Οι προτάσεις Νίμιτς στη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ - Karfitsa.gr
Πολιτική

Οι προτάσεις Νίμιτς στη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες στο ονοματολογικό, προσέρχεται στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα, αναμένεται να συζητηθούν και οι πέντε προτάσεις Νίμιτς που είχε ανακοινώσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ προ ημερών στη Νέα Υόρκη στους πρέσβεις των δύο χωρών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει επιδείξει προσπάθεια συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης και φαίνεται πως ποντάρουν σε αυτό για να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.

Στην κυβέρνηση, καλλιεργούσαν αρχικά προσδοκίες ότι η συνάντηση των δύο μπορεί να φέρει ακόμη και την τελική συμφωνία. Ωστόσο, η προσδοκία αυτή πόρρω απέχει από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν πέσει οι τόνοι.

Αναταράξεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ

Στο Μαξίμου παρακολουθούν επίσης με ενδιαφέρον τις αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της πΓΔΜ, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν τελικώς στη ματαίωση της όποιας προσπάθειας επίλυσης του ονοματολογικού, κυρίως από τη στιγμή που τίθεται ως προϋπόθεση η συνταγματική αναθεώρηση για την απαλοιφή των αλυτρωτικών όρων και το δημοψήφισμα που πρέπει να ακολουθήσει. Εκδοχή που θα μπορούσε, βέβαια, να αποδειχθεί ιδιαιτέρως βολική για την ελληνική πλευρά σε περίπτωση ναυαγίου, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών της.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση θα τεθεί ευθέως από τον Πρωθυπουργό στον Σκοπιανό ομόλογό του το ζήτημα του αλυτρωτισμού και προσθέτουν ότι η θέση της Ελλάδας για την ονομασία της πΓΔΜ παραμένει σταθερή: σύνθετη, με «γεωγραφικό ή χρονικό» (όπως λένε) προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων. Παρόντες στο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ θα είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών, Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ, ενώ αύριο ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Οι πέντε προτάσεις Νίμιτς

Υπενθυμίζεται πως οι πέντε προτάσεις Νίμιτς για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ – οι οποίες όλες περιέχουν τον όρο ΄΄Μακεδονία΄΄ είναι οι εξής:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje). πηγή in.gr

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε για δήμαρχο στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου;

Loading ... Loading ...


 


 

 

 

 

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ