, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι καταθέσεις – φωτιά για το σκάνδαλο των θυρίδων

Του Κώστα Καντούρη
Περίεργες σχέσεις και παρατραπεζικές συναλλαγές αποκαλύπτονται στις καταθέσεις του σκανδάλου με τις τραπεζικές θυρίδες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της ειδικής ανακρίτριας διαφθοράς Θεσσαλονίκης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καλέσει σε απολογία τους κατηγορούμενους – τραπεζικούς υπαλλήλους.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση του πελάτη της Τράπεζας και στενού φίλου 63χρονου υπαλλήλου που αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιούλιο, προφανώς υπό το βάρος των αποκαλύψεων, σε συνδυασμό με κατάθεση πρώην υπαλλήλου του συγκεκριμένου υποκαταστήματος. Ο πελάτης ήταν αυτός ο οποίος παρέδωσε στις διωκτικές αρχές μία σακούλα με χρυσά ρολόγια τα οποία ανήκαν σε πελάτες – ιδιοκτήτες θυρίδων που έχασαν ό,τι είχαν τοποθετήσει μέσα.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη σωρεία αποκαλύψεων του σκανδάλου, άρχισε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Μέχρι τότε οι ιδιοκτήτες των θυρίδων που έχουν καταγγείλει και μηνύσει την τράπεζα ότι έχασαν τις περιουσίες τους απλώς… δεν ακούγονται και η έρευνα της δικαιοσύνης ωθείται στο αρχείο, αφού τα στοιχεία, πέραν όσων υποστηρίζουν τα θύματα, κρίνονται ανεπαρκή. Την περίοδο εκείνη 55χρονος πελάτης της Τράπεζας εμφανίζεται στην ασφάλεια και καταγγέλλει πως και ο ίδιος έχασε απ’ τη θυρίδα του, στο ίδιο υποκατάστημα ποσό που φτάνει το 1,3 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά! Δεν μένει μόνον εκεί. Παραδίδει μία σακούλα με χρυσά ρολόγια. Από την πρώτη έρευνα προκύπτει πως τα συγκεκριμένα κοσμήματα ανήκουν σε τρεις εκ των μηνυτών που υποστηρίζουν ότι έχασαν τις περιουσίες τους από τις θυρίδες. Και τότε βρίσκεται η άκρη του νήματος.
Οι αναφορές είναι τέτοιες που επικεντρώνονται σε 63χρονο υπάλληλο της Τράπεζας ο οποίος ήταν βασικός κατηγορούμενος ως διαχειριστής των θυρίδων. Τα στόματα το ένα μετά το άλλο άρχισαν να ανοίγουν. Δεν περνούν πολλές ημέρες όμως και στις 10 Ιουλίου ο 63χρονος τραπεζικός, που στο μεταξύ είχε συνταξιοδοτηθεί, βρέθηκε νεκρός. Είχε αυτοκτονήσει. Ο θάνατος του υπαλλήλου – βασικού κατηγορούμενου, ανασύρει την έρευνα από τον δρόμο της αρχειοθέτησης, όμως από την άλλη οδηγεί όλους να δείχνουν εκείνον ως υπεύθυνο του σκανδάλου, καθώς είναι νεκρός.
Από τις καταθέσεις που ήδη χειρίζεται πάντως η ανακρίτρια διαφθοράς προκύπτει πως τουλάχιστον ο 63χρονος εκλιπών διαχειριζόταν τα χρήματα του φίλου του και πελάτη του υποκαταστήματος, έχοντας την άνεση να ανοίγει τη θυρίδα. «Ο αποθανών Τ. είχε το κλειδί “pass partout” περασμένο στα κλειδιά του σπιτιού του και έφερε συνέχεια μαζί του», κατέθεσε στην ανακρίτρια ο 55χρονος πελάτης.
Σε άλλο σημείο κάνει λόγο για τραπεζικές συναλλαγές του 63χρονου υπαλλήλου με τα χρήματα που είχε στη θυρίδα του. «Μου έλεγε ότι αγοράζει δολάριο ή συνάλλαγμα για ελάχιστες μέρες τοποθετώντας κάποια χρήματα από τη θυρίδα μου, χωρίς να υπογράφω κάποιο επίσημο έγγραφο, και ακολούθως μου απέδιδε το κέρδος σε μετρητά», αναφέρει, αποκαλύπτοντας «τα χρήματα – κεφάλαιο που έβγαζα από τη θυρίδα μου τα επανατοποθετούσε είτε ο ίδιος, είτε μαζί μου», εννοώντας σαφώς ότι ο υπάλληλος είχε ανοιχτή πρόσβαση στη θυρίδα του, χωρίς να του έχει δώσει το κλειδί της. Με αυτό ανατρέπει κάθε ισχυρισμό των υπαλλήλων της Τράπεζας ότι πρόσβαση στις θυρίδες δεν μπορούσε να έχει κανένας υπάλληλος χωρίς την παρουσία του πελάτη.
Οι περίεργοι ρόλοι
Το γεγονός πάντως ότι ο συγκεκριμένος πελάτης, είχε αποδεχτεί σχέσεις παρατραπεζικών συναλλαγών, μιλώντας μέχρι και για κέρδος ύψους 100.000 ευρώ από τις άλλες «τοποθετήσεις», δημιουργεί άλλα δεδομένα για την έρευνα της υπόθεσης και τί συνέβαινε στο συγκεκριμένο υποκατάστημα. Στη συζήτηση για τις “περίεργες” σχέσεις του τραπεζικού υπαλλήλου με τον πελάτη που είχε θυρίδα και έκανε μήνυση ότι έχασε τα χρήματά του, μπαίνει ένα κοινό γνωστό τους πρόσωπο. Πρόκειται για άλλον υπάλληλο της Τράπεζας ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε μετακινηθεί σε άλλο κατάστημα.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως στη δικογραφία περιλαμβάνεται κατάθεση σύμφωνα με την οποία εμφανίζεται το πρόσωπο αυτό να συστήνει στον γιο του 63χρονου υπαλλήλου να βγάλει 2 εκατομμύρια ευρώ και να φύγει στο εξωτερικό με τον πατέρα του, επειδή αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Όπως και ότι στο ίδιο πρόσωπο αποδίδεται ότι απείλησε τον συνάδελφό του πως θα πάει στην αστυνομία και θα τον καταγγείλει.
Στην κατάθεσή του ο υπάλληλος αυτός, επιβεβαιώνει ότι είναι το κοινό πρόσωπο που συνδέει πελάτη και χειριστή των θυρίδων, όμως αρνείται τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του σε οικονομικές υποθέσεις. Προκαλεί ερωτήματα το γεγονός όμως ότι ο υπάλληλος αυτός παρ’ ότι έχει τις ίδιες φιλικές σχέσεις και με τις δύο πλευρές, υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε για τις μεταξύ τους οικονομικές συναλλαγές. Μάλιστα, ισχυρίζεται στην κατάθεση πως «σε μένα δεν απευθύνθηκε ποτέ επειδή οι υπηρεσίες στις οποίες υπηρέτησα δεν σχετίζονται με τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα». Είναι μάλιστα το ίδιο πρόσωπο που συναντάται με τη σύζυγο και τον γιο του υπαλλήλου που αυτοκτόνησε, στις 6 Ιουνίου, όταν μάνα και γιος του είπαν ότι ο 63χρονος εξαφανίστηκε. Λίγες ημέρες πριν την αυτοκτονία του.
Τα ορφανά κοσμήματα
Οι μηνυτές στην υπόθεση των θυρίδων, τουλάχιστον όσοι έγιναν γνωστοί είναι 13. Όμως τελευταία προστέθηκαν άλλες δύο περιπτώσεις. Πρόκειται για γυναίκες οι οποίες κατέθεσαν στην ανακρίτρια και πληροφορίες αναφέρουν πως υποστηρίζουν και οι ίδιες ότι έχασαν χρήματα και κοσμήματα μέσα από τις θυρίδες τους.
Μάλιστα στο πλαίσιο της έρευνας έχει προκύψει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Στη σακούλα με τα ρολόγια που παρέδωσε ο 55χρονος πελάτης στην ασφάλεια, τα κοσμήματα που επιβεβαιώθηκε ότι ανήκαν σε ιδιοκτήτες θυρίδων που παραβιάστηκαν αφορούσαν μόνον δύο ζευγάρια, δηλαδή δύο θυρίδες. Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως παραμένουν «ορφανά», χωρίς να είναι γνωστοί οι ιδιοκτήτες τους. Ενδεχομένως να πρόκειται για πελάτες – κατόχους θυρίδων που δεν έλεγξαν ακόμη το περιεχόμενό τους.
Οι καταγγελίες, η έρευνα και η αυτοκτονία
Η υπόθεση των θυρίδων άνοιξε το 2014, όταν για πρώτη φορά οδοντίατρος, που διατηρούσε θυρίδα στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, κατήγγειλε ότι έχασε κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα ύψους 150.000 ευρώ. Ακολούθησαν μηνύσεις από 13 θύματα, ποινικές διώξεις από τον εισαγγελέα διαφθοράς σε βάρος έξι υπαλλήλων.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας που παραδόξως διήρκησε πάνω από δύο χρόνια, θύματα που έχασαν τα χρήματά τους προσέφυγαν στα αστικά δικαστήρια. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε, αλλά και προσκόμισε συνταξιούχος σιδηροδρομικός στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Είπε πως ο χώρος των θυρίδων ουσιαστικά ήταν ανοιχτός για όλους, δεν υπήρχε κανένας απολύτως έλεγχος. Μάλιστα έδωσε στο δικαστήριο φωτογραφίες που είχε βγάλει ο ίδιος με άλλους υπαλλήλους μέσα στον χώρο του θησαυροφυλακίου, όπως και… αντίγραφο του κλειδιού που είχε, το οποίο υποτίθεται δεν αντιγράφεται.
Μετά τη δίωξη που ασκήθηκε η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ανακρίτρια εγκλημάτων διαφθοράς, όμως από εκεί οδηγήθηκε στο αρχείο, χωρίς τα θύματα να κληθούν ποτέ να καταθέσουν. Στο σημείο που η υπόθεση όδευε στο αρχείο με διαφωνία της ανακρίτριας που κλήθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το σκηνικό αλλάζει άρδην από δύο γεγονότα: Το πρώτο, η παράδοση της σακούλας με τα ρολόγια από τον 55χρονο πελάτη, ο οποίος στη συνέχεια και αυτός κατέθεσε μήνυση ότι έχασε τα χρήματά του. Το δεύτερο, η αυτοκτονία του 63χρονου υπαλλήλου, που ήταν βασικός κατηγορούμενος. Ο υπάλληλος βρέθηκε απαγχονισμένος στα σκαλιά της οικοδομής όπου έμενε και άφησε ένα σημείωμα με το οποίο ζητούσε συγγνώμη από τους συγγενείς του. Στη συνέχεια αποκαλύφτηκε ότι στο παρελθόν είχε κάνει και άλλη απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ και ένα τροχαίο που είχε ερμηνεύεται ως απόπειρα αυτοκτονίας. Γίνεται φανερό ότι ο 63χρονος, από κάποια πλευρά πιεζόταν ασφυκτικά και τελικά δεν άντεξε.
Προ ημερών ενώπιον της ανακρίτριας κατέθεσαν τα θύματα και πλέον η έρευνα πήρε άλλη τροπή. Επίσης κλήσεις να απολογηθούν έχουν λάβει ήδη και οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιόν της για να δώσουν εξηγήσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.