Ο «κόκκινος συναγερμός» θα έχει διάρκεια στον Έβρο - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Ο «κόκκινος συναγερμός» θα έχει διάρκεια στον Έβρο

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι. Αλλά εδώ πρέπει να προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο». Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο περιμένει προβληματισμένος την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι πλέον η στάση της Τουρκίας δεν είναι αυτή που μας έχει συνηθίσει όλα τα χρόνια, των αναμενόμενων προκλήσεων. Η εμπειρία της κρίσης των Καστανιών τον περασμένο Μάρτιο δείχνει πως οι γείτονες δεν φείδονται ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσουν καταστάσεις και μεγάλα προβλήματα. Και πλέον το «παν ενδεχόμενο» όλοι στον Έβρο το εννοούν. Γι’ αυτό και θα παραμείνει ο «κόκκινος συναγερμός».

Οι δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας που αναφέρονται στους μετανάστες και την πιθανότητα να «επιστρέψουν στα σύνορα» έχει προκαλέσει πάλι κινητοποίηση στην ελληνική πλευρά. Η μετακίνηση 400 αστυνομικών απ’ όλη την Ελλάδα, κυρίως από υπηρεσίες του βορρά, στον Έβρο έγινε για να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα σύνορα προκειμένου να μην υπάρξει αιφνιδιασμός. Η συγκεκριμένη δύναμη είχε αποδεσμευτεί από τα σύνορα μετά την κρίση του Μαρτίου και λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, καθώς έδειχνε πως η κατάσταση είχε ηρεμήσει. Όλοι πάνω στον ελληνικό βορρά έλεγαν πως «η κατάσταση είναι προς το παρόν ήρεμη». Η συγκεκριμένη δύναμη των αστυνομικών είχε προβλεφθεί να ενισχύσει τα σύνορα για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, με την τοποθέτηση των νεοπροσληφθέντων συνοριοφυλάκων. Ωστόσο τα μέτρα για την πανδημία δεν επέτρεψαν την εκπαίδευση και την ολοκλήρωση των εξετάσεων για την πρόσληψή τους. Έτσι οι 400 συνοριοφύλακες, των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται στους πίνακες επιτυχόντων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πλέον θα έχουν τη δυνατότητα στο επόμενο διάστημα να περάσουν τα αθλητικά τεστ και να εξεταστούν από γιατρούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη βασική εκπαίδευση. Εκτιμάται πως μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους, που θα γίνει πάλι στον Έβρο, και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στις υπηρεσίες των συνόρων.

Η ολοκλήρωση της ένταξης των συνοριοφυλάκων στο σώμα θα αποδεσμεύσει τους 400 αστυνομικούς που τώρα μετακινήθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στην Karfitsa ότι με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί πάντα μία τέτοια δύναμη θα βρίσκεται σε επιφυλακή. «Οι δυνάμεις δεν θα φτάσουν τα νούμερα του Μαρτίου. Όμως πάντα ο Έβρος αστυνομικά θα είναι ενισχυμένος και πάντα δυνάμεις στην επικράτεια θα είναι έτοιμες για άμεση μετακίνηση», τόνιζαν. Συμπλήρωναν μάλιστα ότι η επιχείρηση «Ασπίδα» που έχει ξεκινήσει από το 2011 και σ’ αυτή εντάχθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο του Μαρτίου, είναι πάντα σε εξέλιξη.

Δεν είναι τυχαίο πως και οι Ευρωπαίοι εταίροι κάνουν δεκτά τα αιτήματα για παραμονή των δυνάμεων του Frontex που εκτάκτως μετακινήθηκε στον Έβρο για την κρίση των Καστανιών. Στα σύνορα εξακολουθούν να βρίσκονται και φαίνεται ότι θα μείνουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες της ομάδας Rabit.

 

Οι εργασίες στον φράχτη

Ο φράχτης των 12,5 χιλιομέτρων που είναι στημένος εδώ και χρόνια στο χερσαίο τμήμα μεταξύ Καστανιών και Νέας Βύσσας στον βόρειο Έβρο αποτέλεσε το καλύτερο εργαλείο στα χέρια των ελληνικών αρχών στην κρίση των Καστανιών. Γνώστες της κατάστασης στα σύνορα επισημαίνουν πως η απόφαση του 2011 να ανεγερθεί το τεχνικό εμπόδιο αποδείχτηκε πολύτιμη, καθώς η εικόνα θα ήταν διαφορετική αν δεν υπήρχε ο φράχτης. «Σκεφτείτε ότι έπρεπε να είχαμε δυνάμεις σε τόσα χιλιόμετρα, ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί ένα κύμα μεταναστών που ωθούνταν από τις τουρκικές αρχές», έλεγαν αξιωματικοί των συνόρων.

Αυτός ήταν ο λόγος που μετά την κρίση των Καστανιών αποφασίστηκε να επεκταθούν τα τμήματα του φράχτη στο νότιο Έβρο, ειδικά σε τρία σημεία όπου τα σύνορα των δύο χωρών είναι χερσαία μετά τη διευθέτηση της κοίτης του Έβρου το 1960. Στο «Πέταλο», στο «Κτήμα Τσιρώζη» και στη θέση «Βοϊδολίβαδο» στο Δέλτα του Έβρου. Εκεί σχεδιάζεται να στηθεί ένας φράχτης συνολικού μήκους περίπου 26 χιλιομέτρων, όπως ενημερώθηκε στην τελευταία επίσκεψή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός έδωσε το «πράσινο φως» για την κατασκευή του φράχτη, που βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αποτύπωσης των ιχνών από τη γεωγραφική υπηρεσία στρατού.

Ωστόσο πιστεύεται ότι αμέσως μετά γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες προκειμένου μέχρι το τέλος καλοκαιριού να είναι έτοιμο το έργο, καθώς στην περιοχή οι μεταναστευτικές πιέσεις επιστρέφουν στη χρονική περίοδο προ της κρίσης του Μαρτίου. Απομένει η μελέτη και ο διαγωνισμός και θεωρείται ότι οι διαδικασίες θα είναι γρήγορες για την έναρξη των κατρασκευών.

Ήδη πάντως ο στρατός λαμβάνει προστατευτικά μέτρα για το ενδεχόμενο να γίνει οποιαδήποτε κίνηση πριν την ολοκλήρωση των εργασιών του νέου φράχτη. Συγκεκριμένα στρατιωτικοί του μηχανικού τοποθετούν διαρκώς τεχνητά εμπόδια στα χερσαία σύνορα, μέχρι και στα «περάσματα». Πρόκειται για αγκαθωτά σύρματα, τις γνωστές κονσερτίνες, αλλά και σιδερένια εμπόδια που κατασκευάστηκαν από ράγες των τρένων.

 

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ

Το Μελισσοκομείο και τα σύνορα

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η δυσκολία που παρατηρήθηκε στην περιοχή «Μελισσοκομείο» του κτήματος Τσιρώζη, μεταξύ τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων, θα ξεπεραστεί ίσως και με τη μη τοποθέτηση φράχτη στην επίμαχη περιοχή. Άλλωστε το συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή στη συμβολή της παλιάς κοίτης του Έβρου, που αποτελεί και το σύνορο των δύο χωρών, με τη νέα  κοίτη του ποταμού που διευθετήθηκε το ’60, δεν έχει περπατηθεί ποτέ από καμία πλευρά «και ουσιαστικά δεν είναι γνωστό πού ανήκει. Για να λυθεί η διαφορά πρέπει να συγκροτηθούν οι δύο επιτροπές των χωρών για να εξετάσουν τους χάρτες της συμφωνίας του ‘26», έλεγαν στην Karfitsa αξιωματικοί του στρατού  που γνωρίζουν τον Έβρο.

Ο βάλτος του Μελισσοκομείου ήταν απάτητος μέχρι που εμφανίστηκαν οι στρατιωτικοί της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού προκειμένου να ιχνηλατήσουν την περιοχή για να οριοθετηθεί το σημείο ανέγερσης του φράχτη, αλλά και τη μελέτη εδάφους, καθώς είναι σαθρό και από πολλές πλευρές δεν υποστηρίζεται η κατασκευή στο συγκεκριμένο μικρό τμήμα των λίγων στρεμμάτων. Η εμφάνιση των Ελλήνων μελετητών του στρατού προκάλεσε την κινητοποίηση στρατοχωροφυλάκων της Τουρκίας και έτσι άρχισε το σίριαλ που οδήγησε δυνάμεις των δύο πλευρών να βρίσκονται σε απόσταση… αναπνοής για να μην παραβιαστεί το έδαφος μίας από τις δύο χώρες. Φαίνεται πάντως ότι τα δύο στρατόπεδα έχουν καταλήξει πως το ζήτημα του μικρού τμήματος των συνόρων λύνεται μόνον με μελέτη των χαρτών. «Κανείς δεν ξέρει πού ανήκει. Πάτησε μήπως κανείς ποτέ στο συγκεκριμένο σημείο;», έλεγε κάτοικος της περιοχής που θεωρεί ότι η ένταση που δημιουργήθηκε είναι συνήθης στις περιοχές του Έβρου. Και αυτό εξηγεί ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αποκλιμακωθεί. Παρ’ ότι οι δυνάμεις των δύο πλευρών παραμένουν στις θέσεις τους. Απέναντι η μία στην άλλη.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ