Οι παγίδες που κρύβει η σύνοδος για το μεταναστευτικό - Karfitsa.gr
Απόψεις

Οι παγίδες που κρύβει η σύνοδος για το μεταναστευτικό

Του Νίκου Καραμανλή

Δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου, η μίνι σύνοδος στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Αυτό, καθώς σε μία προσπάθεια αποφυγής της πολιτικής ρήξης των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης, είναι πολύ πιθανό οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να είναι δυσμενείς για την πατρίδα μας. Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα βιώσουμε την εφαρμογή της παροιμίας «όταν μαλώνουν στον βάλτο τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Το προσφυγικό έχει εξελιχθεί σε τεράστιο εσωτερικό πολιτικό θέμα σε χώρες της ΕΕ –και κυρίως στη Γερμανία– όπου υπάρχουν έντονες πολιτικές διαφωνίες σε σχέση με τον λεγόμενο Κανονισμό του Δουβλίνου για το άσυλο.

Οι οιωνοί για την Ελλάδα δεν είναι καλοί. Στην πρόσφατη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Μόναχο, συμφωνήθηκε δέσμη ενεργειών –θα έρθουν προς συζήτηση και έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ– που κρύβουν παγίδες. Γι’ αυτό και κρούουμε τον κώδωνα του κίνδυνου, ζητώντας από την κυβέρνηση να δείξει τη μέγιστη προσοχή. Τυχόν ενεργοποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, σημαίνει ότι θα αποστέλλονται άμεσα στις χώρες πρώτης εισόδου οι υποψήφιοι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται σε άλλα κράτη-μέλη. Αντιλαμβάνεται κανείς το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα, πολλώ δε μάλλον εάν στην εξίσωση προσθέσουμε και τις διαθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι στο καλύτερο σημείο και οι πολιτικοί ηγέτες της γειτονικής χώρας απειλούν ανοιχτά να… ανοίξουν ξανά την κάνουλα με τις καραβιές προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Την ίδια ώρα, επί τάπητος θα τεθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας –σε συνεργασία με τον ΟΗΕ– κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο εκτός κοινοτικής επικράτειας, ώστε να διαχωρίζονται οι περιπτώσεις των πραγματικών προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες. Μάλιστα, στο τραπέζι έχει πέσει η σκέψη για ένα τέτοιο κέντρο στην Αλβανία ή ακόμα και στα Σκόπια, δηλαδή στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Σε μία περίοδο που οι εθνικές κυβέρνησης και οι Βρυξέλλες δείχνουν να σκληραίνουν τη στάση τους, καθώς πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το προσφυγικό κύμα και να έρθουν στην Ευρώπη απλά αναζητώντας μία καλύτερη τύχη, η χώρα μας πρέπει να προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής με συγκεκριμένες προτάσεις και εφαρμόσιμο πλάνο. Οι εποχές των «ανοιχτών συνόρων» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Τα διεθνή ΜΜΕ γράφουν ότι το βάρος θα πέφτει στις χώρες της πρώτης γραμμής –Ελλάδα και Ιταλία–, οι οποίες θα αναλάβουν πλέον τη διαχείριση όλων των αιτούντων άσυλο στο έδαφός τους. Με δεδομένο ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει προς το παρόν κλείσει τα λιμάνια της σε πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που συλλέγουν πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στη θάλασσα της Λιβύης και τους μεταφέρουν στην Ευρώπη, μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσει και η πατρίδα μας τη στάση της;

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ