Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών» - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την καταδίκη της Ελλάδας κάθε παραβίασης συνόρων με αφορμή την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός κάλεσε, το ΝΑΤΟ να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Κατά τις δηλώσεις που έδωσαν μετά ο κ. Μηστοτάκης ανέφερε ότι με τον ΓΓ αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ζητήματα και φυσικά για την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

«Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών και χρέος της διεθνούς κοινότητας αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «Γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν μια πρόσθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού. Πρόκειται για μια από τις λίγες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Με τον κ. Στόλτενμπεργκ συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα προκειμένου να διατηρήσει τις αρχές του, την αποτελεσματικότητά του και το κύρος του. Αλλά και να εξακολουθεί να ασκεί την αποτρεπτική και αμυντική του ικανότητα».

Ο πρωθυπουργός είπε πως ενημέρωσε τον Γ. Στόλτενμπεργκ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ για το Αιγαίο υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία απειλή χρήσης βίας, κάτι που άλλωστε είναι εκτός Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ την ενεργότερη συμμετοχή της συμμαχίας στην αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών.

Ο κ.  Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε τον ειδικό ρόλο διαδραματίζουν οι ελληνικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ αλλά και το ότι η χώρα εισφέρει 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα. «Περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση για διεθνή ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: paraskhnio.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ