Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το θάνατο ηγέτη του ISIS - Karfitsa.gr
Διεθνή

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το θάνατο ηγέτη του ISIS

Ο ηγέτης του ISIS στο Αφγανιστάν, ο Σεΐχ Αμπντούλ Χασίμπ, σκοτώθηκε σε επιδρομή της 27ης Απριλίου που διεξήχθη από ειδικές δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν και τα αμερικανικά στρατεύματα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αφγανικές και αμερικανικές αρχές την Κυριακή.

Πέντε στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και 40 αφγανικές δυνάμεις έπεσαν με ελικόπτερο στην επαρχία Νανγκαρχάρ, σε απόσταση περίπου ενός μιλίου από την τοποθεσία όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν το MOAB ή όπως είναι κοινώς γνωστό τη «μητέρα όλων των βόμβων» στις 13 Απριλίου.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι ο Χασίμπ ήταν ο στόχος της επίθεσης, αλλά δεν επιβεβαίωσε το θάνατό του μέχρι την Κυριακή.

Η επιδρομή οδήγησε επίσης σε θάνατο αρκετών άλλων υψηλόβαθμων ηγετών του ISIS-K, του περιφερειακού κλάδου της τρομοκρατικής ομάδας και 35 μαχητών ISIS. Δύο αμερικανοί στρατιώτες πέθαναν στην επίθεση, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

«Αυτός είναι ο δεύτερος εμίρης του ISIS-K που σκοτώσαμε σε εννέα μήνες, μαζί με δεκάδες ηγέτες τους και εκατοντάδες μαχητές τους”, δήλωσε ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ – Αφγανιστάν. «Για περισσότερο από δύο χρόνια, το ISIS-K διεξήγαγε μια βάρβαρη εκστρατεία θανάτου, βασανιστηρίων και βίας εναντίον του Αφγανικού λαού, ειδικά εκείνων του νότιου Νανγκαρχάρ».

Σε σειρά από Tweets την Κυριακή, το γραφείο του προέδρου Ασράφ Γκανί επιβεβαίωσε ότι ο Χασίμπ σκοτώθηκε στην επίθεση.

«Ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο νοσοκομείο των 400 κλινών στην Καμπούλ, για την απαγωγή κοριτσιών και τον αποκεφαλισμό των πρεσβύτερων μπροστά στις οικογένειές τους», ανέφερε το γραφείο του Προέδρου.

Η επίθεση στις 8 Μαρτίου στο νοσοκομείο, που πραγματοποιήθηκε από τους οπλαρχηγούς που μεταμφιέστηκαν ως ιατρικό προσωπικό, άφησε 30 νεκρούς πριν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας σκοτώσουν τους επιτιθέμενους.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ