"Ο μινιμαλισμός είναι το νέο κιτς" - Karfitsa.gr
Άρθρα

“Ο μινιμαλισμός είναι το νέο κιτς”

γράφει ο Δρ. Βασίλης Κιλτίδης*

Κατά την πάροδο της τελευταίας δεκαετίας έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες, επαγγελματίες και μη, της αισθητικής δικτατορίας του μινιμαλισμού. Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε όμορφα πριν από κάποια χρόνια, έχοντας θέσει ως στόχο να απλοποιήσουμε την καθημερινότητα, θέλοντας τα μηνύματα και η επαγγελματική επικοινωνία να γίνουν πιο κατανοητά, δίχως ιδιαίτερους προβληματισμούς και αφήνοντας τον εγκέφαλο να ερμηνεύσει τα πράγματα ελεύθερα και δημοκρατικά. Ως γνωστόν όμως, το ανθρώπινο είδος πέρασε στα άκρα, επιφέροντας χρηστικές υπερβολές που οδήγησαν στην αλλοίωση του αρχικού στόχου και εν τέλει, την ποιοτική συσσώρευση που μας έφερε στις ημέρες ενός παρωχημένου και παραβιασμένου αισθητικού μοντέλου.

Παράλληλα, την ίδια πορεία με το κίνημα του μινιμαλισμού ακολούθησε και η ανησυχητική κοινωνική τάση της εγκεφαλικής αφαίμαξης των νεαρών ηλικιών παγκοσμίως. Ο στόχος της απλούστευσης της αισθητικής της καθημερινότητας μετατράπηκε σε υπεραπλούστευση των μορφών σκέψης. Είναι δεδομένο πως τα δύο αυτά κύματα δεν αυτοδημιουργήθηκαν εκ παρθενογενέσεως και δεν συναντήθηκαν τυχαία από μόνα τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι αυτές οι δύο τάσεις κινήθηκαν ταυτόχρονα ως αλληλοεξυπηρετούμενες.

Η προβληματική ποιοτική συσώρευση που προκλήθηκε από την υπερβολική εφαρμογή της μινιμαλιστικής τάσης έχει μετατρέψει το μοντέλο σε κάτι κουραστικό και ξεπερασμένο. Αυτός είναι και ο λόγος που με δειλούς βηματισμούς βλέπουμε να αναδεικνύονται νέα αισθητικά μοντέλα σε όλες τις μορφές τέχνης, τα οποία προ δεκαετίας θα είχαν χαρακτηριστεί άφοβα ως κιτς. Οι ποιοτικές υπερβολές του μινιμαλισμού όμως, κυρίως λόγω των αδαών φερόμενων ως διαχειριστών του, αφήνει περιθώριο για τη χρήση πιο πλούσιων αισθητικών αποτελεσμάτων.

Όλα αυτά τα πρώην κιτς μοντέλα κατηγορήθηκαν πρότινος ως κατευθυντικά λόγω του ότι δεν άφησαν ελεύθερο το μυαλό να σκεφτεί και να ερμηνεύσει από μόνο του, κάτι που αποτέλεσε βασική επιταγή του μινιμαλισμού, ο οποίος με την απλότητα του θα άφηνε ελεύθερο το ανθρώπινο μυαλό να κάνει τις δικές του ελεύθερες ερμηνείες. Ο μινιμαλισμός επιχείρησε να προάγει την Δημοκρατία με τον λάθος τρόπο που την όριζαν τότε οι κύριοι πολιτικοί εκπρόσωποι του. Ωστόσο, ο ανθρώπινος εγκέφαλος εν τέλει, όταν αφέθηκε ελεύθερος να ερμηνεύσει τις απλές γραμμές του μινιμαλισμού οδηγήθηκε σε λήθαργο και όχι σε ελευθερία της σκέψης. Ίσως τελικά να χρειάζεται κάποιο έναυσμα για να λειτουργήσει σωστά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η γενιά του μινιμαλισμού ταυτίστηκε με τη γενιά του brain drain.

*Ο κ. Βασίλης Κιλτίδης είναι Κοινωνιολόγος –
Δημιουργός των media

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ