Οι θέσεις του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Σαμοθράκης - Karfitsa.gr
Πολιτική

Οι θέσεις του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Σαμοθράκης

Ű߳ꥸ破ﵠ𱹨�񣯽 ʵ񩜪ﵠ̧�ܪ砳�ӡ쯨񜪧, �ܢ⡴7 Ϫ�߯�20. (EUROKINISSI/ÑVʼnϠԕЏՠБوՐϕуϕ/ć̇ԑǓ ЁЁ̇ԓϓ)

«Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μας είναι η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας και ειδικά των ακριτικών νησιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο και εκπροσώπους φορέων της Σαμοθράκης. «Η κυβέρνηση μας είναι κυβέρνηση των έργων, όχι των λόγων», δήλωσε ο πρωθυπουργός και είπε ότι για όλα τα έργα υπάρχει κεντρική παρακολούθηση για την πορεία εξέλιξης τους.

Σε ότι αφορά στη Σαμοθράκη είπε ότι τους 15 μήνες που είναι κυβέρνηση έχουν αντιμετωπιστεί οι περισσότερες από τις εκκρεμότητες που κληρονόμησε από το παρελθόν. Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες πλημμύρες του 2017 στη Σαμοθράκη που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, λέγοντας πως ορισμένες από αυτές τις πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε αναλυτικά πάνω στα ζητήματα που έθεσαν ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και σημείωσε:

– Είναι θετικό που όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι δόθηκε λύση στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και είναι υπό εξέταση η επέκταση της επιδότησης, καθώς ο δήμαρχος ζήτησε η επιδότηση να είναι και τους 12 μήνες του χρόνου.

– Στο λιμάνι έγιναν έργα που είχαν να γίνουν από το 1998, ωστόσο πρέπει να γίνουν και άλλα, γιατί, όπως τόνισε, το λιμάνι είναι το μέλλον της Σαμοθράκης και η σημερινή υποδομή του δεν μπορεί να το υπηρετήσει αυτό το μέλλον.

– Ο εναλλακτικός τουρισμός μπορεί να έχει εξαιρετική ποιότητα και υψηλά έσοδα αρκεί να προσφέρει ποιότητα, υποδομές και εμπειρία.

– Για το θέμα της κατασκευής αεροδρομίου στη Σαμοθράκη δεν έχει διαμορφώσει ακόμα προσωπική άποψη και είναι υπό εξέταση το σχετικό αίτημα.

– Είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός στην τοποθέτηση πολλών και μεγάλων ανεμογεννητριών σε μικρά νησιά, όπως η Σαμοθράκη.

– Στον τομέα της Υγείας λύθηκε το πρόβλημα με την έλλειψη παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης και πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει ζήτηση για την κάλυψη οργανικών θέσεων στην Υγεία. Υπάρχει και η λύση των πλωτών ασθενοφόρων για τα νησιά και η κυβέρνηση έχει ένα συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

– Να “τρέξουν” ο Δήμος και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να εντάξουν προτάσεις στο Πρόγραμμα “Τρίτσης”. Ίσως μπορούν να ενταθούν η κατασκευή βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού.

– Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης θα είναι έτοιμο το 2021.

– Στον τομέα του Αθλητισμού θα υπάρξουν άμεσες λύσεις.

– Είναι δίκαιο το αίτημα των ψαράδων σχετικά με την προμήθεια πετρελαίου, καθώς είναι αναγκασμένοι να κάνουν 70 μίλια διαδρομή μέχρι την Αλεξανδρούπολη και επιστροφή για να πάρουν και να μεταφέρουν το πετρέλαιο που χρειάζονται.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι κι ενώ θα αρχίζει η νέα τουριστική περίοδος θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης. Φέτος αυτό που έγινε είναι ότι άνοιξε η μία αίθουσα για να παραταθεί ο χρόνος παραμονής των όποιων επισκεπτών στο νησί. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι οι μελέτες για τον “Πύργο του Φονιά” και από το 2021 θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το έργο. Για το Λαογραφικό Μουσείο υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος ανέφερε στοιχεία για την πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Σαμοθράκη. Ο δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος τόνισε την ανάγκη να διατυπωθεί επισήμως το αίτημα για την επιστροφή του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης από το Μουσείο του Λούβρου, όπου βρίσκεται, στον τόπο του και γι αυτό το σκοπό να υπάρξει μια διεκδίκηση ανάλογη με αυτή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Επισήμανε πως μετά τις ζημιές που έπαθε από τις πλημμύρες το κτίριο του δημαρχείου δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά ως δημαρχείο και θα στεγαστεί στο παλιό γυμνάσιο-λύκειο.

Είπε ακόμα ότι υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, γενικοί γραμματείς άλλων υπουργείων και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Επισκέψεις στο Κέντρο Υγείας, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας στη Χώρα που εξαιτίας των μεγάλων ζημιών από τις πλημμύρες του 2017 λειτουργεί έκτοτε στο Πολυϊατρείο της Καμαριώτισσας.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου είδαν την πρόοδο των εργασιών και ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης, ο οποίος, επίσης, υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες, λόγω του ότι τον διασχίζει ένας χείμαρρος και πρέπει να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις.

Θερμή υποδοχή

Στο ελικοδρόμιο τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του γιατί, όπως είπε, η Σαμοθράκη είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη της Ελλάδας που δεν είχε επισκεφθεί μέχρι τώρα.

Στην είσοδο της Χώρας κάτοικοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό και τη σύζυγο του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Τους πρόσφεραν μάσκες με το σήμα της Σαμοθράκης και ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε αμέσως εκείνη που φορούσε κι φόρεσε αυτή της Σαμοθράκης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε, με τον τρόπο που καθιερώθηκε λόγω της πανδημίας, αρκετούς κατοίκους, συνομίλησε μαζί τους, όπως και με μικρά παιδιά. Δυο από αυτά τα ρώτησε γιατί δεν φορούσαν μάσκα.

Η ομιλία Μητσοτάκη στη Σαμοθράκη

Αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη με τους φορείς του νησιού ανέφερε:

«Ευχαριστώ κύριε Δήμαρχε, κύριε Περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι. Πρέπει να σας πω ότι είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και πολύ συγκινημένος διότι επισκέπτομαι για πρώτη φορά τη Σαμοθράκη. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα αλλά για κάποιους ανεξήγητους λόγους -παρότι είχα προγραμματίσει επανειλημμένως επίσκεψη στο όμορφο νησί σας- δεν τα είχα καταφέρει. Έρχομαι τώρα για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από ένα ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο και από τους τρεις βουλευτές του νομού μας, τον κ. Δημοσχάκη, τον κ. Δερμεντζόπουλο τον κ. Κελέτση. Είναι μαζί μου και ο Υπουργός Πολιτισμού, η κ. Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Λιβάνιος, είναι μαζί μας ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών ο κ. Καραγιάννης, η γενική γραμματέας και γνωστή σας της Νησιωτικής Πολιτικής η κ. Καλογήρου και ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για τα ζητήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Το λέω αυτό διότι οι επισκέψεις αυτές τις οποίες κάνω, θέλω να είναι επισκέψεις εργασίας όπου θα ακούσουμε με προσοχή τα προβλήματα και θα δρομολογήσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα επίλυσής τους.

Θέλω, καταρχάς, να σας πω ότι χαίρομαι διπλά κάθε φορά που επισκέπτομαι την ακριτική Ελλάδα. Είτε τον Έβρο, με τον οποίον με συνδέει μία έντονη σχέση διότι δεν ξεχνώ ποτέ ότι και συναισθηματικά την εκστρατεία μου, ως υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας την είχα ξεκινήσει από το Βόρειο Έβρο. Και φυσικά τώρα τη Σαμοθράκη. Επισκέπτομαι πολύ συχνά και τα ακριτικά μας νησιά. Νομίζω ότι αυτές οι επισκέψεις έχουν και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα, ειδικά αυτήν την εποχή που πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι το πρώτο μας μέλημα είναι η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας.

Όχι μόνο ως προς την ασφάλειά της, αλλά και ως προς κάτι το οποίο ειπώθηκε και στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, και αυτό είναι ίσες ευκαιρίες. Θέλω το νέο παιδί το οποίο μεγαλώνει, πηγαίνει, σχολείο στη Σαμοθράκη, ο επαγγελματίας ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ, ο κτηνοτρόφος που δραστηριοποιείται στη Σαμοθράκη να μην αισθάνεται ότι επειδή είναι σε ένα ακριτικό νησί υπολείπεται ευκαιριών για να μπορέσει τελικά να προχωρήσει στη ζωή του, να πετύχει επαγγελματικά και τελικά να μείνει στον τόπο του. Διότι αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, το πρώτο μας μέλημα όσον αφορά τα ακριτικά νησιά.

Άκουσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και χαίρομαι διότι τους 15 μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση έχουμε προχωρήσει πολλές από τις σημαντικές εκκρεμότητες που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Γνωρίζω, καλά, ότι το νησί μετράει ακόμα πληγές από την τραγική θεομηνία του Σεπτεμβρίου του 2017. Και αυτό νομίζω ότι έρχεται να μας υπενθυμίσει και την ανάγκη να αποδίδουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία και στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και στην πρόληψη όσο αυτό είναι εφικτό από τέτοιες φυσικές καταστροφές, ώστε να μην τρέχουμε μετά εκ των υστέρων να δαπανούμε πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που θα είχαμε δαπανήσει εάν είχαμε μεριμνήσει εξαρχής και είχαμε μπορέσει να δρομολογήσουμε εκείνα τα προληπτικά έργα τα οποία μπορούν να γίνουν, διότι μερικές φορές η ίδια η δύναμη της φύσης -όπως και εσείς νομίζω το βιώσατε εδώ- μας ξεπερνά και μας ξεπερνά όλους.

Θέλω, καταρχάς, να σας πω -πριν έρθω στα ειδικά θέματα- ότι αυτό το οποίο βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον στο νησί σας -δεν έχω προφτάσει να το δω ακόμα αλλά θα καταφέρω να περάσω 24 ώρες εδώ και νομίζω να το γνωρίσω καλύτερα- είναι ότι αποτελεί ένα νησί με αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά από πολλά άλλα νησιά. Ένα νησί το οποίο έχει ένα πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον το οποίο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας να το προστατεύσουμε, ένα νησί με μία πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, που πάντα θα αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί αλλά και λόγο επισκέψεων στο νησί, ένα νησί με πλούσια (ίσως πιο πλούσια και από ό,τι θα θέλαμε -και θα έρθω στο θέμα αυτό) κτηνοτροφία και ένα νησί το οποίο μέχρι στιγμής είχε δρομολογήσει ένα διαφορετικό είδος τουρισμού -αυτό το οποίο αποκαλούμε εναλλακτικό τουρισμό- που μπορεί να αποτελεί υπόδειγμα και για τη μελλοντική ανάπτυξη χωρίς κατ’ ανάγκη -και θέλω να το τονίσω αυτό- ο εναλλακτικός τουρισμός να ταυτίζεται με αυτό το οποίο αποκαλούμε φθηνό τουρισμό. Άν δείτε όλες τις τάσεις στον παγκόσμιο τουρισμό, ο εναλλακτικός τουρισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά ποιοτικός και να αφήνει πολλά έσοδα στους τόπους που μπορεί να τον υποδεχτούν, αρκεί να προσφέρει την κατάλληλη ποιότητα, τις σωστές υποδομές και τη σωστή τελικά εμπειρία, την οποία θα έχει ένας επισκέπτης όταν επισκέπτεται αυτόν τον προορισμό.

Κι εδώ, νομίζω, και με τον Περιφερειάρχη, έχουμε κάνει εκτενείς συζητήσεις για τις συνολικές ευκαιρίες που προσφέρει όλη η Περιφέρεια, με διαφορετικές νησίδες ποιότητας και εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να καταστήσουν όλη την Περιφέρεια ως ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό -γιατί δεν ήταν μέχρι στιγμής- και φυσικά ξεχωριστή θέση σε αυτό το τουριστικό προϊόν, το νέο τουριστικό προϊόν που μπορεί να προσφέρει η Περιφέρεια, να έχουν τα δύο νησιά της -και ειδικά η Σαμοθράκη- μιας και, σήμερα, βρισκόμαστε εδώ. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις: απαιτούνται ποιοτικές υποδομές, απαιτείται προσβασιμότητα -χαίρομαι που άκουσα και έχει σημασία να το λέτε εσείς δεν έχει σημασία να το λέμε εμείς- ότι έχει αποκατασταθεί η σύνδεση, σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, μέσα από τη γραμμή, η οποία έχει δρομολογηθεί σήμερα. Θα δούμε και με την Γενική Γραμματέα και με το Υπουργείο τις δυνατότητες περαιτέρω επιδότησης γραμμών, ως προς την Σαμοθράκη, είναι κάτι που το κατέγραψα και θα επανέλθω στο συγκεκριμένο θέμα, για να δούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε.

Όπως και χαίρομαι για το γεγονός ότι προχώρησαν γρήγορα τα έργα εκβάθυνσης του λιμανιού της Καμαριώτισσας -ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να σας πω ότι έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με τα θέματα του νησιού- κατάλαβα ότι πήγαμε και σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό το οποίο προβλεπόταν, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στο μέλλον, βέβαια το μέλλον για το νησί ταυτίζεται με ένα καινούργιο μεγαλύτερο λιμάνι. Θα συζητήσω στη συνέχεια και με το Υπουργείο για να δούμε τι είναι ρεαλιστικό να γίνει. Πέταξα πάνω από την Καμαριώτισσα, σχημάτισα εικόνα για το μέγεθος του λιμανιού. Είναι σαφές ότι δεν είναι ένα λιμάνι το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στο μέλλον της Σαμοθράκης. Μπορεί να ανταποκρίνεται στο παρόν, αλλά δεν ανταποκρίνεται στο μέλλον. Θα δούμε λοιπόν μετά και παρακολουθώ την πρόοδο και των περιβαλλοντικών μελετών και τη συνολική δαπάνη, για ένα λιμάνι το οποίο θα είναι αντίστοιχο του μεγέθους του νησιού και θα μπορεί να καταστήσει το νησί πολύ πιο προσβάσιμο και σε μεγαλύτερα σκάφη το οποίο προφανώς είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό σχετικά με τον τουρισμό.

Δεν έχω άποψη για το θέμα του αεροδρομίου. Αλλά θέλω να κρατήσετε όμως κάτι: Ότι και να μην γίνει αεροδρόμιο μην θεωρήσετε κατ’ ανάγκη ότι αυτό αποτελεί a priori συγκριτικό αξεπέραστο μειονέκτημα για το νησί. Το νησί οπωσδήποτε χρειάζεται σωστές υποδομές λιμενικές ώστε να αυξήσουμε την προσβασιμότητά του από τη θάλασσα. Είναι το ένα νησί στο οποίο θα μπορούσε να γίνει αεροδρόμιο, κάτι που δεν έχει γίνει, αλλά πάλι πρέπει να δούμε για τί αεροδρόμιο συζητάμε. Ο μικρός διάδρομος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι εξυπηρετεί πτήσεις τσάρτερ, μπορεί να εξυπηρετεί πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, αλλά όχι πτήσεις τσάρτερ. Θα το συζητήσουμε με τον Υπουργό Υποδομών. Κατέγραψα ότι αποτελεί ένα ζήτημα για το νησί, δεν είναι όμως κάτι το οποίο μπορεί να εξαγγελθεί άμεσα. Ξέρετε ότι θέλω να είμαι, πάντα, πάρα πολύ προσεκτικός σε αυτά τα οποία λέω και σε αυτά τα οποία κάνουμε.

Κρατώ ως πολύ θετικό το γεγονός ότι με την Περιφέρεια έχουν βγει οι σχετικές εργολαβίες σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και οι εργολαβίες σε επίπεδο Υπουργείου για να βελτιώσουμε, για να βελτιωθεί, το οδικό δίκτυο του νησιού και να γίνουν καλύτεροι δρόμοι από αυτούς οι οποίοι υπήρχαν πριν από την καταστροφή. Και, βέβαια, σημειώνω αυτό το οποίο είπες Δήμαρχε ότι από το 1998 είχαν να γίνουν σημαντικά έργα στο λιμάνι, έργα τα οποία έγιναν τον τελευταίο χρόνο και είναι αυτά τα οποία επέτρεψαν και στο πλοίο να μπορεί να έρχεται.

Έρχομαι τώρα στα θέματα της Υγείας. Θα επισκεφτώ στη συνέχεια μαζί και με τον Γενικό Γραμματέα και μαζί και με την υποδιοικήτρια το κέντρο Υγείας. Έχει βγει η χρηματοδότηση μετά από μεγάλες καθυστερήσεις. Θα προχωρήσει το έργο και χαίρομαι πραγματικά που έχει λυθεί και το ζήτημα του παιδιάτρου, θα έχετε δύο παιδίατρους από εκεί που δεν είχατε κανέναν. Το ζήτημα των οργανικών θέσεων που δεν καλύπτονται γιατί δεν υπάρχει ζήτηση σε πολλά νησιά είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει -όχι μόνο στη Σαμοθράκη αλλά και σε πολλά άλλα ακριτικά νησιά- υπάρχει τώρα μεγαλύτερη δυνατότητα να υπάρχει χρηματοδότηση, καταλαβαίνω, από την τοπική αυτοδιοίκηση -πρόσθετη χρηματοδότηση- που να καλύπτει τροφή και στέγη έτσι ώστε να έρθει και η τοπική κοινωνία να βοηθήσει με κάποιο επιπλέον οικονομικό κίνητρο για να έρθουν γιατροί στις ακριτικές περιοχές. Και πρέπει να δούμε πώς θα δουλέψει αυτό. Πάντως σε κάθε περίπτωση ένα πρώτο θετικό βήμα είναι το γεγονός ότι υπάρχει παιδίατρος, παιδίατροι μάλλον, θα υπάρχουν παιδίατροι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και βέβαια η δρομολόγηση του ζητήματος των πλωτών ασθενοφόρων. Η υγεία κάνει μεγάλα άλματα στο μέλλον πολύ περισσότερα πράγματα πια μπορούν να γίνονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και έχουμε ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε να μη χρειάζεται για το παραμικρό να πρέπει να γίνεται διακομιδή σε νοσοκομείο. Και φυσικά οι πρώτοι ωφελημένοι από την πρόοδο της τεχνολογίας και από το τι μπορεί να κάνει κανείς από απόσταση θα είναι κυρίως τα ακριτικά νησιά, όπως η Σαμοθράκη.

Κράτησα το ζήτημα του παιδικού σταθμού, του νηπιαγωγείου, του κτιρίου, ως μία σημείωση για να το μελετήσουμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό. Όπως σημείωσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα μιλήσω άμεσα, η Υπουργός το άκουσε, αλλά θα μιλήσω άμεσα με τον υφυπουργό για το θέμα των αθλητικών Υποδομών. Γι’ αυτό μπορώ να δεσμευτώ ότι θα το λύσουμε άμεσα. Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός να μην υπάρχουν κάποιες βασικές υποδομές, ένα γήπεδο έστω 5×5 με έναν συνθετικό τάπητα, θέλω τα παιδιά της Σαμοθράκης να αισθάνονται ότι έχουν πρόσβαση σε αθλητικές υποδομές για να μπορούν να περνάνε κυρίως το χειμώνα τους, να μην αισθάνονται ότι υπολείπονται των ευκαιριών που μπορεί να έχουν τα παιδιά στον Έβρο, στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Θα μιλήσω άμεσα με τον Υφυπουργό για να δούμε για το κομμάτι αυτό τί μπορούμε να κάνουμε κι αν χρειάζεται για το ζήτημα αυτό να επιστρατεύσουμε και ιδιώτες δωρητές, οι οποίοι έχουν μία έντονη δραστηριότητα στον Έβρο και να τους κατευθύνουμε προς τη Σαμοθράκη, προς ένα έργο που θα μας υποδείξετε εσείς. Με μεγάλη χαρά δεσμεύομαι ότι θα το κάνουμε.

Για τα ζητήματα τα υπόλοιπα τα οποία αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση: Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι ανοιχτό, θέλουμε προτάσεις. Και ο παιδικός σταθμός μπορεί να μπει, είμαστε εδώ και η Περιφέρεια είναι εδώ να βοηθήσει και με τη μελετητική ωρίμανση. Το μόνο που μπορώ να πω εδώ είναι: Τρέξτε, διότι το πρόγραμμα είναι ανοιχτό, έχει πολλούς πόρους, έχουμε πει ότι κατά προτεραιότητα θα χρηματοδοτήσουμε τις πιο δυσπρόσιτες, τις ακριτικές περιοχές, είναι έργα τα οποία είναι χρηματοδοτήσιμα, όπως έργα ορεινής οδοποιίας, τα οποία μπορεί να σας είναι απαραίτητα.

Χαίρομαι ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος για τα ζητήματα Πολιτισμού η Υπουργός -επειδή έχει πολλά χρόνια εμπειρία στο Υπουργείο και ως Γενική Γραμματέας- γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις εκκρεμότητες, το μουσείο θα είναι έτοιμο το ‘21 -είναι δέσμευση μας αυτή κυβερνητική- και θα επισκεφτώ και στη συνέχεια τον αρχαιολογικό χώρο για να έχω προσωπική άποψη για αυτό. Και βέβαια χαίρομαι που και τα υπόλοιπα έργα στα οποία αναφέρθηκε η Υπουργός θα προχωρήσουν και θα τρέξουν πάντα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε θέσει.

Κράτησα με πολύ μεγάλη προσοχή το ζήτημα του τελωνείου. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό και άκουσα και με πολύ ενδιαφέρον και προβληματισμό τον Πρόεδρο των αλιέων να αναφέρεται στο ζήτημα του πετρελαίου. Ναι δεν έχει πολύ νόημα πρέπει να κάψεις τα μισά καύσιμα από αυτά που θα βάλεις για να πας μέχρι την Αλεξανδρούπολη, σίγουρα δεν στηρίζουμε με αυτόν τον τρόπο τους αλιείς μας, οι οποίοι επιλέγουν να μένουν στη Σαμοθράκη και να κάνουν μία εξαιρετικά δύσκολη δουλειά. Σημειώθηκε, λοιπόν, και αυτό το ζήτημα και θα επανέλθω.

Θέλω, τώρα, να έρθω σε μία σειρά από βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, στα οποία αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία. Η προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει καταρχάς -και αναφέρθηκε σε αυτό ο προηγούμενος Δήμαρχος- ειδικό χωρικό σχέδιο και κάποιοι βασικοί κανόνες οργάνωσης των χρήσεων γης. Αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτό και ο Υφυπουργός Χωροταξίας έχει σημαντικούς πόρους στη διάθεσή του για να εκπονηθούν κατά προτεραιότητα τέτοια ειδικά χωρικά σχέδια. Δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα στα νησιά για να μπουν κάποιοι, τουλάχιστον, βασικοί κανόνες σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία -ξέρετε πολλά από αυτά τα ζητήματα αφορούν και τη δική σας αυτοοργάνωση. Δηλαδή και η ίδια η τοπική κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι αν συνεχίσουμε να είμαστε άναρχοι στη δόμησή μας και να μην προσέχουμε το περιβάλλον στην ουσία πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει και ένα έργο το οποίο είναι σημαντικό που είναι η λιμνοδεξαμενή στον Ξηροπόταμο, που είναι σημαντικό έργο που αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αποδίδω μεγάλη σημασία στους υδάτινους πόρους και ειδικά σε έργα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την άρδευση. Είναι αμαρτία όταν σε ένα νησί -απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν λείπουν τα νερά- να τα αφήνουμε να φεύγουν και να τα χάνουμε και να μην τα έχουμε όταν τα χρειαζόμαστε.

Πού είναι η κυρία Πρόεδρος των κτηνοτρόφων; Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή αυτό το οποίο είπατε και αποδίδω πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα απόσυρσης του ζωικού κεφαλαίου. Η υπερβόσκηση είναι ικανή να καταστρέψει το όμορφο, το μοναδικό αυτό φυσικό περιβάλλον, και ταυτόχρονα να υπονομεύσει τις ίδιες τις προοπτικές της κτηνοτροφίας. Θα μιλήσω, λοιπόν, άμεσα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Όσο πιο γρήγορα δρομολογηθεί το πρόγραμμα τόσο το καλύτερο. Αλλά κρατώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως μία δική μου προσωπική δέσμευση. Θα υλοποιηθεί, από τη στιγμή που είναι κάτι το οποίο στηρίζεται και από την τοπική κοινωνία. Θα δω και το ζήτημα του βοηθήματος για τον COVID-19, θα το θέσω υπόψη του Υπουργού, να δούμε εάν σε αυτό μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Και έρχομαι τώρα το τελευταίο, ακανθώδες, ζήτημα το οποίο μου ετέθη από διάφορους φορείς και αφορά το ζήτημα των ανεμογεννητριών. Είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός σε μεγάλες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, σε μικρά νησιά που αλλοιώνουν ουσιαστικά το φυσικό περιβάλλον. Και πρέπει να σας πω, επίσης, ότι δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούν να προχωρήσουν τέτοια έργα εάν δεν υπάρχει, τελικά, η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Ειδικά σε μικρές τοπικές κοινωνίες. Χαίρομαι που άκουσα από το Δήμαρχο ότι δεν είστε επί της αρχής αντίθετοι. Αλλά είστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη χωροθέτηση και θα ήθελα πραγματικά να δω εάν υπάρχει δυνατότητα άλλων χωροθετήσεων, που να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας. Πάντως πρέπει να σας πω ότι επί της αρχής -είναι κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος- θεωρώ ότι μεγάλες ανεμογεννήτριες σε μικρά νησιά παρουσιάζουν πολύ μεγάλες αντικειμενικές δυσκολίες. Κατά συνέπεια επειδή είδα και διάφορα, είδα μεγάλη ένταση στο νησί γύρω από το θέμα αυτό, να ξέρετε ότι επί της αρχής συντάσσομαι με αυτή τη θέση. Είναι ένα ζήτημα το οποίο το μελετάμε ουσιαστικά από την αρχή, πού μπορούμε να χωροθετήσουμε εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών που να μην επηρεάζουν ουσιαστικά το τοπίο. Πόσω μάλλον σε μικρότερα νησιά όπου η παρέμβαση αισθητικά χάνει και την έννοια της κλίμακας. Ας πούμε στη Ροδόπη ή στον ηπειρωτικό όγκο της Θράκης ίππου έχουμε πολλές ανεμογεννήτριες -θα μπουν και άλλες- χάνονται στο μέγεθος του τοπίου. Σ’ ένα μικρό νησί με έναν τόσο εμβληματικό ορεινό όγκο, το να πας να βάλεις παραπάνω από 30 ανεμογεννήτριες στην κορυφή του βουνού, μου δημιουργεί επί της αρχής έναν έντονο προβληματισμό. Δεν είναι κάτι που το έχω πει μόνο εδώ. Το έχω πει και σε άλλες περιοχές που αφορά τα ψηλά βουνά μας. Διότι για να φτάσουν αυτές οι ανεμογεννήτριες εκεί, πρέπει να ανοίξουν δρόμοι, πρέπει να γίνουν μεγάλα έργα υποδομής. Η παρέμβαση στο περιβάλλον δεν είναι μόνο αισθητική, η παρέμβαση πρέπει να γίνει για να φτάσουν αυτές οι εγκαταστάσεις σε αυτό το σημείο. Θα είμαστε, λοιπόν, πολύ πιο προσεκτικοί στο πού εγκαθιστούμε τέτοιες μεγάλες ανεμογεννήτριες από εδώ και στο εξής.

Νομίζω, ότι κάλυψα τα βασικά θέματα, τα οποία μου τέθηκαν. Θέλω να επαναλάβω αυτό το οποίο σας είπα και νομίζω ότι το βλέπετε και στην πράξη: είμαστε κυβέρνηση των έργων και όχι των λόγων. Κάθε επίσκεψή μου είναι μία ευκαιρία να παρακολουθούμε σε κεντρικό επίπεδο τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουν, βέβαια πάντα, και οι Υπουργοί και οι Γενικοί Γραμματείς ότι θα παρακολουθούμε αυτά τα οποία έχουμε πει και την πρόοδο των έργων. Ο Δήμαρχος έθεσε πολλά θέματα, αλλά πιστεύω ότι στη δική σας την περίπτωση αρκετά από τα αιτήματά σας, είτε καλύπτονται είτε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα καλυφθούν. Και αυτό δεν είναι τυχαίο -γιατί θα κλείσω από εκεί που ξεκίνησα- πιστεύω εκπεφρασμένη αλλά και αποδεδειγμένη στην πράξη φροντίδα, το νοιάξιμο το δικό μου, της Κυβέρνησής μας, για την ακριτική Ελλάδα -ειδικά για τα ακριτικά νησιά- τα οποία έχω επισκεφτεί με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι επισκέπτομαι άλλα μέρη της πατρίδας μας.

Αλλά νομίζω ότι αυτή η έγνοια της Πολιτείας, είτε σε επίπεδο Κυβέρνησης είτε σε επίπεδο Περιφέρειας, και νομίζω ότι ο Περιφερειάρχης έχει πραγματικά σκύψει πάνω στα προβλήματα της Σαμοθράκης και οι Βουλευτές μας είναι συνεχώς παρόντες, είναι το νήμα που ενώνει την τοπική κοινωνία με την κεντρική Κυβέρνηση, για να αναδεικνύουν και άλλα ζητήματα όπως προκύπτουν. Θα είμαστε, λοιπόν, πάλι εδώ και εύχομαι να σας επισκεφτώ και πάλι πιο καλοκαίρι την επόμενη φορά, να δω και τον αρχαιολογικό χώρο. Και εύχομαι και ελπίζω το ‘21 να είναι μία χρονιά χωρίς την ανάγκη να κινούμαστε με αυξημένα μέτρα προστασίας. Μέχρι που να φτάσουμε εκεί, όμως, θέλω να ζητήσω να προσέχουμε πάρα πολύ. Έχει ιδιαίτερη σημασία στα μικρά νησιά τα οποία είναι προστατευμένα από τη φύση τους από τη διασπορά του κορονοϊού, να προσέξουμε πάρα πολύ. Είμαστε αυτή τη στιγμή από τις χώρες στην Ευρώπη που τα έχουμε καταφέρει καλύτερα και στη διαχείριση του δεύτερου κύματος, όπως τα καταφέραμε και στο πρώτο κύμα. Άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, τα κατάφεραν πολύ καλά στο πρώτο κύμα και είναι οι χειρότερες αυτή τη στιγμή στο δεύτερο κύμα. Εμείς τα έχουμε καταφέρει καλά, τα καταφέραμε καλά στο πρώτο κύμα, τα καταφέρνουμε καλά και στο δεύτερο κύμα. Αλλά επειδή η πίεση θα είναι μεγάλη, θα πρέπει να φροντίσουμε και να μεριμνούμε και πριν χρειαστεί -που δεν θα χρειαστεί εδώ να πάρουμε τα πιο πρόσθετα, τα πιο δραστικά μέτρα- όσο εφαρμόζουμε τους βασικούς κανόνες τόσο δεν θα είμαστε εμείς απλά ασφαλείς, αλλά θα είναι και οι γύρω μας ασφαλείς. Οι άνθρωποι που αγαπάμε και κυρίως οι πιο ευάλωτοι.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την πολύ θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρης Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και οι βουλευτές Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης. Επίσης, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Μέτιος, οι Αντιπεριφερειάρχες, Δημήτρης Πέτροβιτς και Αθανάσιος Τσώνης, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Νικόλαος Γαλατούμος, το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και φορείς του νησιού.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ