Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά - Karfitsa.gr
Άρθρα

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή*

Όταν ένας γάμος διαλύεται, κάποιοι γονείς συχνά αναρωτιούνται: “Μήπως πρέπει να μείνουμε μαζί για τα παιδιά;”. Άλλοι πάλι γονείς βρίσκουν το διαζύγιο ως τη μόνη επιλογή τους.

Παρόλο που οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές καταστάσεις όπως, το μέλλον της ζωής τους, την αβεβαιότητα, τη ρύθμιση της επιμέλειας των παιδιών, προβληματίζονται και ανησυχούν περισσότερο για το πώς τα παιδιά τους θα αντιμετωπίσουν ψυχολογικά τα νέα δεδομένα.

Τα παιδιά είναι πιθανό να βιώσουν κάποιες δυσάρεστες ψυχολογικές επιπτώσεις όπως δυσφορία, θυμό, άγχος και δυσπιστία, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές προσαρμογής, καυγάδες με συνομιλήκους, κατάθλιψη, μειωμένη επίδοση στο σχολείο, διαταραχές στην προσοχή και στο λόγο. Η συχνότητα και η διάρκειά τους ωστόσο ποικίλλουν ανάλογα με την ιδιοσυγρασία, τις ανάγκες και την ηλικία του καθενός.

Τα μικρά παιδιά προσπαθούν συχνά να καταλάβουν γιατί πρέπει να ζουν σε δύο σπίτια. Μπορεί να ανησυχούν επίσης ότι οι γονείς τους μπορούν να σταματήσουν να αγαπούν ο ένας τον άλλο ότι κάποια μέρα οι γονείς τους μπορεί να σταματήσουν αγαπούν και τους ίδιους

Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας, μπορεί να ανησυχούν ότι το διαζύγιο είναι δικό τους λάθος. Μπορεί να φοβούνται ότι έχουν κακή συμπεριφορά ή μπορεί να υποθέσουν ότι έκαναν κάτι λάθος και οι γονείς τους οδηγήθηκαν στην κατάσταση αυτή.

Οι έφηβοι από την άλλη, μπορεί να νιώσουν θυμό για το διαζύγιο των γονιών τους και τις αλλαγές που τους δημιουργήθηκαν. Συνήθως ρίχνουν ευθύνες κατηγορώντας έναν γονέα για τη διάλυση του γάμου ή μπορεί να προσβάλλουν έναν ή και τους δύο γονείς για την αναταραχή στην οικογένεια.

Φυσικά, η κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα παιδί μπορεί να αισθάνεται ανακούφιση από τον χωρισμό των γονιών του, και ίσως αυτό σημαίνει λιγότερες συγκρούσεις και συνεπώς λιγότερο άγχος.

Το διαζύγιο συνήθως σημαίνει ότι τα παιδιά χάνουν την καθημερινή επαφή με έναν γονέα -συχνά τον πατέρα. Η μειωμένη επαφή επηρεάζει τη σχέση γονέα-παιδιού και σύμφωνα έρευνες, πολλά παιδιά αισθάνονται λιγότερο δεμένα με τον πατέρα τους.

Επιπροσθέτως, έχει επιπτώσεις στη σχέση του παιδιού με τον γονέα ο οποίος είναι περισσότερο υπεύθυνος για την ελευθερία του παιδιού και τις περισσότερες φορές αφορά τη μητέρα. Οι πρωτοβάθμιοι φροντιστές συχνά αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα άγχους που σχετίζονται με τη γονική μέριμνα και η πειθαρχία τους γίνεται λιγότερο συνεπής και λιγότερο αποτελεσματική προς τα παιδιά σύμφωνα με έρευνες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο χωρισμός του ζευγαριού δεν είναι το δυσκολότερο μέρος της κατάστασης. Οι συνοδευτικοί παράγοντες άγχους επιβαρύνουν όλα τα μέλη και το κάνουν πιο δύσκολο. Η αλλαγή σχολείου, οι οικονομικές δυσκολίες, η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι ίσως μικρότερο από αυτό που ζούσαν και η ζωή με έναν μόνο γονέα που βιώνει κι εκείνος αλλαγή, είναι μερικοί αυτούς.

Αρκετοί γονείς, κάνουν νέα αρχή στην προσωπική τους ζωή, ίσως και νέο γάμο. Κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται και με την προσθήκη νέων αδερφών που σημαίνει ακόμα μία μεγάλη προσαρμογή.

Τα καλά νέα είναι, ότι οι γονείς μπορούν να λάβουν μέτρα για τη μείωση των ψυχολογικών επιπτώσεων του διαζυγίου στα παιδιά τους. Μερικές υποστηρικτικές στρατηγικές γονικής μέριμνας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν στις αλλαγές που επήλθαν με το διαζύγιο:

  • Ειρηνική συνεργασία μεταξύ των γονιών. Η εμφανής εχθρότητα ανάμεσα στο ζευγάρι σχετίζεται με τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών.
  • Μην βάζετε τα παιδιά σας στη μέση. Αποφεύγετε να μεταφέρετε μηνύματα μέσω των παιδιών σας ή να κατηγορείτε ο ένας τον άλλο σε αυτά. Τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση είναι πιθανόν να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη.
  • Διατηρήστε θετική σχέση με το παιδί σας. Η υγιής σχέση γονέα-παιδιού έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και στις καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις.
  • Χρησιμοποιήστε σταθερούς κανόνες. Η έλειψη κανόνων και πειθαρχίας, σχετίζεται με το ρίσκο της ανάπτυξης της εγκληματικότητας σε ένα παιδί.
  • Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στους εφήβους. Όταν οι γονείς δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ό, τι κάνουν οι έφηβοι και με ποιον ξοδεύουν το χρόνο τους, είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό επίσης σημαίνει μειωμένη πιθανότητα χρήσης ουσιών και λιγότερα ακαδημαϊκά προβλήματα.
  • Ενδυναμώστε το παιδί σας. Τα παιδιά που αμφιβάλλουν για την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τις αλλαγές και όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως αβοήθητα θύματα, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Διδάξτε το παιδί σας ότι αν και η αντιμετώπιση του διαζυγίου είναι δύσκολη, έχει τη διανοητική δύναμη να το χειριστεί.
  • Διδάξτε το παιδί σας πώς να διαχειριστεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του με υγιές τρόπο.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να αισθανθεί ασφάλεια. Ο φόβος της εγκατάλειψης και οι ανησυχίες για το μέλλον μπορεί να προκαλέσουν πολύ άγχος. Βοηθώντας το παιδί σας να αισθάνεται αποδοχή και ασφάλεια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια για τον εαυτό σας. Η μείωση του επιπέδου στρες μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη παροχή βοήθειας στο παιδί σας.

Είναι άραγε καλύτερο για τα παιδιά να παραμένουν οι γονείς παντρεμένοι;

Παρά το γεγονός ότι το διαζύγιο είναι δύσκολο για τις οικογένειες, η επιλογή της αποφυγής ενός χωρισμού λόγω της ύπαρξης των παιδιών μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Τα παιδιά που ζουν σε σπίτια με πολλές αντιπαραθέσεις, εχθρότητα και δυσαρέσκεια μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας και προβλημάτων συμπεριφοράς.

*η κα Νενέρογλου-Πεταλωτή είναι ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ