«Πέρασε» η εναρμόνιση του Κανονισμού της Βουλής με τις αλλαγές στο Σύνταγμα - Karfitsa.gr
Πολιτική

«Πέρασε» η εναρμόνιση του Κανονισμού της Βουλής με τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Η Ολομέλεια πέρασε με πλειοψηφία πρόταση του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, για σειρά τροποποιήσεων του Κανονισμού της Βουλής.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές αποτελούν αναγκαία εναρμόνιση με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 και εναρμόνιση με το νόμο για το επιτελικό κράτος – εφαρμογή των αρχών καλής νομοθέτησης.

Να σημειώσουμε ότι ένα μέρος άρθρων αφορά στο Β Μέρος του Κανονισμού, εισάγει δηλαδή διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του κοινοβουλίου.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στις τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής επισήμανε τα εξής:

  1. Η εκλογή των Ανεξαρτήτων Αρχών μπορεί να γίνεται με πλειοψηφία 3/5, από τη Διάσκεψη των Προέδρων, αντί της εκλογής με ομοφωνία ή με πλειοψηφία 4/5. Στόχος της αλλαγής στο Σύνταγμα και της εναρμόνισης, σήμερα, του Κανονισμού, είναι να μην μένουν «ακέφαλες» οι Ανεξάρτητες Αρχές και να μην υπερβαίνουν τον «εύλογο χρόνο», μετά τη λήξη της θητείας τους, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με ΕΣΡ.
  2. Σε εφαρμογή και της αντίστοιχης αλλαγής στο Σύνταγμα, θα είναι δυνατό να συστήνονται 2 εξεταστικές επιτροπές σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο και με πρωτοβουλία της μειοψηφίας.
  3. Εξισώνεται στην παραγραφή αδικήματος, ο υπουργός με τον πολίτη.
  4. Σε εναρμόνιση με τις βασικές αρχές καλής νομοθέτησης, όπως προβλέφθηκαν στο Ν. 4622/2019, κάθε σχέδιο νόμου θα πρέπει να συνοδεύεται με αιτιολογική έκθεση που προσδιορίζει με σαφήνεια το ρυθμιζόμενο πρόβλημα, θέτοντας σαφείς και οριοθετημένους χρονικά στόχους. Θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση συνεπειών που θα προεκτιμά τις επιπτώσεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας, από έκθεση διαβούλευσης, από έκθεση που θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα συνταγματικότητας και εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, από πίνακα καταργούμενων διατάξεων, από έκθεση εφαρμογής. Αντίστοιχες προβλέψεις εισάγονται, για τη διαδικασία επείγοντος και κατεπείγοντος ενός σχεδίου νόμου και για προτάσεις σχεδίων νόμων. Επίσης θα πρέπει να γίνεται προεκτίμηση, όχι μόνο του οικονομικού κόστους αλλά και των οικονομικών συνεπειών μιας νομοθετικής μεταβολής
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ