Οι 5 πυλώνες για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας - Karfitsa.gr
Άρθρα

Οι 5 πυλώνες για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας

Άρθρο του κ. Ιωάννη Μασούτη, προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας το οποίο αποτυπώνεται όχι μόνο σε δημοσιεύματα και κάποιες στατιστικές αλλά το έχουμε διαπιστώσει κι εμείς από την έρευνα του βαρομέτρου που διεξάγει το ΕΒΕΘ κάθε 6 μήνες. Οι στατιστικές δείχνουν μια μικρή τάση ανόδου για τις ελληνικές εξαγωγές.  Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρω ότι για να πάρει σάρκα και οστά η πολυπόθητη ανάκαμψη θα πρέπει να μετουσιωθεί η αισιοδοξία αυτή σε ανάπτυξη των μεγεθών της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή σε αύξηση επενδύσεων, αύξηση θέσεων εργασίας, και αύξηση των εισοδημάτων των ελλήνων. Για να φτάσουμε όμως στο σημείο αυτό χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα. Πρέπει να γίνει η χώρα μας φιλικότερη στο επιχειρείν μειώνοντας τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, τη γραφειοκρατία, απλοποιώντας διαδικασίες και αδειοδοτήσεις που σχετίζονται με την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και  μειώνοντας το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα πρέπει να αποσαφηνισθούν οι χωροταξικές διατάξεις και να διασφαλισθεί η  σταθερότητα σε ότι αφορά τις χρήσεις γης που σχετίζονται με χώρους όπου δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις.

Όσο δεν γίνονται αυτές οι ουσιαστικές αλλαγές δεν θα γίνεται η χώρα μας ελκυστική για πραγματοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων.

Όσον αφορά στην τοπική οικονομία έχω πολλές φορές τονίσει ότι η ανάπτυξή της θα στηριχθεί σε 5 πυλώνες δηλαδή το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το Μετρό, το Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο και τη Ζώνη Καινοτομίας. Οι πρόσφατες αποκρατικοποιήσεις του λιμανιού και του αεροδρομίου  ήταν αναγκαίες και είχαν ήδη καθυστερήσει πολύ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δρομολογούμενες επενδύσεις στους σημαντικούς αυτούς πυλώνες ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο και την κατασκευή του TAP δίνουν άλλη προοπτική στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, άλλα έργα όπως η ανάπλαση της αγοράς Μοδιάνο, η ανάπλαση κάποιων πρώην στρατοπέδων όπως του Γκόνου, το Μουσείο ολοκαυτώματος θα τονώσουν την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν όντως ένα θετικό κλίμα.

Πέραν όμως του αεροδρομίου και του λιμανιού, υπάρχουν και άλλα έργα και παρεμβάσεις που είναι αναγκαία και σχετίζονται με τους υπόλοιπους πυλώνες ανάπτυξης της πόλης τα οποία δυστυχώς χρονίζουν. Θα ξεκινήσω με την ανάγκη τάχιστης αποπεράτωσης του μετρό, η χρησιμότητα του οποίου είναι προφανής σε μια  πόλη που το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς είναι το λεωφορείο. Πέραν όμως του μετρό η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη κι από άλλα έργα υποδομής και παρεμβάσεις που σχετίζονται με την αναβάθμισή της ως επιχειρηματικού κέντρου. Η ανάπλαση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου προκειμένου να γίνει ελκυστικότερο στους εκθέτες και διοργανωτές συνεδρίων και τους επισκέπτες συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την πόλη μας. Τέλος, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας είναι επίσης ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης που πρέπει να αξιοποιηθεί. Γίνονται προσπάθειες για την προβολή της και τη δικτύωσή της με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού, αλλά θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ισχυρά κίνητρα για την προσέλκυση επιχειρήσεων όπως η εφαρμογή χαμηλού φορολογικού συντελεστή και ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους στη ζώνη.

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ στο σημαντικό ζήτημα των εμπορικών σημάτων και επωνυμιών που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία και παράγωγά του. Το ΕΒΕΘ από την πρώτη στιγμή προέτρεψε τις επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί στις σχετικές κατοχυρώσεις να το πράξουν άμεσα και για το λόγο αυτό βρίσκεται δίπλα σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις και τις στηρίζει με κάθε τρόπο κυρίως όμως μέσα από την παροχή σχετικής συμβουλευτικής υποστήριξης. Επιπλέον, παρεμβαίνοντας στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει με αντικείμενο τις διατάξεις της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και την ερμηνεία τους, ειδικά σε σχέση με τα δικαιώματα επί σημάτων ή άλλων διακριτικών γνωρισμάτων που περιέχουν το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του, αλλά και εκπληρώνοντας την υποχρέωσή του για υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση των μελών του, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία τεκμηρίωσης των θέσεων των ελληνικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του, η οποία θα ανακοινωθεί στο άμεσο μέλλον.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ