Ο νέος κορονοϊός και τα κατοικίδια ζώα - Karfitsa.gr
Άρθρα

Ο νέος κορονοϊός και τα κατοικίδια ζώα

Γράφει ο Σπύρος Κρήτας

Στο οικοσύστημά μας υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες είδη ζώων μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος. Πολλά από αυτά τα είδη ζώων έχουν εξημερωθεί ως κατοικίδια, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα υπόλοιπα είδη ζώων είναι άγρια ή παραμένουν εντελώς άγνωστα σε εμάς.

Διάφορα μικρόβια, εν μέρει γνωστά σε εμάς αλλά στην πλειοψηφία τους άγνωστα, (συν)υπάρχουν με τα διάφορα ζωικά είδη και μερικές φορές μετακινούνται από το ένα είδος ζώου σε κάποιο άλλο, προκαλώντας ή όχι κάποιο νόσημα. Γενικά τα μικρόβια προσαρμόζονται σε κάποιο είδος ζώου, και η μετάδοσή τους από κάποιο είδος ζώου στον άνθρωπο δεν είναι εύκολη. Όμως, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ότι θα συμβεί κάποτε ως τυχαίο γεγονός (π.χ. μια μετάλλαξη). Τέτοιες συνθήκες μετάδοσης φαίνεται να εμφανίστηκαν σε παράνομες υπαίθριες αγορές εξωτικών ειδών ζώντων ζώων στην Απω Ανατολή σε στενή συνύπαρξη ανθρώπους υπό συνθήκες πλημμελούς υγιεινής και απουσίας κτηνιατρικών ελέγχων. Κάπως έτσι πιθανολογείται ότι “ξεπήδησαν” την τελευταία εικοσαετία οι κορονοϊοί SARS-CoV, MERS-CoV, καθώς και ο πρόσφατος κορονοϊός COVID-19 στον άνθρωπο. Ανεξάρτητα αν κάτι τέτοιο συνέβη πραγματικά, η εύκολη μετάδοση των τριών αυτών ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Σε ό,τι αφορά στα κατοικίδια ζώα, το κάθε είδος έχει το δικό του κορονοϊό, που δεν μεταδίδεται στα άλλα είδη ζώων. Έτσι ο κορονοϊός της γάτας προκαλεί τη λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας, ο κορονοϊός του χοίρου προκαλεί τη μεταδοτική γαστρεντερίτιδα του χοίρου, ο κορονοϊός των πτηνών τη λοιμώδη βρογχίτιδα, ο κορονοϊός του σκύλου προκαλεί ασυμπτωματική λοίμωξη ή διάρροια ενώ ο κορονοϊός των βοοειδών προκαλεί τη δυσεντερία του χειμώνα στα βοειδή. Κανένα από αυτά τα είδη κοροναϊού δεν αναφέρθηκε να μεταδίδεται στον άνθρωπο, παρόλη την καθημερινή επαφή του με τα ζώα, είτε ως ιδιοκτήτης ζώων συντροφιάς, είτε ως κτηνοτρόφος. Ούτε ως καταναλωτής ζωικών προϊόντων (κρέας, γάλα, αυγά, ψάρια κλπ) φαίνεται να κινδυνεύει ο άνθρωπος αφού οι κορονοϊοί δεν περιέχονται σε αυτά.

Άρα με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα κατοικίδια ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης του COVID-19, ούτε νοσούν από αυτόν, και οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα. Αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών πριν και αφού αγγίξουν ζώα, το φαγητό τους ή αντικείμενα της ατομικής υγιεινής τους και να αποφεύγουν να τα φιλάνε. Και αυτό γιατί ένα ζώο μπορεί να γίνει μηχανικός μεταφορέας αν, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με κορονοϊό φταρνιστεί ή βήξει πάνω του και αυτό μετά να το χαϊδέψει κάποιος άλλος και ακουμπήσει το πρόσωπό του με άπλυτα χέρια. Είναι το ίδιο που συμβαίνει και με το κινητό μας τηλέφωνο ή άλλες επιφάνειες και γι΄αυτό απαιτούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής. Ανάλογα ισχύουν και στις επιμολύνσεις τροφίμων από βρώμικα χέρια ή υλικά π.χ. θα πρέπει πάντα να πλένουμε χέρια και σκεύη όταν χειριζόμαστε μαγειρεμένα τρόφιμα μετά από χειρισμό ωμών.

*ο κ. Κρήτας είναι καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ