Οι κλέφτες που προσπερνούσαν και τα μέτρα για τον κορωνοϊό  - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Οι κλέφτες που προσπερνούσαν και τα μέτρα για τον κορωνοϊό 

Κινούμενοι σε ορεινές διαδρομές, μακριά από τους αυτοκινητόδρομους και λαμβάνοντας μέχρι και μέτρα αντιπαρακολούθησης από την αστυνομία, έξι διαρρήκτες, μετρ του είδους, έπεσαν στα δίχτυα των αστυνομικών του τμήματος εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Το ιδιαίτερο με τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους είναι ότι πρόκειται για συμμορία που διαθέτει «τεχνίτες» σε κάθε είδος διάρρηξης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ 

Μόνον μέσα σε 21 ημέρες κατάφεραν να διαρρήξουν 19 σπίτια σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Μαγνησία και Φθιώτιδα και πέντε αυτοκίνητα από τα οποία άρπαξαν πινακίδες τους. Ακολουθούσαν όλες τις μεθόδους κλοπών, αρκεί οι ένοικοι να έλειπαν από τα σπίτια – στόχους. Το εντυπωσιακό για τους συγκεκριμένους είναι ότι προλάβαιναν και παρακολουθούσαν το σπίτι που είχαν στόχο να κλέψουν, μέχρι να είναι βέβαιοι ότι οι ιδιοκτήτες λείπουν και έτσι εισέβαλαν στο εσωτερικό. Είτε παραβιάζοντας την κεντρική είσοδο, είτε μία μπαλκονόπορτα, φτάνοντας μέχρι και ΝΑ σκαρφαλώνουν σε ψηλότερα μπαλκόνια. Σκοπός τους ήταν να αφαιρέσουν χρήματα και κοσμήματα. Η λεία τους τις λίγες αυτές ημέρες υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.

Οι διαρρήκτες κινούνταν με χαρακτηριστική άνεση, καταφέρνοντας να ξεφύγουν ακόμη και από τα περιοριστικά μέτρα μετακινήσεων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας. Προτιμούσαν να μετακινούνται από ορεινές περιοχές, για να μην πέσουν σε μπλόκα του εθνικού δικτύου. Ενδεικτικό είναι πως όταν «χτύπησαν» ένα σπίτι στην πόλη των Σερρών, για να φτάσουν εκεί, ακολούθησαν την ορεινή διαδρομή μέσω Σοχού, προκειμένου να μην πέσουν πάνω σε μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. Ακόμη και μέσα στη Θεσσαλονίκη όμως φρόντιζαν και μετακινούνταν σε ώρες που επιτρεπόταν η κυκλοφορία και όχι από δρόμους στους οποίους είχαν την πιθανότητα ελέγχου. Παρόμοιες άγνωστες διαδρομές ακολούθησαν όταν έφτασαν σε Βόλο και Λαμία κλέβοντας και εκεί σπίτια.

«Έπαιρναν όλα τα μέτρα για να μην γίνουν αντιληπτοί. Κινούνταν ακόμη και μέσα στα ιδιαίτερα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, ξέροντας ότι θα ξεφύγουν», έλεγε στην Karfitsa αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζει για τη δράση των συγκεκριμένων κατηγορουμένων. Η ικανότητά τους αυτή ήταν που έκανε το έργο των αστυνομικών του τμήματος εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας πιο δύσκολο για τον εντοπισμό των μετρ των διαρρήξεων. Έφτασαν στα ίχνη και στον τρόπο δράσης τους αναλύοντας μία προς μία τις κλοπές που διέπρατταν.

 

Μέτρα αντιπαρακολούθησης 

Τα μέλη της σπείρας των διαρρηκτών έκαναν τα πάντα, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς. Είχαν στήσει ολόκληρο σχέδιο προκειμένου να αποσυνδεθεί οποιαδήποτε ενέργεια με τους ίδιους. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για τις κλοπές τα άφηναν σε πολυσύχναστα πάρκινγκ σούπερ μάρκετ, «χαμένα» ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα οχήματα. Ο οδηγός του χαρακτηρισμένου «επιχειρησιακού» οχήματος περπατούσε τουλάχιστον για απόσταση 300 μέτρων μέχρι να φτάσει σε αυτό.

Κατά τη διαδρομή ένα άλλο αυτοκίνητο κινούταν διαρκώς στην περιοχή κοντά του «σκανάροντας» όλες τις κινήσεις. Οποιοδήποτε «ύποπτο» αυτοκίνητο ή πρόσωπα ματαίωναν αυτόματα την επαφή του οδηγού με το επιχειρησιακό όχημα. Το αυτοκίνητο αυτό στη συνέχεια παραλάμβανε και τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας, τα οποία είχαν αφήσει το δεύτερο αυτοκίνητο σε διαφορετικό σημείο. Και πάντως σε περιοχές ανεξάρτητες από τα σπίτια τους. Εκεί πήγαιναν με τα δικά τους οχήματα, τα οποία παραλάμβαναν όταν έληγε η «επιχείρηση».

«Ήταν διαρκώς με τα μάτια στον περίγυρό τους. Διερευνούσαν κάθε πρόσωπο που κινούνταν κοντά τους για να αποφύγουν την ασφάλεια», τόνιζαν αστυνομικοί που έβλεπαν τις κινήσεις τους. Τελικά βρέθηκαν στα δίχτυα των αρχών ύστερα από έρευνες με βάση τη μεθοδολογία των χτυπημάτων και τις κινήσεις των διαρρηκτών. Όταν συνελήφθησαν την Παρασκευή 13 του μήνα λίγες ώρες νωρίτερα είχαν αδειάσει ένα διαμέρισμα. Μάλιστα κλοπιμαία που βρέθηκαν στην κατοχή τους «ταυτοποιήθηκαν» με συγκεκριμένες κλοπές και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου οδηγήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας Θεσσαλονίκης. Ομολόγησαν όλα όσα έπραξαν και οι περισσότεροι ζήτησαν να κινηθεί η διαδικασία ποινικής συνδιαλλαγής με τον εισαγγελέα, προκειμένου να διαπραγματευτούν ποια ποινή θα τους επιβληθεί για να μην χρειαστεί να περάσουν τη διαδικασία του δικαστηρίου περιμένοντας χρόνια. Μέχρι να γίνει αυτό κρατούνται στις φυλακές.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ