Οι προκλήσεις την επόμενη των εκλογών - Karfitsa.gr
Άρθρα Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

Οι προκλήσεις την επόμενη των εκλογών

Η 2α Ιουνίου 2019 θα μας βρει σε ένα γενικότερα διαφορετικό περιβάλλον, από αυτό των προηγουμένων δημοτικών εκλογών.

Του ΤΑΣΟΥ ΒΑΒΟΥΣΚΟΥ*

Ειδικότερα:

Α) Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει το δημοσιονομικό γίγνεσθαι της χώρας

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας, η οποία προήλθε από την αδυναμία δανεισμού του Κράτους μας σε μια δεδομένη στιγμή, επέτεινε και το φαινόμενο της κρίσης και στον τομέα των κρατικών επιχορηγήσεων των Δήμων. Η κρίση αυτή, σε συνάρτηση και με την οικονομική δυσπραγία των δημοτών, η οποία επιφέρει περαιτέρω αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους προς τον Δήμο, με αποτέλεσμα ο Δήμος να υφίσταται ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εσόδων του. Τι σημαίνει αυτό; Νομίζω, ότι όλοι μπορούμε να το καταλάβουμε. Αν μάλιστα, συνυπολογίσουμε και τις δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου μας, τότε οποιοδήποτε σχόλιο περιττεύει.

Β) Ισχύει νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον «Κλεισθένη»

Το νέο πλαίσιο οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο γνωστός «Κλεισθένης», δυστυχώς επαύξησε τα προβλήματα, αντί να τα επιλύσει. Περισσότερη γραφειοκρατία και περιορισμός της αυτονομίας έναντι της Κεντρικής Διοίκησης αλλοιώνουν το νόημα ύπαρξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γ) Τέλος, ισχύει το νέο σύστημα εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, η οποία γίνεται πλέον με την απλή αναλογική

Αυτό έχω την αίσθηση, ότι είναι και το μέγιστο πρόβλημα. Έχω γράψει γι’ αυτό επανειλημμένα και θα το ξαναπώ. Για πρώτη φορά, οι δημοτικές εκλογές διενεργούνται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει, ότι η δύναμη σε δημοτικούς συμβούλους του κάθε συνδυασμού αποκρυσταλλώνεται και παγιώνεται την Α΄ Κυριακή των εκλογών. Με αποτέλεσμα, σε όσους δήμους δεν συγκεντρώσει ένας από τους υποψηφίους δημάρχους το 51%, τότε ακόμη και αν νικήσει τη Β΄ Κυριακή, θα είναι δήμαρχος μειοψηφίας, έχοντας να αντιμετωπίσει την πλειοψηφούσα εν τη ενώσει μειοψηφία.

Και το ερώτημα είναι, κατά πόσο ένας δήμαρχος μειοψηφίας μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική του και να λάβει αποφάσεις. Και ακόμη περισσότερο, τι ικανότητες πρέπει να έχει, για να καταφέρει να εφαρμόσει την πολιτική του και να λάβει αποφάσεις.

Αυτό που καταρχήν σίγουρα χρειάζεται, είναι γνώσεις και εμπειρία.

Περαιτέρω, θα πρέπει να βάλει μια τάξη στα οικονομικά του δήμου και να κινηθεί μέσα στα πλαίσια των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων του, μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα και αυξάνοντας αντιστοίχως τα έσοδα.

Τέλος, θα πρέπει να έχει την ικανότητα πειθούς του δημοτικού συμβουλίου για την ουσιαστική βασιμότητα των προτάσεών του, ώστε να επιτυγχάνει στο μέτρο του εφικτού την αναγκαία δυνατή συναίνεση. Διότι, η μέγιστη δυνατή συναίνεση, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές είναι όνειρο και δεν μπορεί να είναι στόχος.

Αυτό το περιβάλλον θα είναι για τον δήμαρχο ένα τοπίο στην ομίχλη. Και αν σ’ αυτό προστεθεί και το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι, ενώ τόσες σημαντικές θεσμικού χαρακτήρα μεταβολές αλλάζουν την χώρα, η κατάσταση στην πόλη μας παραμένει η ίδια, αφού τα ίδια προβλήματα λιμνάζουν και χρονίζουν, τότε τα πράγματα ζορίζουν πραγματικά. Η  στασιμότητα της πόλης, όταν αντιπαρατίθεται στην εξέλιξη τη δική μας και της εποχής μας, κάνει εντονότερο το πρόβλημα, γιατί, δυστυχώς, η πόλη μας μένει πίσω, ενώ εμείς οι δημότες φεύγουμε μπροστά.

Για αυτούς τους λόγους, ζητώ να στηρίξετε τον Νίκο Ταχιάο. Γιατί είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη στιγμή. Και εγώ θέλω να είμαι δίπλα του σ΄ αυτήν την προσπάθεια.

*Ο Τάσος Βαβούσκος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Νίκου Ταχιάου «Θεσσαλονίκη Yπεύθυνα»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ