«Πάνω από 7.000 φοιτητές αθλούνται στο γυμναστήριο του ΑΠΘ» - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

«Πάνω από 7.000 φοιτητές αθλούνται στο γυμναστήριο του ΑΠΘ»

Της Φιλίππα Βλαστού

To αρχαίο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί» εφαρμόζουν χιλιάδες φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης έχοντας ως σημείο αναφοράς καθημερινά το αθλητικό κέντρο που βρίσκεται στην καρδιά του campus, στη γωνία των οδών Γ΄ Σεπτεμβρίου και Αγίου Δημητρίου.

Η ευγενής άμιλλα, τα πνευματικά οφέλη, η καλή σωματική κατάσταση, αλλά και η ενδυνάμωση των νοητικών δεξιοτήτων είναι μερικά από τα ζητούμενα των νέων που επισκέπτονται τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, όπως είπαν στην Karfitsa. Οι εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε 22.000 στρέμματα καταγράφουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο τη συμμετοχή από 8.000 έως 10.000 φοιτητών. «Στη φετινή χρονιά, είμαστε περίπου 7.000, αλλά το νούμερο αυτή την περίοδο ανεβαίνει» δήλωσε ο  Βασίλης Παπαχαρίσης, ΕΕΠ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Υπεύθυνος Αθλητικών Προγραμμάτων Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου.

Εκτός από τους φοιτητές την πόρτα του Γυμναστηρίου περνούν και εργαζόμενοι του ΑΠΘ. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί προγράμματα που απευθύνονται στην τοπική κοινωνία. «Τα προγράμματα μας απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές κατά 80%, όμως έχουμε και κάποια προγράμματα που τα βγάζουμε στην τοπική κοινωνία και αφορούν στον παιδικό αθλητισμό και εκεί έχουμε πολύ υψηλά νούμερα. Έχουμε ένα πρόγραμμα αθλητικών ακαδημιών το οποίο έχει περίπου 800 παιδάκια κάθε Σάββατο και Κυριακή, δηλαδή τις μέρες που δεν χρησιμοποιείται το γυμναστήριο από φοιτητές. Επίσης, έχουμε και ένα πρόγραμμα επισκέψεων από σχολεία που εκεί κατά μέσο όρο το χρόνο μας επισκέπτονται περίπου 10.000 μαθητές σαν εκπαιδευτική εκδρομή στην πρωινή ζώνη», γνωστοποίησε ο κ. Παπαχαρίσης.

«Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την φοιτητική κοινότητα»

Μεγάλη ζήτηση έχουν και τα πρωταθλήματα που διοργανώνονται σε μπάσκετ, ποδόσφαιρο και βόλεϊ, τα οποία και πραγματοποιούνται στα γήπεδα που έχει το Γυμναστήριο. Παράλληλα, ο αριθμός των προγραμμάτων άσκησης ξεπερνάει τα 40 και όπως μας επεσήμανε ο κ. Παπαχαρίσης «αυτό που το κάνει και διαφορετικό είναι ότι τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα για τους φοιτητές που δεν είναι αθλητές. Περισσότερο εμείς θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την φοιτητική κοινότητα και όσα χρόνια μένουν εδώ, να μπορέσουμε να τους πείσουμε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό δια βίου. Αυτό περνάει στα παιδιά και έτσι αλλάζουμε μια νοοτροπία ενός ολόκληρου λαού».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαρίση λόγω της μεγάλης προσέλευσης υπάρχει ανάγκη νέων εγκαταστάσεων στα αθλήματα κλειστών χώρων, όπως αυτά που γίνονται αεροβική, ζούμπα, καράτε, και κάποια άλλα. Όσον αφορά την συντήρηση των χώρων ο ίδιος εξήγησε ότι «είμαστε σε μια εποχή όπου τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα υποχρηματοδοτούνται». Πρόσθεσε, ότι τα έξοδα της συντήρησης είναι τεράστια και υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή το ΑΠΘ έχει το καλύτερο οργανωμένο αθλητικό φοιτητικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα στην Ευρώπη».

Ο Χρήστος Αγγέλης είναι στο τρίτο έτος του Παιδαγωγικού, ωστόσο γράφτηκε φέτος στο γυμναστήριο, αν και αθλείται πολλά χρόνια. «Ήρθα γιατί η τιμή είναι πολύ προσιτή, μόνο 20 ευρώ το μήνα και για έναν φοιτητή, ειδικά αν δεν εργάζεται, είναι πολύ σημαντικό».

Ο Αχιλλέας είναι τελειόφοιτος στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και ξεκίνησε να γυμνάζεται στο συγκεκριμένο γυμναστήριο από την πρώτη μέρα του ως φοιτητής. «Το επέλεξα γιατί έχει καλά μηχανήματα και εγκαταστάσεις, το μόνο κακό είναι ότι έχει αρκετό κόσμο, αλλά εάν ξέρεις τι ώρες να έρθεις μπορείς να το προγραμματίζεις», είπε και πρόσθεσε ότι «η άθληση είναι τρόπος ζωής. Τα φοιτητικά μου χρόνια τα έχω συνδυάσει παράλληλα με τον αθλητισμό».

Η Αθανασία Καλκασίνα, είναι στο τέταρτο έτος της Νομικής και έχει εγγραφεί στο αθλητικό κέντρο εδώ και δυο χρόνια. «Mε βολεύει. Είμαι πολλές ώρες στη σχολή οπότε μπορώ να έρχομαι. Γυμνάζομαι και πάω στο μάθημα. Μετά την γυμναστική μπορώ πάντα να παρακολουθήσω πολύ καλύτερα το μάθημα, γιατί αναζωογονείται καλύτερα ο οργανισμός», μας εξήγησε.

Ο Ορφέας είναι προπονητής της ομάδας ποδοσφαίρου του Erasmus και φοιτητής πληροφορικής του ΑΠΘ. «Προπονούμαστε στο γήπεδο δυο φορές την εβδομάδα. Στα παιδιά που συμμετέχουν στο Erasmus αρέσει το γεγονός ότι έχουμε καλές εγκαταστάσεις και οργανωμένο πρωτάθλημα».

Η καθηγήτρια Φαρμακευτικής του ΑΠΘ είναι μια από τους εργαζόμενους που αθλείται στις εγκαταστάσεις από το 1979. Η Karfitsa μίλησε μαζί της λίγο πριν ξεκινήσει την προπόνηση της στο Τάι Τσι. «Παλαιότερα είχαμε μεγαλύτερη προσέλευση εργαζόμενων του ΑΠΘ πλέον αυτό ατόνισε, γιατί οι περισσότεροι πηγαίνουν σε γυμναστήρια που είναι πιο κοντά στο σπίτι τους. Εδώ έμεινε ο πυρήνας», είπε.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ