Ο ηθοποιός Γιάννης Χατζηγεωργίου μιλάει στην Karfitsa για το πρώτο του συγγραφικό δημιούργημα - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Ο ηθοποιός Γιάννης Χατζηγεωργίου μιλάει στην Karfitsa για το πρώτο του συγγραφικό δημιούργημα

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Μια γυναικεία παρουσία που «ταξίδεψε» ένα βράδυ, πριν από μερικά χρόνια, στο όνειρο του Γιάννη Χατζηγεωργίου ήταν η αφορμή για την δημιουργία του πρώτου του μυθιστορήματος. Έκτοτε ο γνωστός ηθοποιός έγραφε την ιστορία αυτής της μυστηριώδους ύπαρξης δίνοντας της με αυτόν τον τρόπο «σάρκα και οστά», όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην Karfitsa. Το «πλέξιμο» της ιστορίας ολοκληρώθηκε και ο τίτλος του βιβλίου είναι «Ζιάκ, η έκλειψη».

Τι πραγματεύεται το βιβλίο;

Την γέννηση και την ύπαρξη μιας φύλακα-αγγέλου. Στο έργο μου γράφω μια διαφορετική θεωρεία για την κοσμογονία, χωρίς να δημιουργώ μια νέα θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο. Απλά οι φύλακες στο βιβλίο δεν ενδιαφέρονται για το ανθρώπινο είδος, οι περισσότεροι το απαξιούν και το σιχαίνονται. Ωστόσο, η φύλακας Ζιάκ παραβιάζει τον αδιάρρηκτο νόμο των φυλάκων να μένει μαζί με το άβαταρ και ζει παράλληλα εφτά ζωές που ερωτεύεται παράφορα την έβδομη ζωή, έναν νεαρό συγγραφέα, τον Ουίλιαμς. Το έργο όμως έχει πολλά άλλα και καλά κρυμμένα μυστικά.

Τι ήταν αυτό που συνέβη στη ζωής σας και σας οδήγησε στην συγγραφή του έργου;

Ένα όνειρο! Μια αιθέρια γυναικεία ύπαρξη εμφανίστηκε στον ύπνο μου. Το δέρμα της ήταν κρινόλευκο, τα μάτια της κρύβανε μέσα τους πιο βαθείς ωκεανούς και τα μαλλιά της ήταν η νύχτα, ενώ ένα βαθύ κυανό πέπλο τη σκέπαζε και απλωνόταν γύρω της.  Όταν την ρώτησα πως την λένε μου είπε «Ζιάκ», με φίλησε και εξαφανίστηκε για πάντα. Από τότε ξεκίνησα να γράφω την ιστορία της και να δίνω σάρκα και οστά στον κόσμο της.

Έχετε βάλει κάποια στοιχεία του χαρακτήρα σας στο βιβλίο;

Έχω βάλει πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μου. Άλλωστε όλοι οι άνθρωποι είμαστε πολλαπλοί, έχουμε πολλά θα λέγαμε πρόσωπα, σαν τους ηθοποιούς και αλλάζουμε τις μάσκες μας. Κάποιες λοιπόν από αυτές τις μάσκες τις έβαλα μέσα, ενώ κάποιες άλλες τις άλλαξα λίγο, καθώς ήθελα να έχει ένα αντιρατσιστικό χαρακτήρα το βιβλίο ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις που σιχαίνομαι και θεωρώ ότι είναι το μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας που δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει η λέξη «αλληλεγγύη». Οπότε μέσα στο βιβλίο μπορούμε να δούμε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, είναι έγχρωμος ή έχει καταγωγή από άλλες χώρες.

Πόσο χρόνο σας πήρε για να γράψετε το βιβλίο;

Για να ολοκληρώσω το έργο μου πήρε εφτά μήνες, αλλά τελείωσε ουσιαστικά σε επτά χρόνια, γιατί ήταν αποσπώμενα. Υπήρχαν πολλά κομμάτια που τα συνέδεα με περιστατικά τα οποία ζούσα εκείνη την στιγμή και καταστάσεις που ήταν κομβικές για εμένα. Υπήρχαν φορές που τα έγραφα σε διάφορα μπλοκάκια, ντοσιέ, κινητά και οπουδήποτε μπορούσα να σημειώσω την ιδέα, ώστε μετά όταν θα ερχόταν η κατάλληλη στιγμή να τα «συνθέσω», διότι είμαι παραδοσιακός στην συγγραφή, δεν μου αρέσει να γράφω στο πόδι, αλλά με ένα ποτό το βράδυ και με ηρεμία.

Όντας νέος με καλλιτεχνικές ανησυχίες πως βλέπετε τα πράγματα στην εποχή μας; Υπάρχουν ευκαιρίες;

Είχα ακούσει μια ομιλία της Κατερίνας Γιατζόγλου και μου άρεσε ένα απόσπασμα που έλεγε το εξής: «Τι διαφορά έχει ο νικητής από τον ηττημένο; Ο νικητής έχει πολεμήσει και πέσει περισσότερες φορές». Έτσι, για εμένα ένας άνθρωπος που θέλει να ανέβει σε αυτό το καλλιτεχνικό στερέωμα και να δείξει το ανάστημα του πρέπει να ξέρει ότι έχει να «πολεμήσει» πάρα πολλούς «δαίμονες», μέχρι να βγει από την αφάνεια στην επιφάνεια και να δείξει τον πραγματικό εαυτό του μέσα από τα έργα του.

 

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ