Οι πρόωρες εκλογές «φρενάρουν» τις κρατήσεις στη Χαλκιδική - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Οι πρόωρες εκλογές «φρενάρουν» τις κρατήσεις στη Χαλκιδική

Σε… γροθιά στο στομάχι για τον τουρισμό φαίνεται πως μετατράπηκε η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στα κάλπες, καθώς σύμφωνα με τους παράγοντες του τουρισμού στη Χαλκιδική, το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στο «πάγωμα» των κρατήσεων από Έλληνες τουρίστες για τον Ιούλιο.

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Σύμφωνα με όσα δείχνουν τα υπάρχοντα στοιχεία, οι κρατήσεις  που άρχισαν να φαίνονται από το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφορούν στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και όχι στο σύνολο του καλοκαιριού όπως γίνονταν μέχρι πέρυσι.

«Για τον Ιούλιο έχουμε πολλά ανοιχτά δωμάτια, γεγονός που δεν το έχουμε δει ξανά τα τελευταία χρόνια», εξηγεί την Karftisa o Γιώργος Θωμασούλης, πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Ο κ. Θωμασούλης αποδίδει το πάγωμα των κρατήσεων εν μέρει στην αβεβαιότητα που προκαλεί η προκήρυξη των εκλογών στους Έλληνες, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν τολμούν να κάνουν κρατήσεις».

Αντίστοιχα πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα οι Έλληνες εκδρομείς είχαν κλείσει ήδη τις διακοπές τους, ενώ οι ξένοι επισκέπτες που προτιμούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είχαν κάνει κρατήσεις μέχρι και τα μέσα του Σεπτεμβρίου. «Αναμένεται να έχουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι», προβλέπει ο πρόεδρος των ενοικιαζομένων δωματίων Κασσάνδρας, ο οποίος εντοπίζει προβλήματα με τις ακυρώσεις των κρατήσεων από Έλληνες, αλλά και από μεμονωμένους ξένους τουρίστες.

Πάντως τόσο ο κ. Θωμασούλης, όσο και άλλοι επιχειρηματίες του τουρισμού στη Χαλκιδική, δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις ακυρώσεις από τους ντόπιους τουρίστες, καθώς όπως λένε στην Karfitsa, ξέρουν ότι έστω και μετά την 7η Ιουλίου οι Έλληνες παραθεριστές θα γεμίσουν τη Χαλκιδική.

Φεύγουν για Τουρκία οι Βαλκάνιοι και οι Ρώσοι

Αντίθετα, ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθεί η θερινή περίοδος  με τις κρατήσεις και τις αφίξεις από τους ξένους τουρίστες, οι οποίοι δείχνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους στην τουριστική αγορά της γειτονικής Τουρκίας, όπως επίσης και της Αιγύπτου. «Η επαναλαμβανομένη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, οδήγησε σε παροχή φτηνών τουριστικών υπηρεσιών στη γειτονική χώρα και αύξησε κατακόρυφα το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία και τα Βαλκάνια», εξηγεί ο κ. Θωμασούλης. Ο ίδιος θεωρεί ότι αντίστοιχη τουριστική αγορά έχει αναπτυχθεί πλέον και στην Αίγυπτο, όπου φέτος –σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές– επικρατεί ηρεμία, με αποτέλεσμα να προσελκύονται τουρίστες από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη που αναζητούν φτηνό τουρισμό.

Ο ίδιος φέρεται να προβληματίζεται ιδιαίτερα για την εξέλιξη αυτής της συνθήκης σε συνδυασμό με την αδυναμία των Ελλήνων ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων να ρίξουν τις τιμές, κάτι που οφείλεται στους υψηλούς φόρους που καλούνται να καταβάλουν στο κράτος. Οι τουριστικοί παράγοντες της Χαλκιδικής υπογραμμίζουν ότι την επομένη των εκλογών, ο τουρισμός πρέπει να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, από τη στιγμή που είναι ο μόνος κλάδος ο οποίος στήριξε την οικονομία της χώρας μέσα στην κρίση. «Θέλουμε να μας δοθούν κίνητρα για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και όχι να υπάρχει υπερφορολόγηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ