, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν!»

photo eurokinissi

Του Ευθ. Καρανάσιου*

Οι µεθοδεύσεις της κυβέρνησης στο ζήτηµα της παροχής ή µη ασύλου στους Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται για πραξικόπηµα δηµιουργούν σοβαρά ερωτήµατα, τόσο για τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής όσο και για το πώς αντιλαµβάνονται τις βασικές αρχές της Δηµοκρατίας.

Ο Τσίπρας υποσχέθηκε στον Ερντογάν την έκδοση σε 15-20 ηµέρες των οκτώ Τούρκων αξιωµατικών που κατέφυγαν στον Έβρο µετά το αποτυχηµένο πραξικόπηµα στη γείτονα και παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές. Αυτό, που τότε είχε γραφτεί χωρίς να διαψευστεί, το επανέλαβε και ο ίδιος ο Ερντογάν στη συνέντευξη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα µας και τη συνάντησή του µε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είχε πει ότι είµαστε µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν δεχόµαστε παρεµβάσεις στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη όµως αποφάσισε τη µη έκδοσή τους, όπως ζητούσε η Τουρκία, ενώ η δευτεροβάθµια επιτροπή χορήγησης ασύλου ενέκρινε το αίτηµα ενός από τους οκτώ, αλλά η κυβέρνηση, ως µη όφειλε, κατέθεσε αίτηση αναστολής και το δικαστήριο αποφάσισε την ανάκληση της χορήγησης ασύλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που εµφανιζόταν να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώµατα και πρωτοστατούσε στις διαδηλώσεις της Γένοβας, φαίνεται σήµερα να λειτουργεί ως κυβέρνηση υπό τας εντολάς του σουλτάνου.

Όµως, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σε αντίθεση µε την Τουρκία, κατά της οποίας οι καταγγελίες διεθνών οργανισµών για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωµάτων είναι συνεχείς.

Δεν έχουµε καµία διάθεση να υποστηρίξουµε οποιονδήποτε πραξικοπηµατία, αλλά τα δικαιώµατα κάθε πολίτη που κατηγορείται είναι ιερά σε µια χώρα, όπως στη δική µας, όπου ισχύει το κράτος δικαίου.

*Ο κ. Καρανάσιος είναι πρ. βουλευτής Χαλκιδικής µε τη ΝΔ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.