Πέντε σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία από το σπορέλαιο - Karfitsa.gr
Health

Πέντε σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία από το σπορέλαιο

Τα έλαια σπόρων αποτελούν σχετικά πρόσφατη προσθήκη στη διατροφή. Λίγοι όμως γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το σώμα. Στα πιο γνωστά σπορέλαια συγκαταλέγονται το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται για ασφαλές συστατικό. Έρευνες έχουν δείξει ωστόσο, ότι ανήκουν στις πιο βλαβερές τροφές που μπαίνουν στο ανθρώπινο σώμα, όπως:

  1. Είναι ασταθή και ευαίσθητα προϊόντα: Τα βιομηχανικά σπορέλαια περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία οξειδώνονται εύκολα όταν εκτίθενται σε θερμότητα, φως και χημικές εισροές. Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται τρανς λιπαρά και υπεροξείδια λιπιδίων, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2, επιταχύνουν τη γήρανση και συνδέονται με χρόνιες παθήσεις.
  2. Διαταράσσουν την ισορροπία των λιπαρών οξέων: Η κατανάλωση βιομηχανικών ελαίων σπόρων μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στην αναλογία ωμέγα-6 / ωμέγα-3 λιπαρά, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.
  3. Καρκίνος: Τα βιομηχανικά σπορέλαια προέρχονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά, όπως καλαμπόκι, σόγια, βαμβάκι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων ή επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να βλάψει το σώμα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.
  4. Τροφικές αλλεργίες: Οι εταιρείες χρησιμοποιούν συνθετικά αντιοξειδωτικά για την πρόληψη της οξείδωσης και της τάγγισης. Τα πρόσθετα, όπως τα BHA, BHT και TBHQ, έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών.
  5. Είναι τοξικά: Από τους κατασκευαστές μέχρι τα εστιατόρια και τα σπίτια, τα βιομηχανικά σπορέλαια επανειλημμένα θερμαίνονται, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την επιβλαβή επίδραση του προϊόντος.

Πηγή: Onmed.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ