Ο αποκαλούμενος «Εσκομπάρ του Πιρίν» είναι πίσω στη χώρα του - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Ο αποκαλούμενος «Εσκομπάρ του Πιρίν» είναι πίσω στη χώρα του

 

Ρεπορτάζ: Κώστα Καντούρη

 

Ο 56χρονος Ογκνιάν Ατανάσοφ, ο αποκαλούμενος «Εσκομπάρ του Πιρίν», που είχε αναστατώσει τις ελληνικές διωκτικές αρχές με την απόδρασή του από τις φυλακές το Νοέμβριο του 1998, επιστρέφει στη χώρα του. Η ελληνική δικαιοσύνη μετά την ολοκλήρωση των δικών που εκκρεμούσαν σε βάρος του, για όσα αδικήματα δεν είχαν παραγραφεί, τηρεί τα συμφωνηθέντα και τον παραδίδει στη Βουλγαρία, για να εκτίσει εκεί τις ποινές που του επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Με μία διαφορά: οι ποινές δεν θα είναι ίδιες.

Η Βουλγαρία στην υπόθεση Ογκνιάν Ατανάσοφ κάνει χρήση της απόφασης – πλαίσιο της Ευρώπης, που προβλέπει ότι οι καταδικασθέντες μπορούν να εκτίουν τις ποινές που τους έχουν επιβληθεί στην ευρωπαϊκή επικράτεια, στη χώρα τους και μάλιστα τα εθνικά δικαστήρια με ξεχωριστές αποφάσεις να ανάγουν τις ποινές αυτές στο εθνικό δίκαιο. Έτσι οι ελληνικές δικαστικές αρχές περίμεναν έξι μήνες έως ότου η βουλγαρική δικαιοσύνη εκδώσει απόφαση για τη «διαχείριση» του καταδικασθέντα μεγαλέμπορου ναρκωτικών. Και η απόφαση έκρυβε μία έκπληξη. Η μία καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη που έχει από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης έχει ήδη μετατραπεί σε κάθειρξη έως 15 χρόνια. Επειδή αυτό προβλέπεται από το βουλγαρικό δίκαιο. Οι άλλες δύο ποινές των 13 και 10 χρόνων κάθειρξης για εμπορία ναρκωτικών, παρέμειναν οι ίδιες καθώς οι ποινές ταυτίζονται με αυτές των βουλγαρικών δικαστηρίων.

Αυτό σημαίνει ότι ήδη η ποινή για την οποία τιμωρήθηκε ο Ατανάσοφ στην Ελλάδα έχει μειωθεί από τα βουλγαρικά δικαστήρια. Δεν είναι βέβαια ξεκάθαρο τι συμβαίνει με την πραγματική έκτιση της ποινής στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με το δίκαιο ένας κρατούμενος έχει δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκισης εφόσον εκτίσει το μισό της ποινής που του επιβλήθηκε και εφόσον κριθεί αυτό από δικαστήριο. Όμως στην πράξη έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις για τα όσα συμβαίνουν…

 

Η νέα πραγματικότητα

 

Η Βουλγαρία επικύρωσε τη συγκεκριμένη απόφαση πλαίσιο μόλις την 1η του έτους και η πρώτη εφαρμογή έγινε στην υπόθεση του Ατανάσοφ, που θεωρείται τυχαίο. Η χώρα μας έχει επικυρώσει την ίδια απόφαση μερικώς από το 2014 όμως από πέρσι είναι σε πλήρη εφαρμογή. Όμως απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της είναι να έχει επικυρωθεί και από τα δύο ευρωπαϊκά κράτη που «διαχειρίζονται» τον συγκεκριμένο καταδικασθέντα.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα βήμα παραπάνω στις διατάξεις που ισχύουν με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Πλέον για πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν καταδικαστεί δεν χρειάζεται καν να μετακινούνται για την εκτέλεση μίας καταδικαστικής απόφασης. Υπάρχει η δυνατότητα να εκτίονται οι ποινές με την ανταλλαγή αλληλογραφίας και την έκδοση μίας απόφασης, με την οποία η καταδικαστική απόφαση θα ανάγεται στο εθνικό δίκαιο.

«Είναι ένα βήμα μπροστά», σχολιάζει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου που ασχολείται με υποθέσεις ευρωπαϊκού δικαίου. «Πρώτα απ’ όλα μπορείς να εκτίσεις μια ποινή στη χώρα σου. Δεύτερον οι όποιες ευεργετικές διατάξεις ισχύουν με το δίκαιό μας ισχύουν και σ’ αυτές τις περιπτώσεις», εξήγησε. Ωστόσο η αναγωγή της κάθε απόφασης στο εθνικό δίκαιο μπορεί να δείχνει θετική και υπέρ του κατηγορούμενου, όμως δημιουργεί ανισότητες, όπως υποστηρίζει. «Είναι στα αρνητικά ότι υπάρχει διαφορά δικαίου. Είναι αναπόφευκτο βέβαια να συμβαίνει αυτό, δεν μπορείς να επιβάλλεις σε κάθε χώρα το δίκαιο που θα έχει. Όμως δημιουργεί μία αδικία και μία ανισότητα μεταξύ των κατηγορουμένων που τελούν το ίδιο αδίκημα στην ίδια χώρα και έχουν διαφορετική μεταχείριση», συμπλήρωσε. Σημείωσε δηλαδή ότι δύο υπήκοοι διαφορετικών χωρών μπορεί να καταδικαστούν ακριβώς για την ίδια πράξη σε διαφορετικές ποινές λόγω… αναγωγής.

 

 

Παραδόθηκε 21 χρόνια μετά

 

Ο 56χρονος Βούλγαρος παραδόθηκε στην Ελλάδα 21 χρόνια μετά την απόδρασή του από τις φυλακές Κασσάνδρας. Εκεί είχε μεταχθεί περιέργως όταν το συμβούλιο φυλακών αποφάσισε ότι μπορεί αν μεταχθεί σε αγροτικές φυλακές, καθώς βοήθησε στην αποτροπή μίας εξέγερσης. Προηγουμένως τα ισόβια στα οποία είχε καταδικαστεί είχαν «σπάσει» στο Εφετείο σε 18 χρόνια κάθειρξη.

Ο Ατανάσοφ συνελήφθη πρώτη φορά από τη δίωξη ναρκωτικών το 1985 για διακίνηση 2,5 κιλών ηρωίνης από τη χώρα του, τη Βουλγαρία στην Ελλάδα. Η σύλληψή του έγινε στην εθνική οδό Σερρών – Προμαχώνα, κοντά στο χωριό Κάτω Αμπέλα. Παρουσιάστηκε τότε ως μεγάλη επιτυχία των διωκτικών αρχών, όμως εκείνη η σύλληψη έμελλε να γίνει η αρχή ενός σίριαλ με ηττημένους τους αστυνομικούς, οι οποίοι σε κάθε διακίνηση ναρκωτικών που ακολουθούσε από τη Βουλγαρία συναντούσαν πάντα το όνομά του. Όχι όμως τον ίδιο. Εκείνος δρούσε ανενόχλητος από τη χώρα του στέλνοντας ηρωίνη στην Ελλάδα.

Όταν προσήχθη για πρώτη φορά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιανουάριο κινούταν υποβασταζόμενος και υποστήριξε ότι έχει πολλά προβλήματα υγείας. Λόγω της υγείας του δεν θυμόταν καμία πράξη για την οποία κατηγορήθηκε στην Ελλάδα…

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ