Οργιάζει  το λαθρεμπόριο τσιγάρων- Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ οι απώλειες  για την ελληνική οικονομία - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Οργιάζει  το λαθρεμπόριο τσιγάρων- Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ οι απώλειες  για την ελληνική οικονομία

Διαστάσεις επιδημίας  έχει πάρει  το λαθρεμπόριο τσιγάρων σε πάρκα, πεζόδρομους και σε σημεία που βρίσκονται  κοντά στις λαϊκές αγορές σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Στο κέντρο της πόλης το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο, καθώς  το  λαθρεμπόριο  τσιγάρων και χύμα καπνού  είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει τεράστιες  διαστάσεις.  Ο  φακός της «Κ», βρέθηκε μπροστά σε μια από τις δεκάδες παράνομες πωλήσεις λαθραίων τσιγάρων που λαμβάνουν χώρα μέρα μεσημέρι στο κέντρο και κατέγραψε  καρέ –καρέ την αγοραπωλησία που έγινε μπροστά στα μάτια των περαστικών.

Στις 12 το μεσημέρι , στη συμβολή της πλατείας Αριστοτέλους με την οδό Βατικιώτου, έναν από τους πιο πολυσύχναστους  δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ένας  νεαρό άντρας,  όπως φαίνεται στην φωτογραφία,  πλησίασε μια γυναίκα με σκοπό  να της  πουλήσει λαθραία  τσιγάρα. Ο νεαρός έβγαλε από μια μαύρη σακούλα, μία κούτα με δέκα πακέτα τσιγάρα γνωστής μάρκας, και την παρέδωσε στη γυναίκα παίρνοντας  ως αντίτιμο,  ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. Το κόστος της συγκεκριμένης μάρκας στο περίπτερο είναι  42 ευρώ. Η αγοραπωλησία έγινε αστραπιαία μέσα σε δύο λεπτά.

Σε μικρή απόσταση βρίσκονταν τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας. Ο  ένας  προμήθευε  με λαθραία τσιγάρα τον «πωλητή», ο δεύτερος και ο τρίτος  κρατούσαν «τσίλιες», προσέχοντας μήπως  πέσουν στην αντίληψη των αστυνομικών.

Μέσα σε λίγα λεπτά  άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν τα εμφάνιση τους στο πλακόστρωτο της πλατείας Αριστοτέλους και  συνέλαβαν  όλα τα μέλη της σπείρας κατάσχοντας περισσότερες  από 50 κούτες με λαθραία τσιγάρα  λίγο πριν πωληθούν σε ενδιαφερόμενους.  Οι τέσσερις συλληφθέντες είναι όλοι τους αλλοδαποί από τη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση τους  στους αστυνομικούς.

Τα στέκια με τα λαθραία τσιγάρα

Τα στέκια των λαθροδιακινητών είναι πολλά και  εξαπλώνονται  τόσο στο κέντρο όσο και στα περίχωρα  της Θεσσαλονίκης .  Οι λαθροδιακινητές  συγκεντρώνουν τα τσιγάρα στα σπίτια τους και κάθε πρωί εξορμούν για το κέντρο της Θεσσαλονίκης.  Το «στρατηγείο»  τους είναι το κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα το τρίγωνο που περικλείεται από τις οδούς Χαλκέων –Ολύμπου  και Ερμού και γύρω από την αγορά Βλάλη, και την αρχαία αγορά.  Πολλοί από τους  παράνομους  διακινητές που πουλάνε τα πακέτα των τσιγάρων χωρίς την ειδική ταινία φόρου,  «κατασκηνώνουν» στην πλατεία Αριστοτέλους προκειμένου να βρουν πελάτες και να πουλήσουν, χύμα καπνό, πακέτα και κούτες με τσιγάρα, σε τιμή πολύ χαμηλότερη  από αυτή των περιπτέρων. Ακόμη ένα στέκι πώλησης λαθραίων τσιγάρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι στην πλατεία Ναυαρίνου, στο πλακόστρωτο πάνω από την Αψίδα του Γαλερίου και σε όλο τον πεζόδρομο της Δημητρίου Γούναρη μέχρι την οδό Τσιμισκή.

Η δράση των λαθρέμπορων

Οι λαθρέμποροι δρουν με πολλούς τρόπους προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς που περιπολούν σε όλο το κέντρο. Με τη βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου, που παίζει το ρόλο του τσιλιαδόρου, κινούνται μέσα στο πλήθος, κουβαλάνε μέσα σε πλαστική σακούλα τις κούτες με τα τσιγάρα η το χύμα καπνό και προσεγγίζουν διακριτικά τους καταναλωτές ρωτώντας τους αν θέλουν τσιγάρα. Αν πάρουν θετική απάντηση αρχίζουν το παζάρι. Από 2 μέχρι 2,5 ευρώ το πακέτο και από 15 μέχρι 20 ευρώ η κούτα, ανάλογα τη μάρκα.  Η δράση των κυκλωμάτων έχει εξαπλωθεί και στην ανατολική Θεσσαλονίκη  όπου οι παράνομοι πωλητές κινούνται στα διπλανά στενά από τους δρόμους  που γίνονται οι λαϊκές αγορές.

Ωστόσο η  εταιρεία σεκιούριτι που έχει προσληφθεί από την Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης έχει καταφέρει να συμβάλει στην πάταξη του φαινομένου μέσα στις λαϊκές αγορές. «Το φαινόμενο της πώλησης λαθραίων τσιγάρων μέσα στις λαϊκές  αγορές έχει μειωθεί πολύ σημαντικά, καθώς έχουμε καταφέρει να προστατεύουμε τους  χώρους  μας», υπογραμμίζει ο Άγγελος Δερετζής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης.

 

Δεκάδες οι συλλήψεις από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης

Η ασφάλεια Θεσσαλονίκης και τα αρμόδια τμήματα όπως αυτό της  προστασίας  περιουσιακών στοιχείων, διεξάγουν συνεχείς ελέγχους σε όλη τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο παρά ισχυρό χτύπημα που έχουν καταφέρει στους μικροπωλητές και στα τοπικά κυκλώματα, η διακίνηση λαθραίου καπνού, δεν έχει σταματήσει να υφίσταται.  Μέσα στο 2017 έγιναν 263 συλλήψεις και κατασχέθηκαν 61.218 πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Τον Ιανουάριο του 2018, οι συλλήψεις έφτασαν τις 19 και η ποσότητα που κατασχέθηκε ήταν συνολικά 10.853 πακέτα. Τους επόμενους δύο μήνες , τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο έγιναν 130 συλλήψεις  ενώ κατασχέθηκαν 3.869 πακέτα καπνού και 44.403 πακέτα τσιγάρων

Χαμηλές ποινές και μικρά πρόστιμα για το λαθρεμπόριο καπνού

Οι ποινές και τα πρόστιμα για τους λαθρεμπόρους καπνού που συλλαμβάνονται είναι πολύ χαμηλά καθώς το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο ορίζει το λαθρεμπόριο καπνού ως πλημμέλημα.

«Οι συλλήψεις είναι πολύ συχνές ωστόσο οι περισσότεροι δράστες παραπέμπονται σε δίκη  και αφήνονται ελεύθεροι μέχρι να οριστεί η τακτική δικάσιμος,  με αποτέλεσμα να ξαναβγαίνουν στο δρόμο και πουλάνε. Έχουμε συγκεκριμένα άτομα που πάνε δέκα και δεκαπέντε φορές αυτόφωρο και έχουν βγει δείχνουν απάθεια για το δικονομικό σύστημα της χώρας μας», αναφέρει στην «Κ» ο Θεόφιλος Παπαδάκης αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ). Ο  ίδιος  θέτει επίσης θέμα αυστηροποίησης  των διοικητικών προστίμων που βαραίνουν τους κατηγορούμενους για λαθρεμπόριο καπνού από 1500 που είναι σήμερα σε 15.000.

Στόχος τα κυκλώματα και όχι οι μικροπωλητές

Οι αρχές κάνουν διαρκείς ελέγχους για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των κυκλωμάτων διακίνησης λαθραίων τσιγάρων. Η συνεργασία των διωκτικών αρχών γίνεται σε διεθνές επίπεδο καθώς το λαθρεμπόριο καπνού μόνο ελληνική υπόθεση δεν είναι όπως λένε στην «Κ» αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.  «Πρέπει να συνεχίσουμε να χτυπάμε τα κυκλώματα εισαγωγής λαθραίων τσιγάρων για να καταφέρουμε να πατάξουμε το φαινόμενο» εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων,  Θεόφιλος Παπαδάκης.  Η τελευταία σπουδαία «δουλειά» των ελληνικών αρχών στην προσπάθεια πάταξης του λαθρεμπορίου καπνού ήταν  ο εντοπισμός του πλοίου Golendri  τον περασμένο Ιούνιο ανοιχτά της Κρήτης.   Το πλοίο σημαίας Τανζανίας,   φορτωμένο με 1,5  εκατ. (1.557.200), πακέτα λαθραία τσιγάρα απέπλευσε. από το λιμάνι Μπαρ του Μαυροβουνίου και είχε προορισμό σύμφωνα με τις φορτωτικές, το λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης.  Εξάλλου, για τον απόπλου του και τις κινήσεις του στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, οι Λιμενικές Αρχές ειδοποιήθηκαν από  Βρετανικές Υπηρεσίες. Πηγές ανέφεραν ότι  τα τσιγάρα θα ξεφορτώνονταν στις νότιες ακτές της Κρήτης. Πλοίο και τσιγάρα κατασχέθηκαν στο λιμένα Ηρακλείου, συνελήφθησαν τα έξι μέλη πληρώματος, Ουκρανικής υπηκοότητας, ενώ οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Το σύνολο διαφυγόντων φόρων και δασμών από την  ποσότητα των λαθραίων τσιγάρων, ανήλθε στα 6,1 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί μια αλληλουχία γεγονότων, όταν πριν από σχεδόν έναν χρόνο, στις 23 Απριλίου 2017  στην εξωτερική πύλη  του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκαν από τις Λιμενικές Αρχές,  κρυμμένα μέσα σε νταλίκες   47.000 πακέτα τσιγάρων.  Τέσσερις ημέρες αργότερα εντοπίστηκε στον Ασπρόπυργο μία ακόμα νταλίκα με λαθραία τσιγάρα κρυμμένα μέσα σε βιομηχανικά φίλτρα, καθώς και μία αποθήκη στον Κορυδαλλό, όπου είχε γίνει η συσκευασία του παράνομου φορτίου.

Τεράστια οικονομική ζημιά

Τα χρήματα που χάνει το ελληνικό κράτος από το λαθρεμπόριο τσιγάρων κάθε χρόνο αγγίζει το 1 εκ. ευρώ τον χρόνο. Σοβαρή ζημιά έχει υποστεί και ο κλάδος των καπνοπωλών, καθώς από όλη την αλυσίδα του καπνού, από το χωράφι μέχρι το λιανοπωλητή, εξαρτώνται 60.000 οικογένειες, που παράγουν  το 7% του ΑΕΠ. Η πώληση των νόμιμων τσιγάρων έχει μειωθεί δραματικά και τα περίπτερα κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Σύμφωνα με τον Κώστα Ιακώβου, πρόεδρο της Ένωσης Καπνοπωλών Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας,  η πώληση λαθραίων τσιγάρων έχει αυξηθεί τα τελευταία 2 χρόνια, καταλαμβάνοντας το 30% της πώλησης καπνού.

«Εμείς έχουμε δυο μέτωπα ανοιχτά που μας δυσκολεύουν,  το φόρο και το λαθρεμπόριο. Και οι δύο παράγοντες μειώνουν το κέρδος μας κατακόρυφα», αναφέρει ο κύριος Ιακώβου και εξηγεί, ότι «με τις νέες αυξήσεις στα καπνικά,  το πακέτο των τσιγάρων επιβαρύνθηκε από 0,40 έως 0,60 ευρώ ενώ ο φόρος ανήλθε  σε ποσοστό 90% επί του κέρδους για τα τσιγάρα και σε ποσοστό 93%, για τον καπνό. Από την άλλη πλευρά, το περιθώριο κέρδους μειώθηκε στο  3% από 3,5%-4% που ήταν  στο πακέτο.  Συγκεκριμένα οι καπνοπώλες κερδίζουν στα φτηνά τσιγάρα 0.05 λεπτά ανά πακέτο  και στα ακριβά στα 0.10  λεπτά ανά πακέτο», τονίζει ο κ Ιακώβου. Σύμφωνα με τον κ Ιακώβου. «Πριν από την κρίση η Ελλάδα είχε 36 εκατομμύρια τζίρο στα τσιγάρα αυτή τη στιγμή έχει 16 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. «Αν υποθέσουμε ότι πολύς κόσμος έχει κόψει το κάπνισμα, υπολογίζουμε ότι 10 εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν από το λαθρεμπόριο», τόνισε ο κ Ιακώβου.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Polls

Ποιον θα ψηφίζατε για δήμαρχο στον δήμο Δέλτα;

Loading ... Loading ...

 

 


 

 

 

 

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ