Πέθανε ο Αντώνης Παπαδόπουλος- Οι μικρομηκάδες αποχαιρετούν τον άγγελό τους - Karfitsa.gr
Κοινωνία Πολιτισμός

Πέθανε ο Αντώνης Παπαδόπουλος- Οι μικρομηκάδες αποχαιρετούν τον άγγελό τους

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο ο σκηνοθέτης και επί 20 ολόκληρα χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος.

Γεννημένος το 1956 στην Αθήνα, ο Αντώνη Παπαδόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Ακαδημία του Κιέβου. Κατά την διάρκεια των σπουδών του, μάλιστα, σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχε και ως ηθοποιός, ενώ έκανε, παράλληλα, έξι ταινίες μικρού μήκους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, επιθυμώντας να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις τους αλλά και την αγάπη του για το σινεμά στους νεότερους, δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Στενή υπήρξε και η συνεργασία του και με την Δημόσια Τηλεόραση για τις ανάγκες τις οποίες γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ.

Η μεγάλη του αγάπη ωστόσο, το καλλιτεχνικό όραμα της ζωής του, ήταν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το οποίο κατάφερε να καθιερώσει ως σημαντικό κινηματογραφικό  θεσμό και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση. Ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση το 1999 και παρέμεινε στο τιμόνι του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Παράλληλα, από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας στο ίδιο υπουργείο.

Προσφάτως, στις 14 Ιανουαρίου, η Εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών βράβευσε τον Αντώνη Παπαδόπουλο για την σημαντική προσφορά του στον κινηματογράφο αλλά και στον χώρο του πολιτισμού ευρύτερα.

Η κηδεία του Αντώνη Παπαδόπουλου θα γίνει τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 12.30, στο Κοιμητήριο Παπάγου. Λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, οι οικείοι του αναφέρουν ότι μέσα στην εκκλησία δεν μπορεί να είναι περισσότερα από δέκα άτομα.

Φιλμογραφία

– Άλμπουμ, 10′ (1982)

– Αναμέτρηση, 18′ (1983)

– Δράκων, 20′, Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Molodist Κιέβου (1984)

– Στο αστελόριζο, 40′, Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού (1985)

– Το άσπρο άλογο στο βάθος του ανθρακωρυχείου, ντοκυμαντέρ, 34′ (1986)

– Λήμνος η φίλτατη, ντοκυμαντέρ, 50′,Βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1989, Κρατικό Βραβείο ΥΠΠΟ (1988)

– Εικαστικές μορφές, σειρά ντοκυμαντέρ για την ΕΡΤ, Δημήτρης Καλαμάρας Κρατικό Βραβείο ΥΠΠΟ 1989)

– Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Κρης εποίει, σειρά ντοκυμαντέρ για την ΕΡΤ (1990)

– Βαρέα & Ανθυγιεινά (2003)

Το Φεστιβάλ Δράμας αποχαιρετά τον φύλακα άγγελο των “μικρομηκάδων”

Το Φεστιβάλ Δράμας εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής την ακόλουθη ανακοίνωση για τον θάνατο του καλλιτεχνικού διευθυντή του:

«Χθες βράδυ, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχασε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του και η ταινία μικρού μήκους τον μεγάλο υποστηρικτή της.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, που μετρούσε τριάντα χρόνια στο τιμόνι του Φεστιβάλ Δράμας, υπέκυψε χθες στον Ερυθρό Σταυρό, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο που διήρκησε περισσότερο από έναν χρόνο. Ήταν 64 ετών.

Ταγμένος στην μικρού μήκους ταινία μέχρι τέλους, ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, εκτόξευσε διεθνώς το κρατικό Φεστιβάλ για την μικρού μήκους ταινία, υπογραμμίζοντας με έργα και λόγια την σημασία του είδους, και επινοώντας συνεχώς τρόπους να το φέρνει στο προσκήνιο.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1956. Πήρε το πτυχίο του και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Ακαδημία του Κιέβου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Στενή υπήρξε και η συνεργασία του με τη δημόσια τηλεόραση, για την οποία γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει πολλές και βραβευμένες ταινίες τεκμηρίωσης, όπως τη «Γενοκτονία της μνήμης» (2010), και τη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του «Βαρέα ανθυγιεινά» (2003).

Από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟΑ ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας.

Παρέλαβε ένα περιφερειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το έκανε θεσμό, γνωστό και σεβαστό στις πέντε ηπείρους, μετέτρεψε την Δράμα σε μια κινηματογραφούπολη που κάθε Σεπτέμβριο σφύζει από ζωή, κι έδωσε βήμα σε χιλιάδες νέους δημιουργούς, που σε πείσμα των δυσκολιών, συνεχίζουν να συρρέουν στην πόλη της Δράμας με τη χειμαρρώδη ενέργειά τους, εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον.

Κάθε χρόνο, τους υποδεχόταν με θέρμη, με το γνωστό του ζεστό χαμόγελο και τη μεγάλη του αγκαλιά. Αξιοπρεπής και έντιμος, θεωρούσε  με πάθος την ταινία μικρού μήκους αυτόνομο καλλιτεχνικό είδος, όπως ακριβώς και το  διήγημα, και καμάρωνε τα παιδιά των οποίων η καριέρα, στην πορεία εκτοξεύτηκε.

Σεμνά και αθόρυβα, παρέμεινε ο φύλακας άγγελος των “μικρομηκάδων”, διακρίνοντας τη δυναμική και το επίπεδο της μικρού μήκους ταινίας, και υπογραμμίζοντας το συνεργατικό πνεύμα παραγωγής της στα χρόνια της κρίσης, πολύ πριν το ελληνικό σινεμά γίνει της μόδας στο εξωτερικό. Βαθιά καλλιεργημένος και λάτρης της κλασικής μουσικής, πίστευε με πάθος πως η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει “αιμοδότη” του  κινηματογράφου – γι’ αυτό και εισήγαγε τα “Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια” στο Φεστιβάλ, ενώ απλωσε τη δράση της διοργάνωσης σ’ολόκληρο τον χρόνο μέσω του επιτυχημένου προγράμματος “Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει”, που έφτασε σε όλον τον κόσμο.

Η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τη νέα ταινία μυθοπλασίας του «Άγουρα πορτοκάλια». Δυστυχώς δεν πρόλαβε να ζήσει την μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη της Οδού Περδίκα, αίτημα και όραμά του ετών, ούτε να δεί την υλοποίηση του οράματός του για λειτουργία Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην αγαπημένη του Δράμα -κι ας πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και για τα δύο.

Υπήρξε άλλωστε ψυχωμένος μαχητής και στην μεγάλη περιπέτεια υγείας του.

Το Φεστιβάλ και η πόλη της Δράμας εκφράζουν την συμπαράστασή τους στην σύζυγό του Κάλλη και στην κόρη του Ιωάννα, που έδωσαν μαζί του τον μεγάλο αγώνα.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής ο Οργανισμός προτίθεται να  ονομάσει την αίθουσα τελετών και εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας «Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος» .

Θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη και αγάπη.»

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ