Οι όροι που θέτει το ΚΙΝΑΛ για να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Οι όροι που θέτει το ΚΙΝΑΛ για να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Αντ1 ο νέος εκλογικός νόμος «θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις, στην βάση της αναλογικότητας και φυσικά με τους πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους». Σημείωσε ότι ακόμη δεν υπάρχουν αποφάσεις, αλλά εξετάζονται διάφορες παράμετροι από το Υπουργείο Εσωτερικών και πρόσθεσε πως «η διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό θα είναι σε άλλο νομοσχέδιο από εκείνο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Στο γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου εργάζονται πυρετωδώς για να ετοιμάσουν το προσχέδιο νόμου για το νέο εκλογικό σύστημα, που θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και που οδηγεί σε ακυβερνησία.

Το σημερινό υπό αναθεώρηση Σύνταγμα, προβλέπει ότι ο νέος εκλογικό νόμος ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Λύση μπορεί όμως να βρεθεί με την Αναθεώρηση του Συντάγματος και του άρθρου 52 που προβλέπει ότι το νέο σύστημα για να ισχύσει άμεσα, από τις αμέσως επόμενες εκλογές δηλαδή, χρειάζεται 200 ψήφους. Αλλά αυτή η διάταξη του Συντάγματος για να αναθεωρηθεί, χρειάζονται 180 ψήφοι, συνεπώς ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ είναι κομβικός.

Αν τυχόν το ΚΙΝΑΛ συναινέσει στην αναθεώρηση της διάταξης και γίνει δεκτό να αλλάζει το εκλογικό σύστημα με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, η Νέα Δημοκρατία έχει τα χέρια λυμένα. Αν όμως το ΚΙΝΑΛ συναινέσει μεν, αλλά απαιτήσει η πλειοψηφία που χρειάζεται για να ισχύσει άμεσα ένα νέο εκλογικό σύστημα, πέφτει στις 180 ψήφους, τότε και πάλι η στάση του ΚΙΝΑΛ θα κρίνει αν το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει άμεσα η θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει ψηφίσει την απλή αναλογική και δέχεται το νέο εκλογικό σύστημα να έχει στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής, αλλά θεωρεί το υπάρχουν μπόνους των 50 εδρών υπερβολικό.

Το Κίνημα Αλλαγής απαιτεί το μπόνους να δίνεται μόνο αν το πρώτο κόμμα λαμβάνει άνω του 25% του εκλογικού σώματος. Σε αυτήν την περίπτωση το μπόνους θα είναι 20 έδρες. Για ποσοστό πρώτου κόμματος άνω του 25%, το μπόνους που προβλέπει η πρόταση του ΚΙΝΑΛ είναι μία έδρα για κάθε 1% πάνω από το 25% του πρώτου κόμματος, αλλά με ανώτατο όριο τις 35 έδρες.

Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ θέλει ακόμα την κατάτμηση και των άλλων εκλογικών περιφερειών μαμούθ, την διατήρηση του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή και μέτρα για την διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ