Ο Ερντογάν αυτοδιορίστηκε επικεφαλής διαχειριστής δημοσίου πλούτου της Τουρκίας - Karfitsa.gr
Διεθνή

Ο Ερντογάν αυτοδιορίστηκε επικεφαλής διαχειριστής δημοσίου πλούτου της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διορίστηκε πρόεδρος του Ταμείου Διαχείρισης Πλούτου της Τουρκίας, και μάλιστα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί.

Ο γαμπρός του Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γίνεται αντιπρόεδρος του Ταμείου Πλούτου, ενώ προβλέπεται και μια πλήρης αναμόρφωση του συμβουλίου του και του τρόπου με τον οποίο διορίζονται τα μέλη. Το ταμείο ελέγχει δημόσια περιουσιακά στοιχεία όπως η Turkish Airlines, η Ziraat Bank, η Halkbank και οι εταιρίες πετρελαίου Turkiye Petrolleri και Botas.

Το Τουρκικό Ταμείο Πλούτου ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2016 για να αυξήσει την αξία των στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας, να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και να κινητοποιήσει τις κεφαλαιαγορές με την εισαγωγή νέων προϊόντων. Δεν ήταν αμέσως σαφές αν το ταμείο θα διατηρούσε την ιδιότητά του ως μετοχική εταιρεία μετά την αναδιάρθρωση.

Ο Zafer Sönmez έγινε ο γενικός διευθυντής του ταμείου. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου περιλαμβάνουν τώρα τον Huseyin Aydin, διευθύνοντα σύμβουλο της Ziraat Bank και πρόεδρο της Ένωσης Τραπεζών της Τουρκίας (TBB), τον Ριφάτ Χισαρτσιλιόγλου, επικεφαλής της Ένωσης Κεφαλαίων Τουρκίας (TOBB) και τον Fuat Tosyali, τον δισεκατομμυριούχο συνιδιοκτήτη της χαλυβουργίας Tosyali Holding και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK).

Ο σύμβουλος του Erdoğan, Yigit Bulut, ο καθηγητής οικονομικών Kerem Alkin και ο Himmet Karadag, ο νεοδιορισθείς αναπληρωτής πρόεδρος της Halkbank και επικεφαλής του ταμείου, ήταν μεταξύ των αναχωρούντων μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ