Οι υφάντρες στη Βλάστη Κοζάνης έγιναν ντοκιμαντέρ - Karfitsa.gr
Πρόσωπα

Οι υφάντρες στη Βλάστη Κοζάνης έγιναν ντοκιμαντέρ

Της Φιλίππα Βλαστού

Η ίδια η πραγματικότητα που ζούμε είναι αυτό που παρακινεί τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο να δημιουργεί ντοκιμαντέρ. «Είναι τόσο πλούσια από ερεθίσματα η ζωή και ιστορίες που σε προσελκύει, το θέλεις δεν το θέλεις», σημειώνει στην Karfitsa.

Κάπως έτσι ήρθε και το ντοκιμαντέρ «Οι υφάντρες», που ασχολείται με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα, στη Βλάστη Κοζάνης ένα πανέμορφο χωριό, με πλούσια παράδοση που είχε δοκιμαστεί σκληρά από την κατοχή και τον εμφύλιο. Το 1963 η ΙΜ (Individual Humanitarian Aid), μια σουηδική φιλανθρωπική οργάνωση με σύνθημα «βοήθεια για αυτοβοήθεια» ξεκινά να δραστηριοποιείται στη Βλάστη. Σουηδοί τεχνίτες καταφθάνουν και με εθελοντική εργασία  οικοδομούν ένα πρότυπο κέντρο υφαντουργίας.  Το αρχιτεκτονικό του στυλ, η ξυλεία που χρησιμοποιείται, οι αργαλειοί και ο εξοπλισμός είναι όλα σουηδικά.  Τα εγκαίνια του αποτελούν σημαντικό γεγονός για το χωριό και στο εξής το κτίριο θα αποκαλείται από τους χωρικούς «Το Σουηδικό».
Οι γυναίκες του χωριού ξεκινούν αμέσως να εργάζονται στο κέντρο υφαντουργίας αξιοποιώντας σε οργανωμένες συνθήκες μια γηγενή γνώση χειροτεχνίας και υφαντικής.  Σύντομα τα υφαντά τους γίνονται γνωστά, πωλούνται στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Σουηδία. Παρά την προσπάθεια της χούντας να κλείσει «Το Σουηδικό», για 25 ολόκληρα χρόνια αυτό το διαπολιτισμικό εγχείρημα θα στηρίξει την τοπική κοινωνία.

Το έναυσμα

Πριν από μερικά χρόνια ο κ.Κουτσαμπασάκος ήταν προσκεκλημένος στη Βλάστη, για την προβολή του «Μανάβη», ενός προηγούμενου ντοκιμαντέρ του. «Εκεί είδα για πρώτη φορά το “σουηδικό” και εντυπωσιάστηκα από την ιστορία του. Από τον επόμενο χρόνο και με την στήριξη του Βαγγέλη και της Σόνιας Γεροβασιλείου, οι οποίοι έχουν στενούς δεσμούς με την Βλάστη ξεκίνησα γυρίσματα ενώ επισκέφτηκα πρώτα και την ΙΜ, η οποία υπάρχει ακόμη, στη Σουηδία. Εκεί έλαβα την άδεια να χρησιμοποιήσω ένα πλούσιο και ανεκτίμητο φωτογραφικό αρχείο που έχουν στην διάθεσή τους από την Βλάστη», περιγράφει ο σκηνοθέτης για το πως έγινε η σύλληψη της ιδέας για τις Υφάντρες.

Ποια ερωτήματα όμως θέτει το ντοκιμαντέρ που θα παρουσιαστεί στο 22 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης; Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος απαντάει πως: «Το χρονικό των “Υφάντρων” προσφέρει μια γλυκόπικρη ματιά σε επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου. Είναι ένα ιστορικό-ανθρωπολογικό ντοκιμαντέρ που έχει στόχο να διερευνήσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα πρόδρομης αυτοδιαχείρισης και κοινωνικής οικονομίας που λειτούργησαν ποτέ στην Ελλάδα,  να φέρει στο προσκήνιο τις αιτίες που οδήγησαν στην  εξαφάνιση του, αλλά και να θέσει ένα καίριο ερώτημα: “Γιατί μια τέτοια προσπάθεια δεν είχε συνέχεια και πως αυτό σχετίζεται με την σημερινή, δύσκολη, οικονομική και κοινωνική  πραγματικότητα της πατρίδας μας;’’».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ