Ολα τα πρόσωπα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Θεσσαλονίκη

Ολα τα πρόσωπα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Αέρας ανανέωσης θα …φυσήξει από την 1η Σεπτεμβρίου στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς αρκετά νέα πρόσωπα ετοιμάζονται να καθίσουν στα έδρανα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στη θέση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη θα βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου -αριθμός ρεκόρ- έχουν καταλάβει έδρες δεκαέξι (!) παρατάξεις από τις δεκαεννέα που συμμετείχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Από τα 49 άτομα που εκλέχθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, οι 34 είναι πρωτοεμφανιζόμενοι, ενώ οι υπόλοιποι δεκαπέντε επανεξελέγησαν. Ξεχωρίζουν ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Γιώργος Κούδας και η Ιωάννα Κοσμοπούλου, κόρη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Ντίνου Κοσμόπουλου. Επιστρέφει ο Βασίλης Γάκης, πρώην αντιδήμαρχος επί διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου, ενώ στους …πρωτάρηδες συγκαταλέγεται και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Σάκης Τζακόπουλος.

Στα έδρανα θα καθίσουν εκ νέου τρεις αντιδήμαρχοι και δύο πρόεδροι Νομικών Προσώπων από τη διοίκηση Μπουτάρη, οι οποίοι κατέβηκαν στις εκλογές “μοιρασμένοι” σε διαφορετικές παρατάξεις, ωστόσο κατάφεραν να εκλεγούν. Πρόκειται για τους αντιδημάρχους Κοινωνικής Πολιτικής, Πέτρο Λεκάκη, Αθλητισμού, Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη και Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, καθώς επίσης την πρόεδρο της ΚΕΔΗΘ Μαρία Πασχαλίδου και τον πρόεδρο των ΚΑΠΗ Στέλιο Λιακόπουλο.

Από την άλλη, δεν τα κατάφεραν ο Γιάννης Φλωρινιώτης, ο Σταύρος Σαράφης, ο Γιώργος Σκαρτάδος, ο Γιώργος Μασλαρινός που συμμετείχαν σε διαφορετικά ψηφοδέλτια, ενώ από τους παλιούς, εκτός έμειναν, ο Γιώργος Δημαρέλος, η Γιούλη Ρανέλλα, ο Μάκης Στεργίου, ο Βασίλης Διαμαντάκης, η Σοφία Ασλανίδου, ο Ανέστης Τελίδης και ο Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Ο δήμαρχος Ζέρβας και οι επτά σύμβουλοι

Μπορεί ο Κωνσταντίνος Ζέρβας να επικράτησε άνετα στο β’ γύρο των δημοτικών εκλογών επί του Νίκου Ταχιάου, ωστόσο λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής η παράταξη “Ναι στη Θεσσαλονίκη” καταλαμβάνει επτά θέσεις στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Την πρώτη θέση σε σταυρούς πήρε ο Δρόσος Τσαβλής με 1069, ενώ στη δεύτερη βρέθηκε ο Γιώργος Αβαρλής με 812, ο οποίος το 2014 είχε εκλεγεί με την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», όμως τον τελευταίο χρόνο περίπου αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί. Ο κ.Αβαρλής, κατά την προεκλογική περίοδο, ανακοινώθηκε αρχικά ως υποψήφιος με την παράταξη Βούγια, όμως την τελευταία στιγμή πήρε μεταγραφή στο συνδυασμό Ζέρβα.

Δύο ακόμη θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο καταλαμβάνουν η Μαρία Καραγιαννίδου που έλαβε 794 σταυρούς και η Στεφανία Τανιμανίδου με 647, η οποία προέρχεται από την παράταξη Μπουτάρη. Επίσης, εκλέγονται η Ναταλία Βαρσάμη (634), ο Δημήτρης Δαγκλής (617) και από την Τριανδρία η Ιωάννα Σπανού (1268 σταυροί).

Αντιπολίτευση ο Ταχιάος με περισσότερες έδρες

Τις περισσότερες έδρες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο θα έχει από την 1η Σεπτεμβρίου ο συνδυασμός «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» με επικεφαλής τον Νίκο Ταχιάο, παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε στις επαναληπτικές εκλογές από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ο κ.Ταχιάος, λόγω του ποσοστού που είχε συγκεντρώσει την πρώτη Κυριακή των εκλογών, κατάφερε να εξασφαλίσει έντεκα έδρες, εκ των οποίων τη μία την κρατάει ο ίδιος.

Πρώτος στη σταυροδοσία αναδείχθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος και πρώην περιφερειακός σύμβουλος, Βασίλης Γάκης, καθώς έλαβε σχεδόν διπλάσιους σταυρούς από τους υπόλοιπους, καταφέρνοντας να πείσει 3483 δημότες να τον τιμήσουν με την ψήφο τους. Τη δεύτερη θέση έλαβε η Δέσποινα (Νέλλη) Αηδονά με 1884 σταυρούς και ακολούθησε ο επί σειρά ετών πρόεδρος της ΚΑΕ Αρης, Λευτέρης Αρβανίτης με 1697. Λίγο πιο πίσω, ένας ακόμη γνώριμος από το μπάσκετ του Αρη, ο Νίκος Ζεϊμπέκης (1681 σταυροί) και ακολούθως ο Σωκράτης Δημητριάδης με 1677. Οι δυο τους -Ζεϊμπέκης και Δημητριάδης- είναι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι καθώς είχαν εκλεγεί για πρώτη φορά το 2014 με την παράταξη “Εντάξει” του Σταύρου Καλαφάτη.

Εκλέγονται επίσης από την ίδια παράταξη με επικεφαλής τον Νίκο Ταχιάο η Ιωάννα Κοσμοπούλου (1408 σταυροί), ο Σάκης Τζακόπουλος (1346), η Δήμητρα Ακριτίδου (1187), ο Μιχάλης Κούπκας (1169) και στην ενότητα της Τριανδρίας ο Σταύρος Καλαϊτζίδης που έλαβε 2058 σταυρούς.

Ο Ορφανός, ο Κούδας και άλλοι πέντε

Επτά θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο εξασφάλισε ο συνδυασμός «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» του Γιώργου Ορφανού. Εκτός από τον ίδιο τον κ.Ορφανό που είναι επικεφαλής, εκλέγεται ο Γιώργος Κούδας, ο οποίος …σάρωσε σε σταυρούς. Ο Μεγαλέξανδρος του ελληνικού ποδοσφαίρου και σημαία του Δικεφάλου του Βορρά, μπορεί να μπήκε από τους τελευταίους στο παιχνίδι της υποψηφιότητας, ωστόσο κατάφερε να λάβει 3303 ψήφους στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Θέση στα δημοτικά έδρανα εξασφάλισαν επίσης ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος με 1624 σταυρούς, ο οποίος είχε εκλεγεί και το 2010 στον δήμο Θεσσαλονίκης, ο Στέλιος Λιακόπουλος με 716, ο Κώστας Ιακώβου με 712, ο Θεόφιλος Πατέλης με 583 και η Χριστίνα Αρχοντή με 574.

Και οι 7 ήταν υπέροχες…

Μόνο γυναίκες εξελέγησαν από τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Μαζί» της Κατερίνας Νοτοπούλου, καθώς εκλέχθηκε η επικεφαλής και άλλες έξι. Η Ρία Καλφακάκου, γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, κατάφερε να επανεκλεγεί λαμβάνοντας 1275 σταυρούς και κατακτώντας την πρώτη θέση. Σε κοντινή απόσταση η δημοτική σύμβουλος Μαρία Αγαθαγγελίδου που πήρε 1213 ψήφους, ενώ επανεξελέγησαν η Έλλη Χρυσίδου και η Μαρία Πασχαλίδου που προσχώρησαν στο συνδυασμό λίγο πριν την κατάθεση του ψηφοδελτίου στο πρωτοδικείο. Η κ.Χρυσίδου έλαβε 1073 σταυρούς και η κ.Πασχαλίδου 863. Επίσης, θέσεις καταλαμβάνουν η Μαρία Αρβανιτίδου και η Δήμητρα Αλεξίου – Στυλιάδη που έλαβαν από 652 και 612 σταυρούς αντιστοίχως.

Τριάδες για Βούγια – Ψωμιάδη / Δύο έδρες το ΚΚΕ

Από την παράταξη «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» του Σπύρου Βούγια, εκλέγονται ο επικεφαλής καθώς επίσης ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη Μπουτάρη και ο νυν αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης. Ο κ.Κουράκης έλαβε 876 σταυρούς και ο κ.Μπαρμπουνάκης 820.

Δεν κατάφεραν από την παράταξη να μπουν στο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Δημαρέλος και ο Νίκος Νυφούδης, ο οποίος ξεκίνησε το εγχείρημα για κατάκτηση της δημαρχίας μαζί με τον Σπύρο Βούγια και στάθηκε στο πλευρό του ως δίδυμο από την αρχή της προσπάθειας.

Στα έδρανα θα κάθονται δύο αδέρφια, γνωστά για την αυτοδιοικητική τους πορεία στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τους αδελφούς Ψωμιάδη, τον επικεφαλής Παναγιώτη, πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης και τον Διονύση, ο οποίος επίσης είχε διατελέσει αντινομάρχης. Ο συνδυασμός «Δύναμη Πολιτών» εκλέγει και τρίτο άτομο, την Ινγκα (Αννα) Αβραμίδου που έλαβε 500 σταυρούς. Στην 5η θέση, μη εκλόγιμη, κατετάγη ο Γιάννης Φλωρινιώτης τον οποίο ψήφισαν 310 δημότες.

Ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του ΚΚΕ εξασφάλισε δύο έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Η μια για τον επικεφαλής Σωτήρη Ζαριανόπουλο, παλιό γνώριμο στον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς είχε εκλεχθεί και το 2010. Από την ίδια παράταξη επανεκλέχθηκε και θα συνεχίσει την πορεία του στον κεντρικό δήμο ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, τον οποίο “σταύρωσαν” 1054 ψηφοφόροι.

Θέση στο δημοτικό συμβούλιο εξασφάλισαν, επίσης, οι επικεφαλής εννέα παρατάξεων, καθώς από την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόνο μία έδρα για τους συνδυασμούς τους. Συγκεκριμένα, στα έδρανα θα κάθονται από την 1η Σεπτεμβρίου ο Πέτρος Λεκάκης, εν ενεργεία αντιδήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρώτη», ο Μάκης Κυριζίδης από τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Θετικά» και ο Χάρης Αηδονόπουλος από τη «Συνέργεια Πρώτα η Πόλη μας». Οι συγκεκριμένοι τρεις επικεφαλής φαίνεται πως θα είναι και εταίροι του νέου δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, καθώς, πριν τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είχαν εκφράσει την στήριξή τους στην υποψηφιότητά του.

Στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου επιστρέφει ο Γιώργος Ρακκάς από τον συνδυασμό «Μένουμε Θεσσαλονίκη», ο οποίος είχε παραιτηθεί από επικεφαλής τον Νοέμβριο του 2016, προκειμένου να τον διαδεχθεί ο Κωνσταντής Σεβρής.

Επίσης, στο δημοτικό συμβούλιο μπαίνουν για πρώτη φορά οι επικεφαλής Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη», Αντώνης Γαζάκης «Η Πόλη Ανάποδα Δύναμη Ανατροπής Ενωτικό Ψηφοδέλτιο», Γιάννης Κουριαννίδης με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»,  Γιάννης Νασιούλας με τη «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη» και Βασίλης Μωϋσίδης με την παράταξη «Θεσσαλονίκη των Πολιτών».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ