Οι επιχειρηματίες περιμένουν να συνεχιστούν τα θετικά  δείγματα γραφής της Κυβέρνησης - Karfitsa.gr
Άρθρα

Οι επιχειρηματίες περιμένουν να συνεχιστούν τα θετικά  δείγματα γραφής της Κυβέρνησης

Η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου είναι ένας θεσμός άρρηκτα δεμένος με την ιστορία και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, που φέρνει κάθε Σεπτέμβριο τη Θεσσαλονίκη στο προσκήνιο, καθιστώντας την σημείο εξαγγελίας της οικονομικής πολιτικής και αφετηρία του οικονομικού έτους που επισφραγίζεται με την έλευση του Πρωθυπουργού και κλιμακίου Υπουργών.

Του Γιάννη Μασούτη*

Η φετινή ΔΕΘ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω των αυξημένων θετικών προσδοκιών του επιχειρηματικού κόσμου, που βασίζονται στις εξαγγελίες και τα πρώτα «δείγματα γραφής» της νέας Κυβέρνησης για δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού κλίματος  στη χώρα.

Το έργο της νέας Κυβέρνησης που σχετίζεται με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επάνοδό της σε φάση ανάπτυξης είναι δύσκολο.

Η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, που θα είναι φιλικό προς το επιχειρείν και θα προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τις κατάλληλες συνθήκες για επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού που έφυγε από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.  Επιπλέον, το ανταγωνιστικότερο περιβάλλον, θα ενισχύσει τις εξαγωγές ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών.

Η λήψη όλων των εκείνων των μέτρων που θα κάνουν πράξη τις  προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης θα στείλουν τα σωστά μηνύματα τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους μας όσο και στις διεθνείς χρηματαγορές. Ήδη είδαμε τις πρώτες σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού.

Επιπλέον, θα πρέπει τώρα να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση της  ρευστότητας στην αγορά. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την άρση των capital controls,που σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το κράτος, θα βοηθήσουν στην επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι επιστροφές των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, να επιταχυνθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών και να εξετασθεί η δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου για όλα τα νομικά πρόσωπα.

Περιμένουμε όμως να δούμε και μέτρα που θα πατάξουν επιτέλους το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο, δύο μάστιγες που σχετίζονται άμεσα με την φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη διαφθορά, που στερούν από το κράτος έσοδα 6-8 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Μέσα σ’αυτό το θετικό κλίμα των αυξημένων επιχειρηματικών προσδοκιών διοργανώνεται η 84η ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα την Ινδία, μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως, φιλοδοξεί να αποτελέσει την επιχειρηματική πλατφόρμα για την ισχυροποίηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι η 84η ΔΕΘ θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

*Ο Γιάννης Μασούτης είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ