Ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός της επόμενης μέρας - Karfitsa.gr
Άρθρα

Ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός της επόμενης μέρας

Ο όρος post-truth politics επινοήθηκε από τον τηλεοπτικό αστέρα Στίβεν Κόλμπερτ με αφορμή τους ισχυρισμούς του Τζορτζ Μπους για να δικαιολογηθεί η εισβολή στο Ιράκ πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου και καθιερώθηκε γενικώς στη συνήθεια των πολιτικών να χρησιμοποιούν μεγαλοποιημένα ή παραποιημένα γεγονότα για να υποστηρίξουν τις θέσεις και τις αποφάσεις τους, τις πολιτικές τους.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΓΩΓΙΑ

Ίσως να είναι η μετεξέλιξη του μύθου του Χότζα που εκλάμβανε ως αλήθεια την δική του εκδοχή κι αυτό έφτανε σε όλους αλλά και στην κοινή γνώμη που τον υποστήριζε.

Με τον καιρό η ανοχή στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας έγινε απόλυτη αδιαφορία. Στα χρόνια της κρίσης, μεγαλούργησε η διαδικτυακή κοινότητα με το FB να αναδεικνύεται σε διαμορφωτή της κοινής γνώμης: Πήρε από μια ελίτ το μέχρι πρότινος αποκλειστικό προνόμιο της πρόσβασης στο κοινό και το χάρισε στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Και ω, της αχαριστίας, ο λαός, τοποθετεί το ιδρυτή του σ’ αυτήν την πολυθρύλητη ελίτ την οποία αναθεματίζει.

Η επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου, παραμένει μια αέναη αντιπαράθεση μεταξύ του λαϊκισμού και του ελιτισμού που μπορεί κατά τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι να αποτελούσαν «τους εχθρούς της πολιτικής και του πολιτισμού», ωστόσο είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο λαϊκισμός βρίσκει έδαφος στην αμάθεια, την ημιμάθεια και στην ρηχότητα της σκέψης, ο ελιτισμός στους καλλιεργημένους και στους κύκλους των οικονομικά ισχυρών διότι αυτοί είναι οι κύκλοι που νιώθουν ότι δεν χρειάζονται την κοινωνία αλλά αντιθέτως η κοινωνία τους χρειάζεται.

Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και το… νέο αίμα δηλαδή οι νέες πολιτικές δυνάμεις που κάποτε οραματιζόμασταν ότι θα προκύψουν μετά από περίοδο παρατεταμένης κρίσης, θεωρείται πιθανό να αποδειχθούν κοινό παλιό… κάτουρο: Η «Ελληνική Λύση» και το «ΜΕΡΑ25» έπιασαν αξιοζήλευετες επιδόσεις στις ευρωεκλογές τις οποίες μπορεί να επαναλάβουν και στις εθνικές χωρίς κανείς να γνωρίζει τρεις υποψηφίους τους, αλλά εξαιτίας των αμφιλεγομένων ηγετών τους.

Κι αν ιστορικά, επιβεβαιώνεται η μοναδική αντοχή της ελληνικής συνείδησης να επιβιώνει σε πείσμα πολλαπλών περιπετειών και αντιξοοτήτων οφείλεται στη διαχρονική εμβέλεια του ελληνικού πνεύματος που κατορθώνει και μεγαλουργεί σε περιβάλλον αξιακών συνθηκών: Το αποδεικνύουν οι διεθνείς διακρίσεις σε επιστημονικό αλλά και αθλητικό επίπεδο.

Αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να αντιμετωπίσει το post truth αλλά κυρίως να εξοντώσει τα δυο κτήνη που παραμονεύουν ακόμη και στους ίδιους του κόλπους της παράταξής του: Του λαϊκισμού και του ελιτισμού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ