Ο πόλεμος του γιατρού στην πρώτη γραμμή  - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Ο πόλεμος του γιατρού στην πρώτη γραμμή 

«Εδώ έχουμε πόλεμο. Χωρίς υπερβολή». Η απάντηση του γιατρού από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, ακούγεται πλέον στερεότυπη. «Δεν είναι υπερβολή», επαναλαμβάνει για να  μεταφέρει το σκηνικό που επικρατεί στο νοσοκομείο. Ημέρες πανδημίας, κλινική Covid 19, νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης. Ο πνευμονολόγος, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Πορπόδης, είναι στην πρώτη γραμμή των κλινικών με ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Στην πρώτη, στη δεύτερη, έως και την έβδομη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ 

«Το νοσοκομείο είναι υπεργεμάτο», απαντάει στην Karfitsa μεταφέροντας την κατάσταση που επικρατεί. Στον ελάχιστο χρόνο που έχει μέχρι να τον καλέσει ο επόμενος ασθενής και να τον ρωτήσει: «γιατρέ θα γίνω καλά;» «Ανοίγουμε συνέχεια κλινικές. Ξεκινήσαμε με μία κλινική τριάντα ανθρώπων και φτάσαμε στη δεύτερη, στην τρίτη, στην τέταρτη, μέχρι την έβδομη. Έχουμε 200 άτομα να νοσηλεύονται», περιγράφει. Η κατάσταση στο νοσοκομείο, ειδικά σε μέρα γενικής εφημερίας δεν περιγράφεται ούτε από τον πιο παραστατικό πολεμικό ανταποκριτή σε νοσοκομείο μάχης. Οι εκφράσεις γιατρών και νοσηλευτών, αυτές  που έχουν γίνει στερεότυπα, δεν είναι υπερβολικές.

«Τα περιστατικά σε γενική εφημερία έρχονται δέκα – δέκα», λέει ο κ. Πορπόδης. «Κουράζεσαι», προσθέτει. «Όμως δεν το βάζεις κάτω όμως και συνεχίζεις. Η ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετική, η αφοσίωση μεγάλη, η αυταπάρνηση των γιατρών και των νοσηλευτών τεράστια», λέει.

Χρησιμοποιεί εκφράσεις που άλλες φορές θα φάνταζαν υπερβολικές. Όμως μπορεί να είναι λίγες για την πραγματικότητα που βιώνουν. «Οι γιατροί, οι παθολόγοι και οι πνευμονολόγοι, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Και οι νοσηλευτές», ξαναλέει. Οι ήρωες είναι αυτοί, όμως δεν ασχολούνται με αυτό. Ούτε με τη δημοσιότητα. Προέχει η υγεία των ασθενών με κορωνοϊό και η επιβίωση. Μετά θα κάνουν ταμείο για το ποιος ήταν ο ήρωας σε αυτή τη μάχη, που μέχρι τώρα είναι άνιση και με μοναδικό όπλο την ατομική ευθύνη και μία μάσκα.

«Από τους 100 που θα προσβληθούν από κορωνοϊό, το 90% των ασθενών έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα και μπορούν να το περάσουν στο σπίτι». Αρχίζει να μιλάει με νούμερα για να καθησυχάσει. Ή και να προειδοποιήσει. Το 10% θα παρουσιάσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και το απ’ αυτούς το 5% νοσηλεύονται με υποξυγοναιμία και αμφοτερόπλευρες πνευμονίες, είναι το πιο ενδεικτικό σημείο του covid», εξηγεί. «Αφού μπούνε μέσα στην κλινική, ένα ποσοστό 30% ενδεχομένως να χρειαστεί εντατική θεραπεία. Στις εντατικές του Παπανικολάου έχουν καταγραφεί μεγάλα ποσοστά επιβίωσης, το 70% των ασθενών εξέρχεται», καταθέτει ικανοποιημένος και περήφανος για την αποτελεσματικότητα του νοσοκομείου που υπηρετεί.

Η πραγματικότητα όμως επανέρχεται. «Μπορεί να έχει επέλθει κόπωση σε όλους μας. Όμως παρ’ όλο που συνέχεια δημιουργούνται κλινικές, το ηθικό είναι ακμαίο, ο κόσμος να είναι σίγουρος ότι γίνονται τα πάντα»,  διαβεβαιώνει. Μιλάει για τους συγγενείς, που ανησυχούν και φοβούνται περισσότερο απ’ ότι οι ασθενείς. Δεν βλέπουν τους δικούς τους ανθρώπους, είναι φυσιολογικό. «Οι ασθενείς φοβούνται και οι συγγενείς τους ακόμη περισσότερο, επειδή δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν. Επειδή είναι πολλά τα περιστατικά που μπαίνουν ταυτόχρονα η πληροφόρηση μπορεί να μην είναι η καλύτερη, αλλά το ιατρικό επίπεδο είναι υψηλό. Να το ξέρουν», το κλείνει.

«Λυγίζουν οι γιατροί;» έρχεται το ερώτημα στον γιατρό που καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία. «Ψυχικά κουράζεσαι, ειδικά όταν βλέπεις νέους ανθρώπους». Αποκαλύπτει ότι η περίπτωση ενός 25χρονου ήταν αυτή που τον κατέβαλε περισσότερο. «Είχε πολύ σοβαρές επιπλοκές», αναφέρει ο κ. Πορπόδης.

Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τους αρνητές. Είτε είναι του κορωνοϊού, είτε μόνο της μάσκας και των μέτρων προστασίας. Μάλλον δεν προλαβαίνει. «Έχω συναντηθεί μαζί τους… τηλεφωνικά», απαντάει στην ερώτηση. «Ζήτησαν τη βοήθειά μου. Στο νοσοκομείο όσοι έρχονται μάλλον δεν το εκφράζουν», αναφέρει.

Παρά την κούραση, είναι αποφασισμένος μαζί με τους συναδέλφους του να νικήσουν τον ιό. «Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα πιάσουν τα μέτρα του lockdown. Οι Θεσσαλονικείς έχουν υπακούσει στα μέτρα και πιστεύω ότι σύντομα θα αρχίσει η ύφεση», αναφέρει. Και κλείνοντας μας προσγειώνει, όπως όλοι οι γιατροί: «Το εμβόλιο θα έρθει από του χρόνου, αυτό είναι ευχάριστο ως γεγονός. Προς το παρόν όμως ο κορωνοϊός αντιμετωπίζεται μόνο με μάσκα και κοινωνική απόσταση».

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ