«Ο Γερμανός Γιατρός» της Σ. Θεοδωρίδου: Όταν ο ανθρωπισμός ξεπερνάει τους φραγμούς του πολέμου - Karfitsa.gr
Ματιές

«Ο Γερμανός Γιατρός» της Σ. Θεοδωρίδου: Όταν ο ανθρωπισμός ξεπερνάει τους φραγμούς του πολέμου

«Tο  δράμα εκείνων των Γερμανών, που ενάντια στις προσωπικές τους κοσμοθεωρίες βρέθηκαν να είναι μέλη ενός σκληρού στρατού κατοχής και μόλα ταύτα κατάφεραν να κρατήσουν την ανθρωπιά τους και συγχρόνως ευεργέτησαν τον ελληνικό λαό» πραγματεύεται το βιβλίο  της Σόφης Θεοδωρίδου «Ο Γερμανός Γιατρός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΨΥΧΟΓΙΟΣ».

Της ΒΙΒΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη  Δευτέρα, 6 Μάιου, στις 19.00 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το δέκατο βιβλίο της Σόφης Θεοδωρίδου.

«Ο Γερμανός Γιατρός»

«Ο Γερμανός Γιατρός» είναι ένας ύμνος στην ανθρωπιά. Είναι ένα χάδι καλοσύνης σε καιρό πολέμου. Η υπόθεση διαδραματίζεται στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου , του σκληρότερου πολέμου που γνώρισε η γη. Η Σόφη Θεοδωρίδου μιλώντας στην εφημερίδα «Κarfitsa»τονίζει ότι «η  Λογοτεχνία ασχολήθηκε επαρκώς με τις θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου- και πολύ σωστά. Ελάχιστοι όμως λογοτέχνες αναφέρθηκαν στο δράμα εκείνων των Γερμανών, που ενάντια στις προσωπικές τους κοσμοθεωρίες βρέθηκαν να είναι μέλη ενός σκληρού στρατού κατοχής και μόλα ταύτα κατάφεραν να κρατήσουν την ανθρωπιά τους. Γιατί υπήρχαν κι αυτοί οι άνθρωποι. Διαβάζοντας, λοιπόν, τις επιστολές προς την οικογένειά του ενός Γερμανού γιατρού, ο οποίος υπηρετούσε στην Ελλάδα επί Κατοχής, συγκινήθηκα τόσο, που αισθάνθηκα ότι ήταν χρέος μου να μιλήσω γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ευεργέτησαν τον ελληνικό λαό μέσα από την ιδιότητά τους».

Το 1941 η Ελλάδα στενάζει  κάτω από τη σκληρή Γερμανική Κατοχή, μαζί κι οι κάτοικοι ενός μικρού νησιού του Αιγαίου. Η Λήδα, μια νεαρή χήρα, είναι εκδιωγμένη από  τους δικούς της γιατί κυοφορεί τον καρπό ενός παράνομου έρωτα.  Ο Παππούς, μεγαλόψυχος με ανοιχτό μυαλό, ξέρει να αγαπά και τολμάει να πάει κόντρα στις κραυγές και στα αναθέματα.

Την ίδια χρονική περίοδο, στο Βερολίνο, ο επίατρος του ναυτικού Κρίστιαν Μίλερ θα γνωρίσει τη Μάρεν, τη γυναίκα της ζωής του, που ευτυχώς θα προλάβει να παντρευτεί, αλλά δεν θα ευτυχήσει να κρατήσει στα χέρια το παιδί του.

Ο Κρίστιαν Μίλερ θα βρεθεί στο μικρό και πανέμορφο νησί του Αιγαίου ως γιατρός, απεσταλμένος από τη Γερμανική κυβέρνηση με συναίσθηση του καθήκοντος, αλλά και γνώση ότι οι Γερμανοί είναι οι εισβολείς , αυτοί που ήρθαν στη χώρα των Ελλήνων, γνώση που συχνά θα τον πλημμυρίζει με απόγνωση. Ο ανθρωπισμός του όμως ξεπερνάει τα όρια και τους φραγμούς του πολέμου.

Ο Κρίστιαν λάτρεψε το νησί που τον έστειλε η μοίρα και το καθήκον. Γιάτρευε αδιακρίτως, όχι μόνο τους Γερμανούς στρατιώτες , αλλά και τους Έλληνες που είχαν ανάγκη των γνώσεων και των υπηρεσιών του. Έκανε δεκάδες εγχειρίσεις σε νησιώτες, αφαίρεσε όγκους, έφερε εις πέρας δύσκολες γέννες. Έσωσε ζωές και έγινε δικαίως ο καλός γιατρός. Έδωσε αγάπη, γιάτρεψε τον πόνο και εισέπραξε την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση  που δεν γνωρίζει σύνορα  ούτε κάνει διακρίσεις σε κατακτητές και κατακτημένους . Αντιμετώπισε την ελονοσία, δούλευε συνέχεια και ακούραστα, αλλά ο πόλεμος έχει πάντα παράπλευρες απώλειες…

Πλούσιο συγγραφικό έργο

Η Σόφη Θεοδωρίδου, κατάγεται από την  Κωνσταντίας της Αλμωπίας, της Π.Ε Πέλλας, όπου ζει με την οικογένεια της. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη .Λατρεύει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία και πιστεύει πως η αγάπη της για την τελευταία την οδήγησε τελικά στη συγγραφή. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν συνολικά δέκα  εξαιρετικά μυθιστορήματά της.

Το  πρώτο της βιβλίο είναι «Η νύφη φορούσε μαύρα» που κυκλοφόρησε  το 2010,ακολούθησε το «Πες μου αν με θυμάσαι» το 2011, «Τ΄αχνάρια των ξυπόλητων ποδιών» το 2012, «Η αμαρτία της ομορφιάς» το 2013, «Το κορίτσι απ΄ τη Σαμψούντα» το 2014, «Στεφάνι από ασπάλαθο», 2015, «Τα χρόνια της χαμένης αθωότητας»,2016, «Πορφυρό ποτάμι»,2017, «Η Αγαπητικιά»,2018 και «Ο Γερμανός Γιατρός» που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τον Απρίλιο του 2019.

Η αγάπη των αναγνωστών είναι η κινητήριος δύναμη της Σόφης Θεοδωρίδου, όπως υπογραμμίζει η ίδια. «Αν κάποιος μου έλεγε πριν δέκα χρόνια, όταν και άρχισα να γράφω το πρώτο μου βιβλίο, ότι το 2019 θα κυκλοφορούν δέκα μου έργα από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρίες της χώρας, θα του έλεγα ότι έχει μεγάλη φαντασία. Ωστόσο συμβαίνει. Κι ομολογώ ότι νιώθω μεγάλη ικανοποίηση, γιατί κατάφερα να προσφέρω μέσα από τα μυθιστορήματά μου κάποια ευχαρίστηση στο αναγνωστικό κοινό, μια ευχαρίστηση που αντλούσα κι εγώ αδιάλειπτα μέσα από έργα άλλων λογοτεχνών από τα έξι μου χρόνια, οπότε και έμαθα να διαβάζω.  Δε θα τα κατάφερνα δίχως την αγάπη των αναγνωστών μου, γι’ αυτό τους ευχαριστώ», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Μέσα σε δέκα χρόνια η Σόφη Θεοδωρίδου έγραψε δέκα βιβλία-δέκα πολυσέλιδα μυθιστορήματα με πλούσια πλοκή, πολλές πληροφορίες που δεν περιορίζονται μόνο στην ανάλυση των χαρακτήρων των ηρώων της, αλλά διαθέτουν και πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο, γεγονός που απαιτεί γνώσεις και μελέτη ιστορικών βιβλίων της εποχής με την οποία ασχολείται. Την περίοδο αυτή ήδη έχει προχωρήσει την έρευνα της για το εντέκατο βιβλίο της για το οποίο εργάζεται με αγάπη , πολλές ώρες δουλειάς και αίσθηση συνέπειας στο αναγνωστικό της κοινό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ