Ο Γ.Καλαβριανός μας εξομολογείται το πιο όμορφο σχόλιο θεατή για το «Κουμ Κουάτ» - Karfitsa.gr
Πρόσωπα

Ο Γ.Καλαβριανός μας εξομολογείται το πιο όμορφο σχόλιο θεατή για το «Κουμ Κουάτ»

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Ελλάδα, Κυριακή του Πάσχα, 9 Απριλίου 1972. Ένα ζευγάρι λέει ψέματα, για να μην αναγκαστεί να ξαναπάει στο χωριό. Και ενώ πιστεύουν πως τα έχουν καταφέρει να μείνουν έστω και για μία ημέρα μόνοι, αρχίζουν να καταφθάνουν πρώην εραστές, χουντικοί, ένα τάγμα φαντάρων με σούβλες και αρνιά και μία αγάπη από το παρελθόν. Αυτό είναι το «Κουμ Κουάτ» η παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη μετά από μια επιτυχημένη σεζόν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στην Αθήνα. Το έργο υπογράφουν οι Μαρία Κοσκινά και ο Γιώργος Καλαβριανός, ο οποίος βρίσκεται και στην σκηνοθεσία του έργου. Ο κ.Καλαβριανός σε συνέντευξη του στην Karfitsa αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έχει περάσει μία δεκαετία από την τελευταία φορά που σκηνοθέτησα μία κωμωδία και μας εξομολογείται πιο είναι το πιο όμορφο σχόλιο θεατή που έχουν ακούσει κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στην Αθήνα.

Γιατί «Κουμ Κουάτ»; Πώς προέκυψε ο τίτλος του έργου;

Το έργο διαδραματίζεται την Κυριακή του Πάσχα του 1972, εν μέσω της δικτατορίας. Θέλαμε έναν τίτλο που να μας μεταφέρει αυτόματα στην εποχή και το λικέρ από κουμκουάτ μας ικανοποιούσε απόλυτα.

Γιατί επιλέξατε να συν-γράψετε και να σκηνοθετήσετε μια φάρσα;

Έχει περάσει μία δεκαετία από την τελευταία φορά που σκηνοθέτησα μία κωμωδία και πλέον ήθελα να ξαναδοκιμαστώ με άλλους ρυθμούς και κώδικες.

Με τη Μαρία Κοσκινά, πέραν των άλλων, γελάμε και με τα ίδια πράγματα, οπότε αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μία παλιά ιδέα και έτσι γεννήθηκε το Κουμ Κουάτ.

Πόσο εύκολο είναι να γελάμε αβίαστα με μια παράσταση που μας μεταφέρει σε μια βίαιη εποχή, αυτή της δικτατορίας στην Ελλάδα;

Το χιούμορ, όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι εγώ, έρχεται σε κύματα και πιάνει τον θεατή απροετοίμαστο, με το βάθος, τις ανατροπές και τις αναγωγές του. Η δικτατορία, πέρα από την αυταπόδεικτη κακογουστιά της, προσέφερε πολλές σουρεαλιστικές καταστάσεις και ακρότητες αξιογέλαστες.

Μοιραστείτε μαζί μας το πιο όμορφο σχόλιο θεατή κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στην Αθήνα.

Αυτό που μας εξέπληξε, ήταν ο πολύ γρήγορος συντονισμός της παράστασης με θεατές μεγαλύτερης ηλικίας. Ενώ περιμέναμε πως οι νεότεροι θεατές θα ταυτιστούν με το χιούμορ και την όψη, η ανατροπή ήρθε από εκείνους που είχαν ζήσει την εποχή. Μία θεατής, αναγνωρίζοντας πως το ύφασμα από το οποίο φτιάχτηκε ένα φόρεμα ήταν αυθεντικό του Γιάννη Τσεκλένη, μονολόγησε δυνατά: «κι εγώ το είχα αυτό το φλοράλ», κάνοντας τους θεατές να γελάσουν δυνατά.

*Tο «ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ» για τέσσερις μόνο παραστάσεις, από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ