Οι μουσικοί του δρόμου πατάνε σε έδαφος γεμάτο «αγκάθια» - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Πολιτισμός

Οι μουσικοί του δρόμου πατάνε σε έδαφος γεμάτο «αγκάθια»

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

Οι μουσικοί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας του κορονοϊού «μούδιασαν». Γνώριζαν καλά αυτό το συναίσθημα, καθώς τα χρόνια της οικονομική κρίσης που διανύσαμε στην Ελλάδα είδαν τον κλάδο τους να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, με κύριο το μεγάλο ποσοστό ανεργίας.

Κάποιοι που δεν θέλησαν ή δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν την μουσική ως βασικό επάγγελμα, βρήκαν δίοδο σε πεζοδρόμια κεντρικών οδών και σε γωνιές της πόλης, όπου έπαιζαν μουσική και τραγουδούσαν, όπως αντίστοιχα κάνουν μουσικοί στο εξωτερικό, εδώ και πολλά χρόνια.

Ένας από αυτούς είναι ο Νίκος Γρηγοριάδης, κιθαρίστας και εκπρόσωπος των μουσικών του δρόμου στο ΔΣ του συλλόγου μουσικών βορείου Ελλάδος. «Ξεκίνησα το 2011 να παίζω μουσική στον δρόμο. Δεν υπήρχε άλλη διέξοδος», περιγράφει ο ίδιος και μας λέει ότι τότε υπήρχαν ελάχιστοι μουσικοί που έπαιζαν στον δρόμο, όμως πλέον έχουν αυξηθεί αρκετά. Τονίζει δε ότι η ανεργία στους μουσικούς έχει χτυπήσει κόκκινο λόγω της πανδημίας και για αυτό προβλέπεται ότι ακόμη περισσότεροι μουσικοί θα στραφούν στον δρόμο, για να μπορέσουν να βγάλουν έστω ένα μικρό μεροκάματο.

Όμως οι μουσικοί δεν βρίσκουν στον δρόμο ένα ομαλό έδαφος για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν πολιτισμό και να μπορούν να βιοπορίζονται. Το αντίθετο, πατούν σε έναν κακοτράχαλο δρόμο με πρώτο «αγκάθι» το γεγονός ότι δεν έχουν και δεν μπορούν να πάρουν σχετική άδεια για να παίζουν χωρίς να μπορεί κάποιος να τους διώξει.

Οι μουσικοί του δρόμου δεν είναι επαίτες

Το μεγάλο παράπονο των μουσικών του δρόμου είναι ότι αρκετοί τους αντιμετωπίζουν ως επαίτες. Μάλιστα, όπως λέει ο κ.Γρηγοριάδης «παλαιότερα υπήρχε μια διάταξη περί επαιτείας, με βάση την οποία η αστυνομία μπορούσε να μας απομακρύνει. Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος κατάργησε αυτό τον νόμο. Ωστόσο, έως τώρα δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο για τους μουσικούς του δρόμου. Από τότε η αστυνομία απομακρύνει τους μουσικούς για παράνομη μικροφωνική, κατάληψη δημόσιου χώρου και κάποιες φορές για ηχορύπανση».

«Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει μια πρόβλεψη για εμάς, να μπορούμε να κολλάμε και ένσημα. Να έχουμε άδεια να κάνουμε την δουλειά μας», σημειώνει ο ίδιος. Προσθέτει δε ότι «είχε ξεκινήσει μια κίνηση να επεκταθεί και για τους μουσικούς του δρόμου το εργόσημο, που είχε θεσπιστεί για τους μουσικούς. Με την αλλαγή της τελευταίας κυβέρνησης αυτό σταμάτησε. Πρόσφατα συγκεντρωθήκαμε στα γραφεία του συλλόγου μουσικών βορείου Ελλάδος και αποφασίσαμε ότι θέλουμε να υπάρξει κάποιου είδους επαγγελματική ταυτότητα, ακόμη και αν πρέπει να πληρώσουμε εισφορές, ως κανονικοί επαγγελματίες. Τώρα προσπαθούμε να βρούμε μια φόρμουλα για το αν μπορεί να υπάρχει ημερήσια άδεια, η οποία θα είναι και ένσημο, ή ανά έτος ως κανονική επαγγελματική άδεια, αλλά με μειωμένες εισφορές για να μπορούν να πληρώσουν και οι μουσικοί του δρόμου, γιατί το μεροκάματο μας είναι πολύ μικρό».

Αυτή η λύση για εκείνους είναι η ιδανικότερη, καθώς στο παρελθόν είχε γίνει μια σχετική προσπάθεια από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όμως οικονομικά ήταν αβάστακτη για τους μουσικούς. Αναλυτικά όπως λέει ο κ.Γρηγοριάδης «πριν από οκτώ χρόνια είχα πάει ο ίδιος στον δήμο και είχα ζητήσει να βγουν άδειες για τους μουσικούς. Τελικά βγήκαν τέσσερις με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε ΤΕΒΕ. Δηλαδή ένας μουσικός θα έπρεπε να κάνει έναρξη και να πληρώνει ένα υπέρογκο ποσό κάθε μήνα. Εννοείται πως κανείς δεν πήγε να ζητήσει άδεια» και προσθέτει ότι με την αλλαγή διοίκησης το θέμα σταμάτησε, όμως τώρα άρχισε να αναθερμαίνεται ξανά.

Άλλωστε όπως ξεκαθαρίζει «το ζητούμενο είναι κάποιος να πάρει ζεστά το θέμα και να το τρέξει. Δεν γίνεται όλοι να συμφωνούν ότι οι μουσικοί του δρόμου είναι μια όμορφη νότα στην πόλη και πως προάγουμε πολιτισμό και από την άλλη να μην λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις για να στηριχτούν οι μουσικοί».

Ο κιθαρίστας Νίκος Γρηγοριάδης

Πρόστιμα και διωγμοί

«Δεν υπάρχει μουσικός του δρόμου που να μην έχει διωχθεί ενώ παίζει μουσική ή να μην του έχει επιβληθεί κάποιο πρόστιμο», λέει ο κιθαρίστας. «Φέτος το καλοκαίρι έδιωξαν αρκετούς μουσικούς από την Νέα Παραλία, ακόμη και από την Περαία», αναφέρει και προσθέτει πως «τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στα Γιαννιτσά. Εκεί ενώ ένας μουσικούς τραγουδούσε στον δρόμο, του επέβαλλαν πρόστιμο επειδή δεν φορούσε μάσκα. Πως θα γινόταν να τραγουδάει ενώ φοράει μάσκα; ενώ την ίδια ώρα στις γύρω καφετέριες υπήρχε κόσμος που δεν φορούσε μάσκα.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τους ενοχλούν οι μουσικοί. Βέβαια πολλές φορές οι αστυνομικοί δρουν μετά από καταγγελίες πολιτών ή επιχειρηματιών. Αυτό αναδεικνύει και την έλλειψη παιδείας που υπάρχει».

Ο Νίκος Γρηγοριάδης δεν θα ξεχάσει άλλωστε την ημέρα που πέρασε κρατητήριο επειδή θέλησε να εξηγήσει σε αστυνομικούς που του είπαν να φύγει από το σημείο όπου έπαιζε μουσική, ότι αυτό που κάνει δεν είναι επαιτεία. «Ήμουν στην Διαγώνιο και έπαιζα μουσική. Είχα βάλει και ένα κουτί που έγραφε ‘’ευχαριστώ για τις προσφορές σας’’, στα αγγλικά, για να ξεκαθαρίσω ότι δεν ζητώ χρήματα και ότι υπάρχει ελεύθερη συνεισφορά για όσους εκτιμούσαν την μουσική μου. Κάποια στιγμή ήρθαν αστυνομικοί και μου είπαν να φύγω, γιατί ενοχλώ και πως αυτό που κάνω είναι επαιτεία. Τους απάντησα πως ‘’πολύ ευχαρίστως να φύγω, αλλά αυτό που κάνω δεν είναι επαιτεία’’ και εκείνοι μου είπαν να τους ακολουθήσω στο τμήμα. Κάπως έτσι πέρασα κρατητήριο και η ιστορία κατέληξε στα δικαστήρια. Εκεί άκουσα ότι επαιτούσα με την μέθοδο της ανοιχτής παλάμης. Εξήγησα ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει γιατί έπαιζα κιθάρα, με τα δυο μου χέρια. Τελικά καταδικάστηκα για επαιτεία και έλαβα πρόστιμο 30 ευρώ», θυμάται ο μουσικός, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται πότε σε δρόμους του κέντρου και πότε σε άλλες περιοχές όπως ο Εύοσμος, μαζί με την κιθάρα του και να «χρωματίζει» με νότες το γκρι τοπίο του πυκνού αστικού ιστού.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ