Οι υποψήφιοι... μνηστήρες για το δήμο Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη

Οι υποψήφιοι… μνηστήρες για το δήμο Θεσσαλονίκης

Φοβάται ο Γιάννης (Μπουτάρης) το θεριό (δημοτικές εκλογές) και το θεριό (υποψήφιοι για τον δήμο) τον Γιάννη; Σε ρυθμιστή των εξελίξεων όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 για τον δήμο Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται ο Γιάννης Μπουτάρης και το σίγουρο είναι πως πολλά θα κριθούν από τη δική του απόφαση. Το ακόμη πιο σίγουρο είναι πως ο αριθμός των υποψηφίων για τον κεντρικό δήμο θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, εξαιτίας του συστήματος της απλής αναλογικής.

Μπορεί ο -76 ετών σήμερα-  Γιάννης Μπουτάρης να είχε δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν πως θα είναι “δήμαρχος έως 100 χρονών”, ωστόσο το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται επιφυλακτικός για μια τρίτη θητεία, κάνοντας λόγο για κόπωση λόγω ηλικίας.

Κι ενώ από τη μία έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και της Δημοκρατικής Αριστεράς, από την άλλη δέχεται πιέσεις από το στενό του οικογενειακό περιβάλλον να αποχωρήσει από το δημαρχιακό μέγαρο, ιδιαίτερα μετά την επίθεση σε βάρος του τον περασμένο Μάιο στο Λευκό Πύργο.

Απ’ ότι φαίνεται ο ίδιος δεν βιάζεται ιδιαίτερα να ανακοινώσει τις αποφάσεις τους και μεταθέτει συνεχώς τις ημερομηνίες. “Εγώ είμαι δήμαρχος. Ας ανακοινώσουν πρώτα όλοι οι άλλοι και μετά βλέπουμε! Τελευταίος εγώ”, δηλώνει ερωτηθείς για τις προθέσεις του.

Όσο όμως ο χρόνος κυλάει και οι μήνες για την κάλπη λιγοστεύουν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της “Πρωτοβουλίας” κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα”. Εάν ο Μπουτάρης αποφασίσει να κατέβει υποψήφιος δηλώνουν όλοι έτοιμοι να τον στηρίξουν, σε διαφορετική περίπτωση ανοίγει η συζήτηση για τον διάδοχο με αρκετούς να είναι έτοιμοι να βγουν μπροστά.

Μέσα σε αυτούς είναι η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα και ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Σπύρος Πέγκας. Παίζουν επίσης τα ονόματα των αντιδημάρχων Τεχνικών Έργων, Θανάση Παππά και Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρου Λεκάκη.

Οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι… περιμένοντας το χρίσμα

Μπορεί ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, να δήλωσε από το βήμα της 83ης ΔΕΘ πως δεν θα δώσει χρίσμα σε κάποιον υποψήφιο για τις δημοτικές εκλογές, ωστόσο είναι αρκετοί οι υποψήφιοι που αναμένουν να δουν τι τελικά θα πράξει η Πειραιώς και ποιον θα στηρίξει έστω και σιωπηλά.

Το όνομα του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πάρι Μπίλλια, έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και καιρό. Ο ίδιος ενδιαφέρεται και δεν το κρύβει, ενώ πληροφορίες θέλουν να πραγματοποιεί και δεύτερη συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη. Πάντως ο ίδιος δηλώνει πως θα ανακοινώσει σύντομα την απόφαση του μαζί με τα πρώτα ονόματα του συνδυασμού.

Στο προσκήνιο βρίσκεται επίσης ο δικηγόρος και πρώην γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κάνει συναντήσεις και επαφές προκειμένου να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση. Είναι από τα ονόματα που προκαλούν αίσθηση και έχουν αρκετούς υποστηρικτές, ακόμη και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου. Οι σχέσεις του φαίνεται πως έχουν αποκατασταθεί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει τη στήριξη αρκετών βουλευτών, με πιο πρόσφατη της Ελενας Ράπτη που τον χαρακτήρισε σε συνέντευξη “νέο άνθρωπο, με όραμα για την πόλη” ενώ την ακολούθησε σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρώην πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ. Αχιλλέας Ζαπράνης δηλώνοντας την προτίμησή του στον κ. Παπαμιμίκο.

Μετά την απόφαση του Σταύρου Καλαφάτη να ξεκαθαρίσει πως δεν θα διεκδικήσει ξανά το δήμο Θεσσαλονίκης παρατηρείται μια κινητικότητα στην παράταξη των “Εντάξει”. “Παρών” στην επόμενη μέρα για το μέλλον της Θεσσαλονίκης δηλώνει ο Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με πρωτιά σε σταυρούς στις εκλογές του 2014 και δεν κρύβει πως τον ενδιαφέρει η συνέχεια της παράταξης.

Ενδιαφέρον για το “αύριο” των αυτοδιοικητικών θεμάτων δείχνει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και υπεύθυνος Οργανωτικού της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης, δηλώνοντας “από όποια θέση κι αν χρειαστεί θα είμαι εκεί για να στηρίξω την πόλη”, ενώ ακούγεται πως και ο πρώην βουλευτής, Γιώργος Ορφανός, επιθυμεί να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο.

Στον αντίποδα, αρκετοί είναι αυτοί που διέψευσαν κάθοδο στο δήμο Θεσσαλονίκης παρά το γεγονός ότι “χύθηκε αρκετό μελάνι”. Αρνητικοί να κατέβουν υποψήφιοι είναι οι ευρωβουλευτές, Θοδωρής Ζαγοράκης και Μαρία Σπυράκη, η βουλευτής Έλενα Ράπτη και οι δήμαρχοι Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Οι «τολμηροί» που έκαναν το βήμα

Πάντως κάποιοι το τόλμησαν ανεξάρτητα από την απόφαση Μπουτάρη και χωρίς τη στήριξη κάποιου κόμματος. Μέχρι στιγμής οι διεκδικητές ανέρχονται επίσημα σε επτά.

Την αρχή έκανε ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Αηδονόπουλος, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο ανακοίνωσε την κάθοδο τους στις εκλογές με την παράταξη Synergeia# Πρώτα η πόλη μας.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του Μάκη Κυριζίδη που αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Σταύρο Καλαφάτη, και να διασχίσει το δικό του δρόμο με την παράταξη “Θεσσαλονίκη Θετικά”. Ο κ. Κυριζίδης δηλώνει μάλιστα αισιόδοξος πως θα περάσει “στο β’ γύρο των εκλογών”.

Αμέσως μετά ήρθε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωϋσίδης, να δηλώσει πως θα κατέβει στις εκλογές επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλο-ΝΙΚΗ των πολιτών” και ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας, Ιωάννης Νασιούλας με την παράταξη “Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη”.

Υποψηφιότητα με την παράταξη “Δημοτική Συμμαχία” θέτει και μια γυναίκα, η Μαρία Ιωαννίδου, η οποία υπήρξε κοινοτική σύμβουλος στο β’ δημοτικό διαμέρισμα, εκλεγμένη με την παράταξη του Στέλιου Παπαθεμελή. Η κ.Ιωαννίδου είχε ανακοινώσει υποψηφιότητα και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2014, όμως στη συνέχεια αποχώρησε καταγγέλλοντας επίθεση ξυλοδαρμού μέσα στο πολιτικό της γραφείο.

Έτοιμος για να διεκδικήσει τον κεντρικό δήμο δήλωσε και ο πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στις 18.00, θα πραγματοποιήσει την επίσημη εκδήλωση προκειμένου να ανακοινώσει το όνομα του δικού του συνδυασμού καθώς και τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών του συμβούλων.

Επίσημα και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τη διάθεση του να διεκδικήσει τη ψήφο των Θεσσαλονικέων για να κερδίσει τον κεντρικό δήμο. Μάλιστα δήλωσε αισιόδοξος πως θα είναι “ο επόμενος δήμαρχος” και πρόσθεσε πως θέλει για αντίπαλο του τον Γιάννη Μπουτάρη.

Ποιοι το σκέφτονται

Υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι που σκέφτονται να ανακοινώσουν κάθοδο στις εκλογές του 2019 για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Έχει ακουστεί εδώ και μήνες το όνομα του δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη του Βεργίνα TV, Στέργιου Καλόγηρου, ο οποίος ήταν και ένας εκ των ομιλητών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χειμώνα στην πόλη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης τι θα κάνουν οι “5” δημοτικοί σύμβουλοι -από διαφορετικές παρατάξεις- Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, Γιώργος Αρβανίτης, Γιώργος Αβαρλής και Μόνικα Αϊβάζογλου μετά την απόφαση του Κ. Ζέρβα να κατέβει ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις από την πλευρά του πρώην υπουργού, Σπύρου Βούγια, μαζί με τον επιχειρηματία και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, Νίκο Νυφούδη. Ο κ.Βούγιας εδώ και μήνες έχει παρουσιάσει το όνομα της νέας δημοτικής κίνησης “ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη”.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ