Οι Θεσσαλονικείς που δημιουργούν έξυπνα… σπίτια και επιχειρήσεις - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Τεχνολογία

Οι Θεσσαλονικείς που δημιουργούν έξυπνα… σπίτια και επιχειρήσεις

Πόσες φορές έχετε φύγει από το σπίτι και έχετε γυρίσει πίσω για να ελέγξετε ότι δεν αφήσατε τα φώτα, τον φούρνο ή τον θερμοσίφωνα ανοιχτά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσετε στη δουλειά ή το ραντεβού σας; Ή πόσες στιγμές ευχηθήκατε με έναν μαγικό τρόπο το νερό στο θερμοσίφωνα να είναι έτοιμο μόλις επιστρέψετε στο σπίτι. Κι όμως η δυνατότητα για τέτοια ζητήματα, αλλά και για άλλες χρηστικές δυνατότητες εξ… αποστάσεως δίνεται από δυο Θεσσαλονικείς.

Από τη ΦΙΛΙΠΠΑ ΒΛΑΣΤΟΥ

Η ιδέα του απομακρυσμένου ελέγχου οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, με χαμηλό αρχικό κόστος, γεννήθηκε το 2014 από τον Λευτέρη Χατζηπέτρου και τον Παναγιώτη Πάμπαλο. «Με τον τότε συμφοιτητή μου, με τον οποίο πραγματοποιούσαμε πολλές εργασίες για τη σχολή μας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΑΠΑ, θέλαμε να ελέγξουμε τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού μας. Συγκεκριμένα, θέλαμε να ανάψουμε το θερμοσίφωνο πριν γυρίσουμε σπίτι, να ελέγξουμε ότι δεν αφήσαμε την κουζίνα ανοιχτή όταν φεύγαμε και να ελέγξουμε τα φώτα. Έτσι ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε μία τέτοια συσκευή που θα είχε όλες αυτές τις δυνατότητες. Στη συνέχεια, βλέποντας ότι η λύση που είχαμε στο μυαλό μας δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή στην αγορά, αποφασίσαμε να το ‘’επιχειρήσουμε’’. Έτσι, από συμφοιτητές γίναμε πλέον συνεργάτες και συνιδρυτές της HAM, που σημαίνει Home Automation and More», περιγράφει ο Π. Πάμπαλος.

Πώς λειτουργεί

«Μέσω του συστήματος και των συσκευών που έχει αναπτύξει η εταιρεία μας, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου και της εποπτείας όλων των ηλεκτρικών του συσκευών μέσω του Internet, όπως ο απομακρυσμένος έλεγχος ανά πάσα στιγμή, η μείωση της ενέργειας που καταναλώνει και αυτοματισμούς που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του.  Η πρώτη μας συσκευή, η HAM DinSwitch, είναι σχεδιασμένη να τοποθετείται εντός του ηλεκτρολογικού πίνακα και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ελέγχει απομακρυσμένα μεγάλα φορτία, όπως θερμοσίφωνο, φώτα, air-condition και άλλα, αλλά και να μετράει την κατανάλωση ενέργειας τους. Για παράδειγμα, με τη συσκευή αυτή μπορώ να χρονοπρογραμματίσω το θερμοσίφωνο να ανάβει κάθε μέρα στις 7 το πρωί, έτσι ώστε όταν ξυπνήσω στις 7:30 να έχω έτοιμο ζεστό νερό, να ενημερωθώ για την κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού μου και να τη συγκρίνω με το λογαριασμό του ρεύματος, να ενημερωθώ για το αν ξέχασα κάποια ενεργοβόρα συσκευή ανοιχτή ενώ έφυγα από το σπίτι», εξηγεί ο κ.Π άμπαλος και συμπληρώνει: «Οι HAM Plug και HAM Light Switch είναι συσκευές που τοποθετούνται ενδιάμεσα της πρίζας σούκο και του διακόπτη φωτός και δίνουν τη δυνατότητα του απομακρυσμένου ελέγχου της πρίζας και του διακόπτη φωτός, ενώ ταυτόχρονα μετράνε την ισχύ, την τάση, το ρεύμα, το συντελεστή ισχύος και την ενέργεια του φορτίου που ελέγχουν. Η καινούρια συσκευή που προστέθηκε εντός του καλοκαιριού στις διαθέσιμες συσκευές μας, είναι η HAM ThermoSense που είναι μία συσκευή για απομακρυσμένη εποπτεία της κατάστασης ενός επαγγελματικού ψυγείου (θερμοκρασία, κατάσταση πόρτας) και την άμεση ενημέρωση του ιδιοκτήτη μέσω SMS, τηλεφωνικής κλήσης, push notification, email, Facebook για τυχόν βλάβες».

Θραύση σε Airbnb και καταστήματα τροφίμων

Οικοδεσπότες Airbnb, αλλά και επιχειρηματίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις συσκευές αυτές, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχουν τον έλεγχο του σπιτιού ή του χώρου της επιχείρησης τους, όπου και αν βρίσκονται. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο κ. Πάμπαλος, η HAM DinSwitch προτιμάται ιδιαιτέρως από εταιρείες και ιδιώτες που διαθέτουν διαμερίσματα για βραχυχρόνια μίσθωση, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος στη λειτουργία του θερμοσίφωνα και να μην ξεχνιέται ανοιχτός από τον ενοικιαστή. Από την άλλη, τη συσκευή HAM ThermoSense, η οποία παρέχει την απομακρυσμένη εποπτεία και καταγραφή της θερμοκρασίας των ψυγείων/καταψυκτών, την προτιμάνε ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, εστιατόρια και λοιπές εταιρείες που ασχολούνται με τη διακίνηση τροφίμων έτσι ώστε να διαφυλάξουν τα τρόφιμα τους και να έχουν άμεση ενημέρωση σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στο ψυγείο/καταψύκτη τους.

Όπως είναι λογικό με τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας, πέρα από τα οικονομικά οφέλη που έχει ο χρήστης, κατ’ επέκταση συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ