Ο Άγις υπέγραφε συμβάσεις εκατ. ευρώ εν αγνοία του διευθύνοντος συμβούλου - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Ο Άγις υπέγραφε συμβάσεις εκατ. ευρώ εν αγνοία του διευθύνοντος συμβούλου

Καίρια ζητήματα λειτουργίας του Δ.Σ. και μάλιστα εν αγνοία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, συνιστούν οι υπογραφές του προέδρου της ΕΥΑΘ Αγι Παπαδόπουλου σε τρεις συμβάσεις που αφορούσαν στο διάστημα 16 Σεπτεμβρίου 2019 έως 3 Οκτωβρίου 2019.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ ΑΕ της 29ης Αυγούστου 2019 (αρ. Αποφ. 330/2019) αποφασίστησε η συγκρότησή του σε Σώμα. Σύμφωνα μ’ αυτήν προκύπτει ότι εκτελεστικά μέλη είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, κ. Νάρκισος Γεωργιάδης και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου. Πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Αγις Παπαδόπουλος μη εκτελεστικό μέλος. Επομένως, δικαίωμα υπογραφής συμβάσεων εκ του νόμου (Ν. 3016/2002) ορίζεται μόνον ο διευθύνων σύμβουλος Νάρκισος Γεωργιάδης και σε περίπτωση απουσίας του ο εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρίας Ιωάννης Παπαϊωάννου. Για τραπεζικές συναλλαγές δικαίωμα έχουν επιπλέον ο διευθυντής Οικονομικού Δημήτριος Αλεξανδρής και ως αντικαταστάτριά του η προϊσταμένη λογιστηρίου  Μαργαρίτα Μπαζιώτα.

Ωστόσο, σε τρεις, τουλάχιστο, περιπτώσεις συμβάσεων, υπογράφει μόνο ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Άγις Παπαδόπουλος. Πρόκειται για την σύμβαση «υποστήριξης μελετών και έργων στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΥΑΘ» που είχε εγκριθεί από το δ.σ. της ΕΥΑΘ θητείας του Ιωάννη Κρεστενίτη (αρ. Αποφ. 181/08.05.2019) ύψους 1.322.500 (χωρίς ΦΠΑ), την σύμβαση για την «Ενίσχυση – Επισκευή του υδαταγωγού Αραβησσού», ποσού 3.367.997,89 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) με δικαίωμα προαίρεσης 1.000.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ)  και η τρίτη  που αφορά στη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2019. Χαρακτηριστικό είναι σε όλες τις περιπτώσεις, οι συμβάσεις υπογράφηκαν εν αγνοία του διευθύνοντος συμβούλου Νάρκισου Γεωργιάδη! Όταν πληροφορήθηκε την υπογραφή συλλογική σύμβασης εργασίας, τότε πάραυτα στη συνεδρίαση της 3.10.2019 του δ.σ. (αρ. Αποφ. 402/2019) ανακοινώθηκε ότι δικαίωμα υπογραφής έχει ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. κ. Νάρκισος Γεωργιάδης.

Ζήτημα όμως φαίνεται ότι προκύπτει και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του μέλους του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό) Νικόλαου Κλείτου ορκωτού λογιστή και αναπληρωτή οικονομικού διευθυντή του Ομίλου Μασούτης. Σημαντική λεπτομέρεια: Ο Ομιλος Μασούτης έχει συνάψει σύμβαση με την ΕΥΑΘ ΑΕ για την παροχή τροφείων σίτισης στους υπαλλήλους (διατακτικές) ενώ είναι το μοναδικό σουπερμάρκετ ανά την Ελλάδα που εισπράττει για λογαριασμό της ΕΥΑΘ λογαριασμούς της από τους καταναλωτές (χωρίς προμήθεια). Σύμφωνα με το Ν. 3016/2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης προκύπτει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων καθώς μέλος Δ.Σ. της εταιρίας είναι διευθυντικό στέλεχος συνδεδεμένης με την εταιρία (ΕΥΑΘ), επιχείρησης (Ομιλος Μασούτης).

Ανάλογη είναι και η περίπτωση ενός ακόμη μέλους (ανεξάρτητου μη εκτελεστικού) του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ Παναγιώτη Γκόγκου. Ο Παναγιώτης Γκόγκος οικονομολόγος ορίστηκε εκτός από μέλος του Δ.Σ. στη συνεδρίαση της 6.4.2017 και πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικού ελέγχου της εταιρίας (έως της 19 Φεβρουαρίου 2019 όπου τον διαδέχτηκε στην προεδρία ο Νίκος Κλείτου αλλά παρέμεινε μέλος της). Παράλληλα, εκείνο το διάστημα ήταν στέλεχος και της ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης) Θέρμης με την οποία η ΕΥΑΘ υπέγραψε και εξακολουθεί να υπογράφει συμβάσεις σε ο,τι αφορά στο δίκτυο αποχέτευσης!

Η περίπτωση του β’ αντιπροέδρου και (ανεξάρτητου) μη εκτελεστικού μέλους δρ. Γρηγόρη Πενέλη έχει αναφερθεί ήδη. Υλοποιείται ήδη μελέτη έργου ύψους 3.367.997,89 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) με δικαίωμα προαίρεσης 1.000.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) στο οποίο επιβλέπων είναι ο ίδιος!

Είναι χαρακτηριστικό, πως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Αγι Παπαδόπουλο η συνδρομή της νομικής υπηρεσίας της εταιρίας να γνωματεύσει επί του ασυμβίβαστου ή όχι των μελών του Δ.Σ. Το γιατί θα ήταν ωφέλιμο να εξηγηθεί από τον ίδιο.

Από όλα τα παραπάνω είναι σαφής ο τρόπος άσκησης καθηκόντων του προέδρου του Δ.Σ. μιας εισηγμένης στο ΧΑΑ εταιρίας σαν την ΕΥΑΘ από τον Αγι Παπαδόπουλο αφενός, κι αφετέρου, τα ζητήματα ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων μελών του Δ.Σ. της που προκύπτουν από το Νόμο 3016/2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών.

Όπως επίσης, είναι απορίας άξιο, πως ο αρμόδιος εποπτεύων υφυπουργός εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρος Καράογλου που βάσει του ΦΕΚ της 12.08.2019 έχει κάθε δικαίωμα να διερευνήσει όλα αυτά τα στοιχεία και εφόσον το κρίνει σκόπιμο ακόμη και να αντικαταστήσει τα μέλη του Δ.Σ. μιας εταιρίας που ανήκει στον τομέα ευθύνης του, δεν έχει κινηθεί ακόμη.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ