Ο Δένδιας καλεί την Ευρώπη να θέσει όρια στη Τουρκία - Karfitsa.gr
Πολιτική

Ο Δένδιας καλεί την Ευρώπη να θέσει όρια στη Τουρκία

ÓõæÞôçóç åðß ôçò ðñïôÜóåùò äõóðéóôßáò êáôÜ ôïõ Õðïõñãïý Ïéêïíïìéêþí ê. ×ñÞóôïõ Óôáúêïýñá, ðïõ õðÝâáëáí ï Áñ÷çãüò ôçò ÁîéùìáôéêÞò Áíôéðïëßôåõóçò êáé Ðñüåäñïò ôçò ÊïéíïâïõëåõôéêÞò ÏìÜäáò ôïõ Óõíáóðéóìïý ÑéæïóðáóôéêÞò ÁñéóôåñÜò-ÐñïïäåõôéêÞ Óõììá÷ßá ê. ÁëÝîçò Ôóßðñáò êáé 85 ÂïõëåõôÝò ôçò ÊïéíïâïõëåõôéêÞò ôïõ ÏìÜäáò, óýìöùíá ìå ôá Üñèñá 84 ôïõ ÓõíôÜãìáôïò êáé 142 ôïõ Êáíïíéóìïý ôçò ÂïõëÞò.(EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Την Ευρώπη καλεί ο υπουργός λ Νίκος Δένδιας να θέσει όρια στην τουρκική συμπεριφορά, καθώς έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα προειδοποιεί πως αν δεν αναληφθεί δράση, «η Τουρκία θα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά χωρίς κανένα περιορισμό».θι

Υποστηρίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή» ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg τόνισε την αναγκαιότητα να περιοστεί η «παραβατική και προκλητική πολιτική» της Άγκυρας.

Παρόμοιες δηλώσεις για τις λάθος εντυπώσεις που δίνει κάποιες φορές η ΕΕ στην Τουρκία μοιράστηκε και σε άλλη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. «Ορισμένες φορές η ΕΕ επέτρεψε στην Τουρκία να καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα, και αυτό δεν είναι καλό για την Τουρκία, δεν είναι καλό για την Ένωση, δεν είναι καλό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Δένδιας στο Αλ Αραμπίγια. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα δώσουν στην Τουρκία ένα σαφές σημάδι ότι έχει ξεπεράσει τα όρια, ότι η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας στη συνέχεια, στο Bloomberg, τις πρόσφατες φιλοευρωπαϊκές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη», ο κ. Δένδιας σημείωσε πως αν αυτό το σήμα για συνεργασία σηματοδοτήσει από πλευράς της Άγκυρας «την αρχή μιας πλήρους αλλαγής πορείας για την Τουρκία, κανείς δεν θα είναι πιο ευτυχισμένος από την Ελλάδα». Εάν η Τουρκία τηρεί τους διεθνείς κανόνες, «κανείς δεν θα την ενθαρρύνει περισσότερο», προσθέτει.

Αναφερόμενος στην απόφαση για εμπάργκο όπλων που έχει ζητήσει η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της και κυρίως από τη Γερμανία, ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως «η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα και οικονομία της ΕΕ, διαθέτει τους μηχανισμούς ελέγχου και ισορροπιών για να σταματήσει την εξαγωγή όπλων σε χώρες που πρόκειται να τα στρέψουν εναντίον δύο μελών της ΕΕ».

«Εάν η τουρκική πλευρά θελήσει να βρει λύσεις με την Ελλάδα, αυτό θα είναι πολύ εύκολο», πρόσθεσε. «Βρήκαμε λύσεις με όλους τους άλλους γείτονές μας».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ