Οικονομική επίπτωση πανδημίας Vs αλλαγή συμπεριφοράς καταναλωτών - Karfitsa.gr
Άρθρα

Οικονομική επίπτωση πανδημίας Vs αλλαγή συμπεριφοράς καταναλωτών

Γράφει ο Λεωνίδας Ντόβας, εξειδικευμένος Ασφαλιστικός Σύμβουλος Ζωής και Αποταμίευσης με MSc στην Διοίκηση Υπηρεσιών καθώς και Ι.R.M.A SPECIALIST

Εν έτη 2020 βιώνοντας μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση πρωτίστως υγειονομική αλλά και Οικονομική, μπορούμε πλέον με βεβαιότητα να πούμε ότι οι Έλληνες αποκτούν ασφαλιστική συνείδηση όσον αφορά την συστηματική αποταμίευση τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος Αύξηση στα 130,2 δισ. ευρώ κατέγραψαν τον Ιούλιο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυρών έναντι 129,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Λαμβάνοντας υπόψιν, από αρχή του έτους, αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση οι καταθέσεις εμφανίζουν αύξηση κατά 7,4%. Από την αύξηση των 841 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε τον Ιούλιο, τα 301 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις καταθέσεις των επιχειρήσεων (έναντι αυξήσεως 272 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα) και τα υπόλοιπα 540 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις ιδιωτών (έναντι αυξήσεως 1,086 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα).

Η πιο έξυπνη και προσοδοφόρα όμως κίνηση σε αυτήν την περίοδο δεν είναι καμία τράπεζα αλλά ο συνδυασμός συστηματικής αποταμίευσης μέσα από ασφαλιστικό προϊόν με εγγυημένα τα χρήματα του κάθε πολίτη. Οι λόγοι είναι αρκετά σημαντικοί.

Μέσα από την συνεργασία με έναν επαγγελματία ασφαλιστικό σύμβουλο και μόνο, μπορεί να επιλέξει ο κάθε πολίτης να αποταμιεύσει είτε σε υψηλές αποδόσεις, με ανάλογο ρίσκο (Υψηλό-μεσαίο-χαμηλό), τα λεγόμενα Unitlinked. Τα unitlinked είναι αγορά μεριδίων που κάνει ο πελάτης και είναι συνήθως ομόλογα-μετοχές και αξιόγραφα. Εδώ μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο κέρδος στην λήξη αλλά υπάρχει ρίσκο λόγω μη εγγύησης των χρημάτων. Yπάρχουν και αυτά με εγγυημένη απόδοση όπου στην ουσία εγγυάται η ασφαλιστική εταιρεία στην λήξη του προγράμματος το ποσό που θα δώσει στον πελάτη είτε σε εφάπαξ μορφή είτε σε ισόβια εγγυημένη σύνταξη. Μπορεί επίσης, να το συνδυάσει με ασφάλεια ζωής καθώς κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Ένας αποτρεπτικός παράγοντας που εξωθεί, μακριά από τις τράπεζες, τους Έλληνες αποταμιευτές είναι οι αρνητικές αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων. Εγκαταλείπουν λοιπόν ακόμα και τους λογαριασμούς προθεσμίας, καθώς η αποκλιμάκωση των επιτοκίων είναι ραγδαία, και όπως εκτιμούν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί για αρκετά ίσως χρόνια. Δεν παραγνωρίζουμε και το ενδεχόμενο μιας πανδημίας όπως ο Κορωνοϊός το οποίο μπορεί να επιφέρει και μεγαλύτερες μειώσεις και απώλειες στην παγκόσμια και όχι μόνο Ελληνική αγορά.

Έτσι με δεδομένα όλα τα παραπάνω στρέφονται σε πρώτη φάση στα ασφαλιστικά αποταμιευτικά προγράμματα που προσφέρουν αποδόσεις στο 1% έως γύρω στο 6% αναλόγως την επιλογή της ασφαλιστικής εταιρείας και την σύνθεση του ασφαλιστικού προϊόντος αποταμίευσης. Σε αντίθεση στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, στους τρεχούμενους και τους όψεως τα επιτόκια είναι ανύπαρκτα, ενώ στις καταθέσεις προθεσμίας ξεκινούν από το 0,05% και δεν ξεπερνούν το 0,3% ανά έτος.

Ο πελάτης μόνο αν συνεργαστεί με έναν επαγγελματία ασφαλιστικό σύμβουλο θα λάβει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Θα αποκτήσει μια πλήρη εικόνα των πλεονεκτημάτων της κάθε επιλογής (Εγγυημένο ή μη-εγγυημένο) καθώς και θα το συνδυάσει με ασφάλεια ζωής, αν έχει οικογένεια ή με κάλυψη ΑΠΑ για να το πληρώνει η ασφαλιστική εταιρεία έως την λήξη του προγράμματος σε περίπτωση που ο πελάτης μείνει ανίκανος για εργασία είτε από ατύχημα ή ασθένεια.

Η ζωή μας καθορίζεται από τις έξυπνες επιλογές μας. Γιαυτό θα πρέπει στο πολύ σοβαρό θέμα της αποταμίευσης να επιλέξουμε έναν επαγγελματία Ασφαλιστικό σύμβουλο που θα έχει συνεργασία με κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες. Έτσι στην σύγχρονη εποχή που ζούμε όσο πιο σύντομα λάβουμε, σωστή και επαγγελματική ενημέρωση, τόσο πιο σίγουροι θα είμαστε στην επιλογή που θα έχουμε κάνει για το μέλλον μας.

Ίσως τελικά η πανδημία να άλλαξε κάποιες κακές συνήθειες και να δημιούργησε έντονο συναίσθημα στους πολίτες για πρόληψη σε όλο το φάσμα της ζωής τους.

Ο χρόνος θα δείξει αν θα είναι εφήμερο ή όχι!

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ