Ξανά ισόβια για το «μεσογειακό καρτέλ» της κοκαΐνης αλλά με καθυστέρηση - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Ξανά ισόβια για το «μεσογειακό καρτέλ» της κοκαΐνης αλλά με καθυστέρηση

Του Κώστα Καντούρη

 

Την απόφαση δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης να «σπάσει» τα ισόβια δύο βαρώνων της κοκαΐνης, ενός Βούλγαρου ξενοδόχου και ενός Ισπανού, ανέτρεψε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Ύστερα από αναίρεση του Αρείου Πάγου, που θεώρησε ότι δεν αιτιολογήθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου που χορηγήθηκε στους κατηγορούμενους και τους επέβαλε ποινή 18 χρόνων κάθειρξης με συνέπεια λίγο καιρό μετά να αποφυλακιστούν, τους καταδίκασε πάλι σε ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο πρέπει τώρα οι δύο κατηγορούμενοι, που ασφαλώς δεν έμειναν στην Ελλάδα, να εντοπιστούν και να συλληφθούν.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε τον Ιούλιο του 2012 όταν ύστερα από αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν δύο Βούλγαροι, ένας Ισπανός και ένας Πορτογάλος. Στην κατοχή των δύο πρώτων που κινούνταν με αυτοκίνητο προς την Κατερίνη βρέθηκαν 36,5 κιλά κοκαΐνης. Ακόμη 131,5 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν την ίδια ημέρα στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου που είχαν νοικιάσει οι δύο Ιβηρες και ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ πολυτελούς ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης. Οι συλληφθέντες είχαν χαρακτηριστεί ως «εγκέφαλοι» του μεσογειακού καρτέλ της κοκαΐνης, που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες που προέρχονταν από τη Λατινική Αμερική. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε σε συνεργασία της δίωξης ναρκωτικών Θεσσαλονίκης με την αμερικανική DEA και εκτιμήθηκε πως τα ναρκωτικά έφτασαν μέσω του λιμανιού από την Κολομβία. Μάλιστα στις ανακοινώσεις των διωκτικών αρχών εκείνη την περίοδο τονίστηκε πως η αξία της κοκαΐνης στις πιάτσες των τοξικομανών μπορούσε να φτάσει και 25 εκατομμύρια ευρώ.

Πρωτόδικα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει ισόβια τους τρεις και σε κάθειρξη 10 ετών τον έναν Βούλγαρο, καθώς το δικαστήριο έκανε αποδεκτό πως είχε περιφερειακό ρόλο και ειδικότερα ήταν οδηγός του ξενοδόχου. Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όμως έσπασαν τα ισόβια για τον  65χρονο ξενοδόχο και τον 50χρονο Ισπανό. Τους επιβλήθηκε ποινή 18 χρόνων κάθειρξης και χρηματική ποινή 130.000 ευρώ, επειδή τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Ο Πορτογάλος δεν άσκησε έφεση και παρέμειναν τα ισόβια, καθώς όπως κυκλοφόρησε στους διαδρόμους των δικαστηρίων, περίμενε να εκτίσει την ποινή του στη χώρα του, χωρίς όμως τελικά το αίτημά του να γίνει δεκτό. Για τον έναν Βούλγαρο διατηρήθηκε η ποινή των 10 ετών κάθειρξης.

Η απόφαση είχε προκαλέσει θόρυβο καθώς ήταν μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης που είχε κατασχεθεί στη Θεσσαλονίκη. Ο Άρειος Πάγος θεώρησε ότι η χορήγηση του ελαφρυντικού δεν αιτιολογήθηκε. «Οι μεγαλύτεροι βαρώνοι ναρκωτικών είναι και οι μεγαλύτεροι ευεργέτες για τις περιοχές τους», είπε σήμερα Τρίτη κατά τη διάρκεια της επανάληψης της δίκης στο Πενταμελές η εισαγγελέας της έδρας. Το δικαστήριο αυτή τη φορά απέρριψε τα αιτήματα για χορήγηση ελαφρυντικών και τους καταδίκασε σε ισόβια.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ