Οι φυλακές χρειάζονται μόνιμους γιατρούς - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Οι φυλακές χρειάζονται μόνιμους γιατρούς

Με αγωνία και επιφυλακτικότητα οι δικηγόροι ξαναπέρασαν το κατώφλι των φυλακών για να επισκεφτούν τους πελάτες τους την περασμένη Δευτέρα που «άνοιξαν» τα επισκεπτήρια στο πλαίσιο επιστροφής της κανονικότητας.

Οι επισκέψεις βέβαια γίνονται από οκτώ δικηγόρους που κάθονται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των επισκεπτηρίων και μιλάνε με τους πελάτες τους μέσα από τζάμι και με τηλέφωνο.

Όταν τελειώσει η συζήτηση μπαίνουν στην αίθουσα άλλοι οκτώ δικηγόροι με άλλους οκτώ κρατούμενους, τηρώντας τα μέτρα προστασίας που ορίζουν το μισό αριθμό δικηγόρων. Οι επισκέψεις γίνονται συγκεκριμένες μέρες και ώρες ενώ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φροντίζουν να απολυμαίνουν τους χώρους μετά από κάθε επισκεπτήριο.

Οι περισσότεροι κρατούμενοι εκτός από την ουσία των υποθέσεων τους συζητούν με τους συνηγόρους  τους και τις συνθήκες κράτησης τους άλλα και τον φόβο τους για την περίπτωση κρούσματος κορονοϊού μέσα στις φυλακές.

 

Κέντρο υποδοχής τα Διαβατά

Στα Διαβατά τη φυλακή της Θεσσαλονίκης που είναι κέντρο υποδοχής κρουσμάτων κορονοϊού, όπως μας λένε σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει από τη στιγμή που άρχισε η πανδημία του κορονοϊού. Εκτός από μάσκες που έλαβαν οι υπάλληλοι (γάντια είχαν ούτως η άλλος για τους ελέγχους των κρατουμένων) οι συνθήκες παραμένουν ίδιες. Στα Διαβατά σύμφωνα με πληροφορίες  έχει διαμορφωθεί ένας χώρος στο ισόγειο της φυλακής που παλιότερα φιλοξενούσε γυναίκες κρατούμενες για να φιλοξενήσει όποιον κρατούμενο παρουσιάσει συμπτώματα.

Τι θα γίνει όμως αν μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα ο κρατούμενος όντας στο κελί του διασπείρει άθελα του τον ιό στους συγκρατουμένους του;

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να δοκιμαστεί στην πράξη η αντιμετώπιση κάποιου κρούσματος  κορονοϊού, δεν σημαίνει ότι δεν έχει εντείνει την αγωνία των σωφρονιστικών υπαλλήλων που οι περισσότεροι έχουν πέσει θύματα μεταδοτικότητας του πιο κοινού ιού, της γρίπης. «Στο κατάστημα κράτησης της Θεσσαλονίκης με υπερπληθώρα κρατουμένων δεν έχει προστεθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ούτε αυτό το διάστημα του κορονοϊού, αναφέρει δικηγόρος κρατουμένου στα Διαβατά.

 

Γιατροί και νοσηλευτές στις φυλακές –  Ένα ανεκπλήρωτο αίτημα χρόνων

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΕ, Σπύρος Καρακίτσιος  τονίζει στην Karfitsa ότι «σε πάρα πολλές περιπτώσεις χρέη νοσοκόμου εκτελούν οι φύλακες γιατί δεν επαρκεί το νοσηλευτικό προσωπικό. Χρόνια γίνεται αυτή η δουλειά». Οι μόνιμοι γιατροί είναι μόλις 7-8 σε όλη την Ελλάδα και τις ανάγκες των περισσότερων καταστημάτων κράτησης εξυπηρετούν συνήθως κατ’ επίσκεψη γιατροί συνήθως τις πρωινές ώρες.

«Τα καταστήματα κράτησης έχουν ένα ιατρείο που απασχολεί 1-2 νοσηλευτές και είναι ζητούμενο αν υπάρχει γιατρός. Συνήθως δεν υπάρχει. Άρα λοιπόν ναι μεν θα μπορούσαν δυνητικά οι φυλακές να αντέξουν 1.000 κρούσματα κορονoϊού αλλά το πώς θα αντιμετωπιστούν και αν θα εξοκείλει αυτή η κατάσταση δεν το ξέρει κανείς», αναφέρει ο ίδιος. Οι φυλακές είναι μία πολυκλαδική υπηρεσία από διάφορους κλάδους και ειδικότητες: φυλακτικό προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, τους κοινωνικούς λειτουργούς, το διοικητικό προσωπικό. Η υποστελέχωση λοιπόν υπάρχει σε όλες τις ειδικότητες και μία από τις πιο σημαντικές, όπου εντοπίζεται πιο έντονα το πρόβλημα είναι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, το οποίο λείπει από τις φυλακές» αναφέρει ο Σπύρος Καρακίτσος.

 

Αυξήθηκαν οι κρατούμενοι στις φυλακές

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπερπληθώρα κρατουμένων είναι συνυφασμένη με τον συνωστισμό στα κελιά και τους θαλάμους.   Σε ένα κελί που είναι για δύο ή τρία άτομα κοιμούνται 5-6, σε έναν θάλαμο κρατουμένων που θα έπρεπε να είναι το πολύ για 7 άτομα στριμώχνονται 15 και πολλοί κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται είτε δυο-δυο στα κρεβάτι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο οι κρατούμενοι αυξήθηκαν κατά 381 άτομα, με τον συνωστισμό να έχει επιδεινωθεί. Η πανδημία βρήκε τις φυλακές υπερπλήρεις με κρατούμενους και προσωπικό να αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο, αφού ζουν και εργάζονται σε χώρους όπου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστούν οι συστάσεις των ειδικών για φυσική αποστασιοποίηση και απομόνωση.

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ