαγωνισμού. Προσωπικά με ενδιαφέρει το επίπεδο της δικής μας Πολιτικής Προστασίας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν κοιτάμε ξένα μοντέλα που θεωρούνται κορυφαία. Δεν πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό. Έχουμε πάρει ιδέες και πρότυπα από τα πλέον ανεπτυγμένα συστήματα Πολιτικής Προστασίας, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, βάζοντας δικά μας στοιχεία προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα.

Πριν καν ορκιστείτε αντιμετωπίσατε με απόλυτη επιτυχία -κατά κοινή ομολογία- τις συνέπειες της θεομηνίας στη Χαλκιδική. Ακολούθησαν πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και ο σεισμός στην Αττική. Ποια συμπεράσματα εξάγατε από τις εμπειρίες αυτές; 

Πρέπει να σας πω κατ’ αρχήν ότι είμαστε μόνο στην αρχή μιας προσπάθειας και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Αυτός είναι ο στόχος και η δέσμευσή μας: ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να έχουμε έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το δόγμα προσέγγισης της Πολιτικής Προστασίας. Και να συνεργαστούμε. Μίας και αναφέρατε την Χαλκιδική, θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία της πολύτιμης συνεργασίας που έχουμε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και την αξιόμαχη ομάδα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειάς του.

Η Βόρεια Ελλάδα κάθε χειμώνα πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα με σημαντικές συνέπειες. Υπάρχει σχέδιο για την πρόληψη αυτών των καταστροφών σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες; 

Επιτρέψτε μου ένα γενικό σχόλιο: η Μακεδονία μας και η Θράκη αποτελεί για εμάς μία γεωγραφική περιοχή της πατρίδας μας στην οποία δίνουμε μεγάλη βαρύτητα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή και σε συνεργασία με τις αρχές, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπως είπα πριν αλλά και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα θα είμαστε σε ανοικτή γραμμή, ώστε να λύσουμε από κοινού προβλήματα. Βασικός γνώμονας και εδώ στην Βόρεια Ελλάδα, σε όλη την Μακεδονία και την Θράκη, είναι η πρόληψη. Σύμφωνα άλλωστε με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται σε δράσεις πρόληψης εξοικονομούνται 7 έως 11 ευρώ σε δράσεις αποκατάστασης. Και αυτός είναι ο άξονας προτεραιότητας που οδηγεί τα βήματά μας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ