Πάρις Μπίλιας: «Είμαι έτοιμος να προσφέρω στη Θεσσαλονίκη» - Karfitsa.gr
Slider Συνεντεύξεις

Πάρις Μπίλιας: «Είμαι έτοιμος να προσφέρω στη Θεσσαλονίκη»

«Αισθάνομαι ικανός και έτοιμος να προσφέρω στη Θεσσαλονίκη» υποστηρίζει μιλώντας στην karfitsa ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΚΜ Πάρις Μπίλιας και απαντώντας στα σενάρια που τον θέλουν ως υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα ο κ. Μπίλιας θέτει ως προϋπόθεση για το συγκεκριμένο εγχείρημα τη δημιουργία «ομάδας» με απήχηση στην κοινωνία και το παραγωγικό δυναμικό της πόλης.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΚΜ σημειώνει ότι ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα πρέπει «να γνωρίζει καλά την πόλη, να σκύβει ενδελεχώς στα καθημερινά ζητήματα και να μην τα θεωρεί… αγγαρεία».

Στον Θοδωρή Δαφέρμο

 

Κύριε Μπίλια, θα θέλαμε ένα σχόλιο σας για τη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τη Σκοπιανή για το ονοματολογικό της γείτονας χώρας. Θεωρείτε εθνικά συμφέρουσα για τη χώρα τη συγκεκριμένη συμφωνία; 

Η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας, συναισθηματικά με πληγώνει, όπως τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Η συμφωνία είναι προβληματική. Τα περί «σλαβικής ρίζας της γλώσσας» είναι στα ψιλά γράμματα, χωρίς ουσιαστικό διεθνή αντίκτυπο. Επιπλέον, ανοίγει τεράστια θέματα με εμπορικές ονομασίες προϊόντων προέλευσης και με την επιχειρηματική αξία της λέξης «Μακεδονία» ως ισχυρό τουριστικό και εμπορικό brandname. Όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας και πολύ φοβάμαι πως θα εμπλακούμε σε μια νέα διελκυστίνδα, αν τελικά κυρωθεί και εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία. 

Το όνομά σας ακούγεται εντόνως το τελευταίο διάστημα καθώς θεωρείστε ένα από τα πρόσωπα που εξετάζονται από τη ΝΔ ως υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Θα είστε υποψήφιος για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης; 

Το βασικό  κριτήριο για μια τέτοια απόφαση, είναι να έχει πρωτίστως κοινωνικά ερείσματα. Αισθάνομαι ικανός και έτοιμος να προσφέρω σε μια πόλη, που την έχω μελετήσει απ` άκρον εις άκρον. Όμως η τελική απόφαση, για το αν θα είμαι τελικά υποψήφιος, θα εξαρτηθεί από την «ομάδα». Αν υπάρχει «ομάδα»  με  απήχηση που θα έχει η προοπτική και συμφωνήσουν να τεθώ επικεφαλής, τότε θα το σκεφτώ σοβαρά. Και βεβαίως, από την ευρύτητα της στήριξης που θα μπορεί να έχει κυρίως από την κοινωνία και το παραγωγικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης. 

Έχετε όμως δεχτεί κάποια κρούση από το κόμμα της ΝΔ για να λάβετε το χρίσμα;

Με τη θεσμική ιδιότητα του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ που είναι και θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, συνομιλώ με όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως της δικής μου πολιτικής τοποθέτησης που δεν είναι κρυφή. Προφανώς και έχω ανταλλάξει απόψεις με όλους, πόσο μάλλον με τη Ν.Δ., επί θεμάτων που αφορούν την πόλη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Καμία στήριξη δεν προεξοφλείται, ούτε προκαταλαμβάνεται. Άλλωστε, τα παραδοσιακά «χρίσματα» νομίζω πως έχουν δώσει πια τη θέση τους σε μια θεμιτή έκφραση εμπιστοσύνης των πολιτικών φορέων. Η Αυτοδιοίκηση έχει άλλη φιλοσοφία. Και τα προβλήματα, αλλά και οι δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, δεν έχουν χρώμα. Κλισέ, αλλά αληθινό.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κατά την άποψή σας ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλινίκης; 

Να μπορεί συνθέσει τις διάσπαρτες και κατακερματισμένες δημιουργικές δυνάμεις αυτής της πόλης. Τουλάχιστον αυτό είναι η δική μου φιλοσοφία. Δουλειά, με μετρήσιμα αποτελέσματα και λιγότερα λόγια, λιγότερο σταριλίκι. Να γνωρίζει καλά την πόλη, να σκύβει ενδελεχώς στα καθημερινά ζητήματα και να μην τα θεωρεί «αγγαρεία». Να γνωρίζει τις ανάγκες, τα προβλήματα, αλλά να κατανοεί και να μπορεί να αξιοποιήσει και τη δυναμική της. Ξέρετε, έχουμε συνηθίσει να ακούμε σε εκλογές, για «προβλήματα» και «λύσεις». Όμως, η Θεσσαλονίκη έχει και δυνατότητες. Ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Για παράδειγμα, η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, στη βάση του σχεδίου, που συνδιαμορφώσαμε ως ΤΕΕ/ΤΚΜ με την Περιφέρεια και τους Δήμους μπορεί να προσφέρει ένα νέο brand της πόλης για δεκαετίες. 

Τέλος, θα θέλαμε ένα σχόλιο για τις θητείες του Γιάννης Μπουτάρη. Ποια είναι η άποψή σας για τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης; 

Σίγουρα η πόλη έχει έναν glamourous δήμαρχο. Όμως αυτό που χρειάζεται, είναι έναν δήμαρχο που θα εργαστεί για να είναι glamourous η ίδια η πόλη, και στα μάτια των επισκεπτών της, αλλά και –πρωτίστως- στα μάτια των κατοίκων της. Μια μεγαλούπολη χρειάζεται καθαριότητα, γρήγορα αντανακλαστικά στις κρίσεις που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, υποδομές και σωστή οργάνωση της καθημερινότητας, επένδυση στις αναπτυξιακές ευκαιρίες που έχει μπροστά της και συγχρονισμό με τη νέα ψηφιακή εποχή. Σε όλα αυτά  Θεσσαλονίκη έχει μείνει πίσω…  Και το κυριότερο: Ένας δήμαρχος, οφείλει πάνω απ` όλα να αμβλύνει τα πάθη αντί να τα υποδαυλίζει και να ενώνει τους συμπολίτες του, αντί να τους διχάζει. Μπορεί να μην σε κάνει σταρ μια τέτοια προσέγγιση, αλλά μπορεί να σε κάνει καλύτερο δήμαρχο…

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ