Οι προκλήσεις του 2019 και… γαία πυρί μιχθήτω - Karfitsa.gr
Άρθρα

Οι προκλήσεις του 2019 και… γαία πυρί μιχθήτω

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώθηκε, τα σύννεφα πάνω από τα χρηματιστήρια δείχνουν ότι κάτι… δυσάρεστο μας περιμένει και γενικώς πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε τον σταυρό μας. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές και δεν είναι «επενδύσιμη» χώρα.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Η σημερινή συγκυβέρνηση, με… χορηγούς τους ψηφοφόρους που την έφεραν στην εξουσία το 2015, έχει καταδικάσει τη χώρα σε συνθήκες στασιμοχρεοκοπίας, με αφόρητη πίεση λόγω υπερ-υψηλής φορολογίας και απουσία σοβαρών επενδύσεων. Το αποτέλεσμα των… κατορθωμάτων τους είναι πασιφανές. Η κοινωνία φτωχοποιείται, αισθάνεται φοβισμένη, δεν έχει προσδοκία για ένα ελπιδοφόρο αύριο και μόνο κάποιοι αφελείς που παρασιτούν μπορούν να περιμένουν τα καλύτερα, λόγω βολέματος. Οι αψυχολόγητες ενέργειες της κυβέρνησης «έχουν γονατίσει» τα τελευταία χρόνια τη μεσαία τάξη, ενώ οι αδύναμοι της κοινωνίας ισοπεδώνονται καθημερινά ολοένα και περισσότερο.

Σε μια χώρα με 8.500.000 οφειλέτες προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΗ και δήμους, όπου το 62% των εργαζομένων λαμβάνει αμοιβές κάτω από 600 ευρώ και τελεί σε συνθήκες ακραίας φορολόγησης, ουδείς μπορεί να περιμένει ότι η επόμενη μέρα θα είναι… άσπρη. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι, επειδή η Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμη χώρα, θα αργήσουμε να σηκώσουμε κεφάλι. Αν σηκώσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τη σημερινή κυβέρνηση δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Για να υπάρξει προοπτική, πρέπει να γίνονται για τα επόμενα 4 χρόνια ετήσιες επενδύσεις ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, να ενισχυθούν οι μισθολογικές προσδοκίες και να προκύψει και το αντίστοιχο όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η σημερινή εικόνα της Ελλάδας σε περίπτωση μιας διεθνούς αναταραχής θα επιδεινωθεί πολύ περισσότερο. Αυτό θα επηρεάσει τη ζήτηση για τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά και τη ροή του τουριστικού ρεύματος και συναλλάγματος. Με βάση ένα τέτοιο σενάριο και με δεδομένη και δρομολογημένη την κατάσχεση ακινήτων των πολιτών λόγω οφειλών προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, θα δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής έκρηξης που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστεί το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Οι σημερινοί κυβερνώντες είναι οι βασικοί υπαίτιοι για τον μαρασμό της οικονομίας, τη διάλυση βασικών κοινωνικών δομών και την ασφυκτική πίεση σε μια κοινωνία που βιώνει τα πάνδεινα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ανασφάλειας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις προκλήσεις και τους φόβους για το 2019. Αν δεν «γυρίσει» η κατάσταση, τότε… γαία πυρί μιχθήτω!

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Παρασκήνιο»

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ