Οι «αφανείς» ήρωες σε καιρό κορονοϊού - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη

Οι «αφανείς» ήρωες σε καιρό κορονοϊού

Είναι οι «αφανείς» ήρωες. Πρόσωπα της καθημερινότητας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη «μάχη» που δίνεται κατά του κορονοϊού. Την ώρα που όλοι τηρούμε τα μέτρα και «μένουμε σπίτι», προκειμένου να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, την ώρα που γιατροί και νοσηλευτές «παλεύουν» στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με την πανδημία, υπάρχουν και πολλοί άλλοι άνθρωποι που καθημερινά κινούν για τη δουλειά προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους υπόλοιπους.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου

Είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στις κοινωνικές δομές των δήμων. Είναι οι αστυνομικοί και οι δημοτικοί αστυνομικοί. Οι φαρμακοποιοί και οι καθαρίστριες. Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι αρτοποιοί και οι ντελιβεράδες. Και πολλοί, πολλοί άλλοι… που δεν έχουν την επιλογή να μείνουν σπίτι. Φορούν μάσκες, γάντια, βάζουν αντισηπτικό στην τσέπη για να προφυλαχτούν από τον κορονοϊό και συνεχίζουν ακούραστα την εργασία τους.

Εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές

Ο Δημήτρης Κνης και οι συνάδελφοι του βρίσκονται καθημερινά πλέον -24ώρες το 24ωρο- στο Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης. «Ουσιαστικά έχουμε ένα δεύτερο σπίτι. Το Υπνωτήριο Αστέγων όπου στηρίζουμε και βοηθούμε τις ευαλωτότερες των ευπαθών ομάδων», δηλώνει στην «Κ».

Διοικητικοί υπάλληλοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτικό προσωπικό, φύλακες και προσωπικό καθαριότητας προσπαθούν να επιτελέσουν το έργο τους λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης λόγω του κορονοϊού. Στο Υπνωτήριο Αστέγων, που λειτουργεί επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13, φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περίπου 35 άτομα. ‘Αλλοι 23 ωφελούμενοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχείο που νοίκιασε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ επιπλέον 15 κατέφυγαν σε νέα δομή που τέθηκε σε λειτουργία εντός της Διεθνούς Εκθεσης.

«Καθημερινά τους παρέχουμε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό φαγητό. Αν χρειαστούν οι ωφελούμενοι φάρμακα πηγαίνουμε να τα προμηθευτούμε για να τους εξυπηρετήσουμε. Συνεχίζεται η δική μας εργασιακή καθημερινότητα, παρά τον κορονοϊό, και βρισκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων. Δουλεύουμε σε βάρδιες, Σαββατοκύριακα και αργίες. Και το Πάσχα, όπως κάθε χρόνο, θα κάνουμε Ανάσταση στο Υπνωτήριο Αστέγων»,

Υπάλληλοι καθαριότητας

Οι υπάλληλοι στους τομείς καθαριότητας των δήμων δεν μπορούν να σταματήσουν να εργάζονται παρά την πανδημία και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Το αντίθετο. Αυτό το διάστημα πέρα από την αποκομιδή των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών έχουν αναλάβει το «βάρος» του πλυσίματος και της απολύμανσης των δρόμων, των πλατειών και του αστικού εξοπλισμού.

Ο Παναγιώτης Πάσχος είναι εργαζόμενος στην καθαριότητα εδώ και 32 χρόνια και πλέον τομεάρχης του Α’ δημοτικού διαμερίσματος Θεσσαλονίκης. «Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Κάποιος είναι κλεισμένος στο σπίτι του γιατί φοβάται τον ιό. Ο εργαζόμενος όμως θα πάει κανονικά στη δουλειά του…», αναφέρει.

Οδοκαθαριστές, πληρώματα απορριμματοφόρων, πληρώματα για τα ανακυκλώσιμα υλικά, εργαζόμενοι στα υδροφόρα οχήματα και τα καδοπλυντήρια. Εργάζονται 365 ημέρες το χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Γνωρίζουν πως κάθε μέρα η δουλειά τους θέλει προσοχή, ωστόσο τώρα με τον κορονοϊό φροντίζουν να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα προστασίας. Γάντια μιας χρήσης, γάντια σταθερά, μάσκες απλές και πολλαπλών χρήσεων, φόρμες, όλα έχουν επιστρατευτεί για να γίνει με προφύλαξη η δουλειά προκειμένου η πόλη να διατηρηθεί καθαρή.

Δημοτικοί Αστυνομικοί

Από την πρώτη ημέρα εμφάνισης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη «χτύπησε» συναγερμός στις τάξεις της δημοτικής αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα. Το τελευταίο διάστημα, πληρώματα περιπολικών και δικυκλιστές της δημοτικής αστυνομίας έχουν αναλάβει, μαζί με την ΕΛ.ΑΣ., το κομμάτι των ελέγχων στους πολίτες για τις βεβαιώσεις εξόδου από το σπίτι και την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Ωστόσο, είναι πολλά ακόμη αυτά που κάνουν καθημερινά. ‘Οπως εξηγεί ο Αλέξανδρος, δικυκλιστής της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης, μέσα στο 24ωρο που λειτουργεί πλέον η υπηρεσία ο ίδιος και οι συνάδελφοι του έχουν επωμιστεί και ένα μέρος του έργου από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ψωνίζουν για άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν, πηγαίνουν στα φαρμακεία και μεταφέρουν γεύματα στα συσσίτια. Παράλληλα, καλούνται για τα γνήσια υπογραφής σε σπίτια όπου ζουν υπερήλικές ή ΑμεΑ.

«Δεν έχουμε επιφορτιστεί μόνο τους ελέγχους στους δρόμους μετά τα απαγορευτικά μέτρα κυκλοφορίας. ‘Εχουμε διάφορα αντικείμενα πάνω στα οποία καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε. Εμείς δεν μένουμε σπίτι. Προσπαθούμε όμως να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας», πρόσθεσε ο Αλέξανδρος.

Οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ

Τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν ακατάπαυστα με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές έξω από αυτά σε καθημερινή βάση για να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά. Οι υπάλληλοι στους διαδρόμους φοράνε μάσκες και γάντια για να γεμίζουν τα ράφια και να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

Στα ταμία υπάρχουν αντισηπτικά για να απολυμαίνονται οι ιμάντες που περνούν τα τρόφιμα ενώ, σε κάποια καταστήματα, οι υπάλληλοι έχουν τοποθετήσει ένα προστατευτικό πλαστικό για να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τους πελάτες.

«Καθημερινά, η κάθε συνάδερφος στα ταμία εξυπηρετεί περισσότερα από 200 άτομα και προκειμένου να προστατευτούμε φοράμε μάσκες μιας χρήσης και γάντια που τα αλλάζουμε πολλές φορές στη βάρδια μας, ενώ όταν φεύγουμε από τη δουλειά πηγαίνουμε στα σπίτια μας πετάμε τα ρούχα στο πλυντήριο και κάνουμε σχολαστικό καθαρισμό για να μην μεταφέρουμε μικρόβια στις οικογένειες μας» εξηγεί η Μαρία, ταμίας σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Από την πλευρά του, ο Διονύσης υπάλληλος στο κρεοπωλείο σούπερ μάρκετ στην Καλαμαριά εξηγεί πως «οι αποστάσεις των καταναλωτών είναι ικανοποιητικές. Δεν ανησυχούμε διότι παίρνουμε όλα τα μέτρα που χρειάζεται και βάζουμε μέσα στο κατάστημα κόσμο τόσο ώστε να υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ τους ακόμη και στους διαδρόμους με τα ράφια. Άλλωστε και οι πελάτες γνωρίζουν πως να προστατευτούν και κρατάνε αποστάσεις».

Τα ψιλικατζίδικα της γειτονιάς

Τα ψιλικατζίδικα με ειδή καπνιστού δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους καθώς πολύς κόσμος χρειάζεται κάτι, αυτό που λέμε της τελευταίας στιγμής ή ακόμη και τσιγάρα. Ο Βασίλης Ταλιαμπές, ιδιοκτήτης ψιλικών ειδών στην Καλαμαριά, έχει αλλάξει το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος του ανοίγοντας αργότερα από το κανονικό αλλά κατά τα άλλα λειτουργεί σχεδόν 15 ώρες το 24ώρο.

Φορώντας μάσκα και γάντια ανοίγει την πόρτα στους πελάτες για να μην πιάσουν οι ίδιοι το πόμολο και τους εξηγεί ότι πρέπει να είναι κάθε φόρα ένας μέσα στο μαγαζί. «Αν και έχει περιοριστεί κατά πολύ η κίνηση, ο κόσμος έρχεται σε καθημερινή βάση και ψωνίζει από το μαγαζί σεβόμενος τα μέτρα προφύλαξης του ΕΟΔΥ. Κάποιοι ηλικιωμένοι μάλιστα μου τηλεφωνούν, ετοιμάζω τη παραγγελία και έρχονται να πάρουν τα είδη που επιθυμούν προκειμένου να μην περιμένουν πολύ ώρα» αναφέρει στην «Κ» ο κ.Ταλιαμπές.

Εργαζόμενοι σε ταχυμεταφορές

Ο Γιώργος εργάζεται σε εταιρεία κούριερ. Αυτή την περίοδο, όπου ο κόσμος μένει στο σπίτι του, οι δουλειές έχουν αυξηθεί παρά του ότι το προσωπικό έχει μειωθεί. «Ακόμη και είδη από καταστήματα οικοδομικών υλικών μεταφέρουμε σε σπίτια καθώς τα καταστήματα αυτά έχουν κλείσει για τον κόσμο και λειτουργούν μέσω εταιρειών διανομής» αναφέρει.

Προσθέτει επίσης ότι ο ίδιος και κάποιοι συνάδερφοι του επέλεξαν αν εργαστούν λαμβάνοντας φυσικά όλα τα μέτρα προστασίας. «Στα σπίτια κρατάμε την απόσταση του 1,5 μέτρου από τους πελάτες, τους δίνουμε τα χαρτιά να τα υπογράψουν παίρνουμε τα χρήματα και φεύγουμε πάντα φορώντας μάσκα και γάντια ενώ έχουμε μαζί μας απολυμαντικό για να καθαρίζουμε τα χέρια μας όταν χρειαστεί».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ