Οι νομικοί μιλούν για τη συμφωνία των Πρεσπών - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Οι νομικοί μιλούν για τη συμφωνία των Πρεσπών

Της Δέσποινας Κρητικού

Τις παραμέτρους της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ που υπογράφηκε στις Πρέσπες θα αναλύσουν οι δικηγόροι όλης της χώρας σε μια συνάντηση κορυφής που θα έχουν στη Θεσσαλονίκη.

Αντικείμενο της επιστημονικής ημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου, είναι η συζήτηση της νομικής υπόστασης όσων περιλαμβάνει η συμφωνία με τα μέλη της Ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι οι τοποθετήσεις τους δεν αφορούν τη διπλωματική διάσταση της συμφωνίας. Εισηγητές αναμένεται να είναι έγκριτοι εκπρόσωποι του πνευματικού και νομικού κόσμου που έχουν ως στόχο τη σωστή ενημέρωση.

 

«Θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν, με την απαιτούμενη νηφαλιότητα και επιστημονική τεκμηρίωση, όλοι οι νομικοί προβληματισμοί που συναρτώνται με την υπογραφείσα συμφωνία και εξικνούνται από το ζήτημα του ονόματος και της ιθαγένειας, μέχρι την προστασία των σημάτων και διακριτικών γνωρισμάτων. Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει επίκαιρη και κυρίως ουσιαστική συνεισφορά του νομικού κόσμου της χώρας στον δημόσιο και επιστημονικό διάλογο για το φλέγον εθνικό θέμα», αναφέρει o Δημήτρης Βερβεσός πρόεδρος, της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

«Το δικηγορικό σώμα, διαχρονικά πιστό στην ιστορική του παράδοση και την θεσμική του αποστολή, παρεμβαίνει υπεύθυνα και αποφασιστικά για την διαφύλαξη των εθνικών δικαίων και της διεθνούς νομιμότητας.  Η συμφωνία των Πρεσπών είναι κομβικής εθνικής σημασίας ζήτημα. Είναι αυτονόητο ότι η προκλητική και αλυτρωτική στάση της γείτονος χώρας δεν μπορεί να παροράται. Επιπλέον, παρά τα όποια τυχόν πλεονεκτήματα, για τα οποία οφείλει η Ελληνική Κυβέρνηση να διαφωτίσει τον ελληνικό λαό, η αναγνώριση «μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας, ασφαλώς, προκαλεί πάνδημο προβληματισμό» τονίζει ο κ Βερβεσός.

«Η συνάντηση γίνεται για να είμαστε προετοιμασμένοι και να ξέρουμε τι συμβαίνει με τη συμφωνία στην περίπτωση που επικυρωθεί η συμφωνία από τα Σκόπια να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων από την άλλη δε θέλουμε να πάρουμε θέση πάνω στη συμφωνία» ξεκαθαρίζει ο Στάθης Κουτσοχήνας πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της συνάντησης.

«Σκοπός της εκδήλωσης είναι η αντικειμενική και η ορθή ενημέρωση τόσο του δικηγορικού κόσμου όσο και του ευρύτερου κοινού για τα θέματα που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει ο κ Αναστάσιος  Ντούγκας  Ταμίας Δ.Σ.Θ Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιων Σχέσεων Δ.Σ.Θ

«Η Συμφωνία αυτή δεν αποτελεί μόνο υπόθεση της Μακεδονίας αλλά και ολόκληρης της χώρας και για το λόγο αυτό πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική αποδοχή για να εξυπηρετήσει τελικά τα εθνικά συμφέροντα. Τελειώνοντας πιστεύω ότι για τα εθνικά θέματα οφείλουμε να έχουμε εθνική συνοχή, συνεννόηση και συμπόρευση» καταλήγει ο κ Ντούγκας.

 

Πως θα διασφαλιστούν τα σήματα και τα Brand names των επιχειρήσεων

Νομικοί αναφέρουν ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας υπάρχει γενικότερα μια ανησυχία για τα εμπορικά σήματα των επιχειρήσεων.  που  μ την έννοια ότι είναι μια συμφωνία για την οποία έχουν ειπωθεί πολλά εμείς θα μείνουμε γενικά στο νομικό κομμάτι και στα νομικά ζητήματα.

«Τα ζητήματα που προκύπτουν για την ονομασία μένουν σε εκκρεμότητα καθώς η συμφωνία προβλέπει τι θα γίνει σε επίπεδο κρατών εφόσον επικυρωθεί» τονίζει στην karfitsa, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «τα Σκόπια θα είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν το όνομα Βόρεια Μακεδονία για το κράτος και όλες τις κρατικές οντότητες ωστόσο  τέτοια ρητή υποχρέωση για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που προέρχονται από τα Σκόπια δεν υπάρχει». Σύμφωνα με τον κ Κουτσοχήνα, «πρέπει να διερευνηθεί τι γίνεται με βάση τους γενικότερους νόμους και κανόνες του δικαίου της βιομηχανικής ιδιοκτησίας που ισχύουν σε κάθε χώρα και στην Ευρώπη».

Οι δικηγόροι πάντως συμβουλεύουν τις επιχειρήσεις να κατοχυρώνουν τα σήματα τους καθώς μ αυτόν τον τρόπο   θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική της επιχείρησης με το νομικό σύμβουλο

Κατ’ αρχήν ένα κατοχυρωμένο σήμα παρέχει μεγαλύτερη προστασία από ότι ένα διακριτικό γνώρισμα που δεν έχει επίσημα κατοχυρωθεί .

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ