«Ο επαγγελματικός αθλητισμός δεν επιβιώνει με…. Εθελοντισμό» - Karfitsa.gr
Blogs

«Ο επαγγελματικός αθλητισμός δεν επιβιώνει με…. Εθελοντισμό»

Του Β.Μάστορα

Στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένος ο επαγγελματικός αθλητισμός. Οι εταιρείες αθλητικού θεάματος δημιουργήθηκαν πριν από 35 περίπου χρόνια προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά των ομάδων και καλύτερες αμοιβές στους αθλητές. Στη σύλληψη της η ιδέα ήταν εξαιρετική, καθώς η μετατροπή των ομάδων από ερασιτεχνικές σε επαγγελματικές θα προσέλκυε στις ανώνυμες εταιρείες επιχειρηματίες-επενδυτές οι οποίοι πλέον θα ήταν μεγαλομέτοχοι. Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν θα άγονταν και θα φέρονταν από το σώμα των μελών που θα είχαν δικαίωμα ψήφου πληρώνοντας μία χαμηλή συνδρομή.

Το εγχείρημα στο τυπικό του μέρος πέτυχε, αλλά το αποτέλεσμα είναι δυσανάλογο με τις προσδοκίες. Οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και των ΚΑΕ λόγω απειρίας και παρασυρμένοι από τον ενθουσιασμό, δημιουργούν μπάτζετ μεγαλύτερα από τα προϋπολογισμένα έσοδα, με αποτέλεσμα στο τέλος η οικονομική εξίσωση να βγάζει αρνητικό πρόσημο. Το κακό δεν ήταν μόνο για μία χρονιά. Ετσι να χρέη συσσωρεύονταν και η μαύρη τρύπα μεγάλωνε.

Μ’ αυτά τα δεδομένα μόνο κάποιος ο οποίος προσδοκά αναγνωσιμότητα ή θέλει να χρησιμοποιήσει την ομάδα ως πολιορκητικό κριό γινόταν και γίνεται ιδιοκτήτης ομάδας. Ετσι ότι χάνουν οι παράγοντες στον αθλητισμό το κερδίζουν ή προσπαθούν να το κερδίσουν περιφερειακά από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Αυτό όμως δεν είναι υγεία. Γι’ αυτό και οι παράγοντες αντί να προστατεύσουν τη βιωσιμότητα της αθλητικής εταιρείας, δίνοντας αξία στο αθλητικό προϊόν και αυξάνοντας τα έσοδα μέσα από τη λειτουργία της ομάδας, προτιμούν να ξοδεύουν στις ΠΑΕ και να ψάχνουν έσοδα απ’ άλλες πηγές.

Οπότε δεν πρέπει να αναρωτιούνται γιατί το 70% των ΠΑΕ είναι ζημιογόνες, έχοντας μάλιστα τεράστιες «μαύρες τρύπες». Και σ’ ένα περιβάλλον τοξικό επόμενο είναι να μην πλησιάζει κανένας σοβαρός επιχειρηματίας για να βάλει τα ωραία του τα λεφτά. Γι’ αυτό λοιπόν στον εγχώριο επαγγελματικό αθλητισμό υπάρχουν οι παθογένειες που όλοι ξέρουμε.

Καλή η συμπαράσταση των οπαδών, αλλά αυτό δεν είναι προνόμιο μόνο των ελληνικών ομάδων. Οπαδούς και μάλιστα με μεγαλύτερο αριθμό παρουσίας στους αγώνες έχουν όλες οι ομάδες. Τα έσοδα όμως που προσφέρουν στην ομάδα είναι μέσα στα προϋπολογισμένα και δεν αρκούν για να κάνουν τη διαφορά ή να δημιουργήσουν βιωσιμότητα. Γι’ αυτό δημιουργείται η ανάγκη ύπαρξης ισχυρού οικονομικά ιδιοκτήτη ο οποίος θα χρηματοδοτεί την εταιρεία για την ανάπτυξη της. Γιατί ο εθελοντισμός σε οποιαδήποτε μορφή του, είναι αποδεδειγμένο ότι δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση μίας επαγγελματικής αθλητικής ανώνυμης εταιρείας.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ